3

Гръцките компании, които развиват сега дейност в България, са над 2500, а в целия регион на Балканите броят им е над пет хиляди.

Това пише гръцкият в. "Катимерини", цитиран от БТА, в обширна статия за убежищата за гръцките компании по време на икономическата криза.

Според изданието гръцките компании предпочитат България заради ниския данък от 10% и евтината работна ръка.

Те развиват в България дейност в много сектори, главно банки, телекомуникации, информатика, хазартни игри, хранителни продукти, напитки, търговия на дребно, метали, строителни материали, енергетика, текстилна промишленост и тютюнева индустрия.

Заплатата и осигурителните вноски на един служител в България не надвишават 300 евро, посочва още изданието.

Ниски са и фирмените разходи, тъй като наемите на офиси се движат между 200 и 400 евро в големите градове.

Авторът на публикацията отбелязва, че икономиката на България е преструктурирана и въпреки че изпълнява критериите за влизане в еврозоната и поддържа стабилен курс на лева спрямо еврото, страната остава в предверието й.

Българската икономика е засегната главно от спада на износа към еврозоната заради кризата, както и от увеличаването на безработицата, довела до намаляване на вътрешното търсене.

Въпреки това Международният валутен фонд смята, че през тази година икономическият ръст ще е по-висок от този през миналата година.

"Катимерини" отбелязва, че икономиките в страните от Югоизточна Европа и като цяло в региона на Балканите и Средиземно море се проявиха като по-устойчиви на кризата в сравнение с Гърция.

Според данни, цитирани от изданието, над 2000 гръцки бизнесмени развиват дейност в Турция. Гръцките инвестиции в Турция са над 6 милиарда долара. През последните пет години Гърция е сред първите пет чуждестранни инвеститори в Турция, сочат данни на гръцкото посолство в Анкара.

Гръцките компании в Албания са около 400, а над хиляда са свързани пряко или косвено с гръцки капитали. Гръцките преки инвестиции в страната надвишават 500 млн. евро и представляват 35% от всички чуждестранни инвестиции.

В Македония дейност развиват повече от 200 гръцки компании. Само 30-те най-големи са инвестирали около 800 милиона евро и осигуряват работа на повече от две хиляди души.

Въпреки финансовите затруднения на Кипър през последните там се преместиха повече от хиляда гръцки компании, посочва още "Катимерини".

Още икономически новини в Pariteni.bg

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@