Икономисти за ветото на бюджета
Президентът Росен Плевнелиев върна текстове от Закона за държавния бюджет за ново разглеждане   
Източник: Боби Тошев, БГНЕС
75

Ветото на президента на актуализацията на бюджета за 2013 г. ще бъде преодоляно от народните представители, независимо от мотивите на държавния глава, защото политическата воля на управляващите е да има актуализация. По-важно е обаче да се проследи логиката и параметрите на следващия бюджет.

Около тази позиция се обединиха икономисти, потърсени от БТА за коментар по темата за наложеното от президента вето и икономическата ситуация в страната.

Не бива да се преекспонира нито наложеното от държавния глава вето, нито самата актуализация на бюджета, коментира проф. Митко Димитров, директор на Икономическия институт към БАН.

И правителството имаше право и дори беше длъжно да направи корекция на бюджета, и президентът от своя страна има право да наложи вето - във всичко това няма нищо трагично, просто ситуацията в момента е такава, че реакциите и на едната, и на другата страна придобиват партийно-политически отзвук, смята проф. Димитров.

Надявам се и правителството, и парламентът да се възползват от наложеното вето и

да направят някои от нещата по-прозрачни,

каза директорът на Икономическия институт.

В разходването на средствата основният проблем е липсата на доверие, каза Димитров. Ако правителството се ползваше с доверието на обществото, вероятно нямаше да се обърне внимание, че разходите не са разписани по пера, а са в графата за "Непредвидени и неотложни разходи", добави той.

Липсата на доверие не може да се реши с икономически доводи, този проблем може да се реши политически. А иначе дори и с постановления на Министерски съвет да се харчат тези пари, то пак ще е видно за какво се изразходват, коментира проф. Димитров.

Има по-важни неща, свързани с бюджета

и ако сега е късно при тази корекция те да бъдат направени, то трябва много внимателно да се следи при приемането на новия бюджет как ще бъдат разписани параметрите. Именно параметрите на бюджет 2014 ще са много точен икономически измерител на реалната ангажираност на правителството с проблемите на корупцията, прозрачността и лошото наследство от предишни управления, каза още той.

"Едното нещо, което трябва да се следи, е дали в следващия бюджет ще има увеличение на приходите, посочи икономистът. Нормално е приходите да се увеличат в рамките на 5 до 7%, колкото са процентите от инфлацията и ръста на БВП, но ако над тези проценти се заложи още например 1 млрд. лв. допълнително увеличение на приходите в бюджета, то това ще означава, че правителството наистина се е хванало да затвори каналите, по които изтичат обществени средства.

И понеже бюджетът се прави с тригодишна прогноза, ако във всяка следваща година се залага увеличение на приходите, това ще бъде

реален сигнал, че правителството има сериозни намерения да се бори с корупцията",

добави той и подчерта, че повишената събираемост би трябвало да се постигне при сегашното ниво на данъчните ставки.

Ако тези неща ги няма, статуквото ще се запази, смята Димитров.

Много е важна и вътрешната структура на бюджета, каза експертът.

"Има сектори, които са недофинансирани, за сметка на други, които са свръхфинансирани. Ако започне да се случва промяната във вътрешната рамка на бюджета, това ще бъде сигнал, че правителството наистина има воля за реформи и за промени", смята той.

"Обосновката за поемането на нов дълг в размер на 1 млрд. лв. е за да бъде той буфер в бюджета. Дългът обаче не може да се обосновава с падежа на емисията ДЦК в размер на 800 млн. лв., която правителството на ГЕРБ емитира, защото тези пари са възстановени от ЕС и така или иначе са във фискалния резерв", посочи Митко Димитров.

Все пак по думите му е добре правителството да разполага с достатъчно средства в резерва, а не той да е на санитарния минимум.

На въпрос дали да очакваме раздвижване на икономиката заради обещаните социални плащания и плащанията към бизнеса икономистът от БАН посочи, че възстановяването на дължимите суми към българските фирми е от огромно значение и по-скоро това, а не толкова социалният пакет, ще има влияние върху икономическата активност в страната.

Регулярните плащания от страна на държавата към бизнеса

са нещо много важно, защото става въпрос на доверие - ако парите към бизнеса се бавят, той пък започва да си отмъщава на държавата като не внася осигуровки, такси и други задължения към държавата.

Димитров каза, че не смята, че ще има проблем и забавяне в процедурата за бюджет 2014 г.

Правителството трябва да положи и максимални усилилия в преговорите с ЕС за следващия седемгодишен програмен период, така че да имаме възможно най-добри условия за използване на европейските средства, подчерта Димитров.

Според Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика, ветото ще бъде преодоляно, защото това е политически акт и икономическите доводи няма да бъдат взети под внимание.

Най-вероятно обаче депутатите ще разширят и прецизират в мотивите към закона за изменение на държавния бюджет текстовете, с които се посочва за какво ще бъдат използвани увеличените с 200 млн. разходи в актуализацията на бюджета, коментира той.

Исканата актуализация не бе добре аргументирана,

въпреки че има забавени плащания, каза икономистът. По думите му бързането бюджетът да се актуализира в последните дни преди депутатите да излязат във ваканция също е оставило усещане за непрозрачност.

Случвало се е и преди да се изразходват средства от това перо за непредвидени разходи, но това не е аргумент да не се налага вето, каза Ганев. За обществото, което иска да има един добър бюджетен процес непрозрачното харчене е проблем.

Имаше години, когато се трупаха излишъци и пари се харчеха с лека ръка без санкцията на парламента, но обществото положи усилия и успя да наложи правилото средствата в бюджета да бъдат харчени със санкцията на НС, а не по решение на МС, каза икономистът.

Според Ганев има значителна разлика между актуализацията на бюджета през 2010 г. и сегашната актуализация. През 2010 г. бяха драстично орязани разходи на министерства - с по 10%, а някъде и с повече, а при приходите е имало неизпълнение от порядъка на милиарди, посочи икономистът.

Чухме

различни аргументи за дълга от 1 млрд. лв. -

дали ще се харчи, дали ще е буфер във фискалния резерв и защо е точно в такъв размер, а не например наполовина, което също би било достатъчно - всичко това остана неясно, коментира още Ганев.

Към момента във фискалния резерв има повече средства, отколкото през миналата година и като извадим от тях 800 млн. лв. плащане през август на емисията ДЦК, средствата в резерва ще са на миналогодишното ниво.

Т.е. засега няма повод за притеснение, но то идва, ако има очаквания за още по-големи харчове спрямо заложеното в актуализацията и ако приходните агенции продължават да не си вършат добре работата, коментира Ганев.

Според него емитирането на нов дълг може да е в по-малък размер - например от 500 млн. лв. Емисия може да се направи едва в края на годината, за да се обезпечат плащанията в началото на следващата година - падежа по дълга и плащанията към земеделските производители, коментира той.

Ганев отбеляза, че доверието в правителството е твърде ниско, за да може то да оправдае действията си.

Актуализацията на бюджета обаче в никакъв случай няма отрицателен ефект върху ситуацията в страната, смята той.

Ветото не влияе и върху бюджетния процес

за следващата година, казва Ганев.

Този процес вече най-вероятно е започнал. Средносрочната бюджетна рамка обикновено се пише по-консервативно и така ще бъде и сега, прогнозира той.

Бюджетът за 2014 г. се нуждае от сериозни реформи, и то не само в силовите министерства, но и изобщо пари, които се харчат неефективно, трябва да бъдат разпределени по други пера, смята Ганев.

За провеждане на такива реформи обаче правителството трябва да има обществена подкрепа, а виждаме, че такава липсва, добави икономистът. Едва ли ще видим много положителни реформи, особено ако те са трудни за приемане от социална гледна точка, прогнозира експертът от ИПИ.

Предвиждам запазване на сегашната бюджетна рамка с опит правителството да омекотява социалното напрежение, каза Ганев. По-голямото ми притеснение е дали това няма да стане с увеличаване на харчовете и съответно на дефицита, посочи той.

Според Ганев би било крайно опасно, ако правителството надвиши максимално допустимия праг от 2% дефицит, защото тогава срещу страната ни може да бъде започната процедура за свръхдефицит и икономическото развитие още повече да се влоши.

Коментари 75
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

75 коментара
 
- Господине, провеждаме анкета. Може ли да Ви зададем няколко въпроса? - Може! - Прекалявате ли с алкохола? - Да! - Играете ли комар? -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Любопитно Преди 8 минути

Учените изучават жабите в амазонската джунгла

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Любопитно Преди 9 минути

Те станали жертва на едно от последните гонения срещу християните

Комисията за Нотариуса прави втори опит да изслуша Сарафов, Гешев и Цацаров

Комисията за Нотариуса прави втори опит да изслуша Сарафов, Гешев и Цацаров

България Преди 27 минути

На заседанието са поканени и трима адвокати, които се споменават в схемата на Мартин Божанов

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Любопитно Преди 50 минути

Независимо дали Артур е бил историческа личност или творение на фолклора, митът продължава да преминава през вековете

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

България Преди 7 часа

Нинова: Борисов призна, че служебният кабинет е негов

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 7 часа

Следващата седмица специален гост на любимото шоу ще бъде италианската звезда Ал Бано

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Свят Преди 8 часа

Хагари: Това бяха хора, участвали в терористични действия срещу държавата Израел

<p>Поддръжник на Тръмп: Тръмп или смърт</p>

Започна наказателният процес срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк

Свят Преди 9 часа

Тръмп: Процесът срещу мен е нападение срещу Америка

Задържаха 15-годишен за нападението в Сидни

Задържаха 15-годишен за нападението в Сидни

Свят Преди 10 часа

Инцидентът стана два дни след като мъж с нож уби шестима души в търговски център

Василев: Не очаквам на следващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ

Василев: Не очаквам на следващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ

България Преди 11 часа

По думите му причината е, че ГЕРБ са ги подкрепяли, докато реформите са били на хартия

<p>Борисов поиска смяна на външния министър</p>

Борисов планира да издигне Йорданка Фандъкова за депутат

България Преди 11 часа

Борисов: Тя свърши огромна работа за София

Тежка катастрофа, загинаха двама души

Тежка катастрофа, загинаха двама души

България Преди 12 часа

По предварителна информация челно се сблъскали два автомобила

Фезер призова за пълно членство на България в Шенген

Фезер призова за пълно членство на България в Шенген

България Преди 12 часа

Тя бе придружавана от служебния вътрешен министър Калин Стоянов

Огромна приливна вълна приближава руския град Курган

Огромна приливна вълна приближава руския град Курган

Свят Преди 12 часа

Вече частично е наводнена дясната крайбрежна част на Курган

Разкрийте оставащите мистерии около "Титаник": От пътниците до трагедията

Разкрийте оставащите мистерии около "Титаник": От пътниците до трагедията

Любопитно Преди 13 часа

Известната трагедия води до смъртта на повече от 1500 души

Григор Димитров

Това ли е новата любов на Григор Димитров? (Видео)

Любопитно Преди 14 часа

Родната тенис звезда отново във впечатляваща нежна компания