Президентът наложи частично вето върху актуализацията на бюджета
Президентът наложи частично вето върху актуализацията на бюджета   
Източник: Елена Героска, БГНЕС
825
Пз зидентът Росен Плевнелиев наложи частично вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2013 г. 

Това обяви самият държавен глава на пресконференция.

Днес подписах указ, с който връщам за повторно разглеждане в Народното събрание някои текстове от закона за актуализацията, заяви Плевнелиев.

"Уважавам правото на всяка правителство да упражнява политиките, за които ми е гласувано доверие. Това може да стане чрез актуализация", заяви президентът.

"Подкрепям заложеното завишаване на средства, с които държавата завишава помощите за деца, но не приемам спекулирането с гражданите в тежко положение.

Не приемам да се спекулира, защото социалният пакет е една много малка част от предвидените разходи. Искаме да знаем повече за предвидения дълг", подчерта Плевнелиев.

Той уточни, че ветото е по целесъобразност, а не заради текстове, противоречащи на Конституцията.

Наложеното вето е частично.

Връщам за повторно разглеждане текстове за приходите, разходите и предвидения нов дълг, заяви Плевнелиев.

Президентът подчерта, че подкрепя отпускането на 40 млн. лв. за уязвимите групи.

"По време на политическите консултации обърнах внимание на партиите, че са поели конкретни ангажименти към избирателите и това не са празни приказки, които удобно забравяме след изборите.

Митническата администрация и НАП месец и половина са в непълно ръководство, а ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация.

Очаквам правителството да подобри работата на приходните администрации",

отбеляза президентът. "В частта разходи на бюджета се коригира само резервът за непредвидените и неотложни разходи.

Това означава, че правителството може да изхарчи разходите за каквото и да е. Коректният подход е разходите да са прозрачни и да се знае за какво ще се изразходват парите", посочи Плевнелиев.

"Подкрепям тезата, че държавата трябва да се разплаща с бизнеса навреме.

Но не само държавата, а и общините са важни. Те дължат много повече. Най-ярката липса в актуализацията е по отношение на общините.

Законът не отговаря с кой бизнес ще се разплаща държавата. Надявам се Народното събрание да разпише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса", подчерта президентът.

"Не виждам в закона сериозна заявка за политики и реформи, свързани с конкурентноспособността на икономиката. Не разходите, а икономиката трябва да расте", каза още Росен Плевнелиев.

"Не съм против вземането на дълг, но съм против, ако той се използва за генериране не на икономически растеж

и създаване на нови работни места, а се използва за финансиране само на текущи разходи", каза президентът. Той заяви още, че вярва, че

финансирането на текущи разходи чрез кредит е пагубно.

Държавният глава подчерта, че възнамерява да отстоява правомощието си да връща за ново обсъждане всеки закон, към който има възражения и припомни, че налагането на президентско вето върху закона за бюджета не е прецедент - такова вето е налагал и президентът Желю Желев през 1996 г.

Води се кампания за очерняне на държавния глава,

ще понеса всичко в името на хората, каза още Росен Плевнелиев.

"Много чух и видях през тези седмици. Тази кампания има разумно обяснение. Разбрах, че имам три любовници, каквито нямам.

Разбрах, че съм ощетил немските си партньори, а с тях съм в прекрасни отношения.

Разбирам, че съм тъмната сянка, която е изплувала зад някакви сделки и интереси в пенсионния сектор в България.

Искам да заявя категорично, че съм против 2 млрд. лв. на българските пенсионери да отидат в една офшорка с 14 паунда капитал.

Вярвам, че хората виждат и разбират”, заяви президентът.

Обещал съм да организирам дебат и по темата за трите големи стълба на българската демокрация, които днес са болни – пазарната икономика; медиите и медийната среда; системата за правораздаване, заяви още Плевнелиев.

"Моите аргументи за ветото са по целесъобразност. Имам резерви в приходната част и мога да съм полезен за един по-ясно разписан и по-конкретен бюджет”, обясни Плевнелиев.

"Не е прецедент, че ще се върне с вето. Ще бъде прецедент, ако държавният глава има аргументи, има позиция и си замълчи. Най-добронамерено се опитвам да помогна. Свърших си работата за два дни. Мисля, че не е проблем до края на август месец парламентът да чуе аргументите и да прецени", заяви държавният глава.

"Не съм аз човекът, който е против социалния пакет, не съм аз този, който го спира, напротив – подкрепям го", подчерта президентът.

"Моят апел и моите аргументи са в полза на повече прозрачност. Не съм аз този, който вкарвам разделителни линии. Работя за диалог и консенсус. Но консенсус се постига само при чуваемост на аргументите, а не налагане на сила. Аз съм за повече дебати и повече аргументи", заяви Плевнелиев и подчерта, че търси прозрачност по отношение на това за какво ще бъдат изхарчени 1 млрд. лв. заем.

"По ветото, което наложих за Закона за СРС. Дали бяха чути внимателно моите аргументи? Не съм против реформата и създаването на нова институция за контрол. Не съм и срещу това да се създаде в парламента допълнителна комисия. Вместо да обвиняват моите юристи, за два часа отхвърлиха ветото. Чути ли бяха моите мотиви?", попита държавният глава.

На въпрос каква е разликата с актуализацията на бюджета по време на управлението на правителството на ГЕРБ през 2010 г. Росен Плевнелиев обясни:

"Редно е да се учим от грешките. Днес съм президент. Дори и като министър си спомням много добре, че допълнителните пари, които се отпускаха за инфраструктурни проекти, бяха разписани до последния лев в самото министерство. Бяха публични. През 2013 г., в годината на българското гражданско общество, всички трябва да се променим за добро – разходите трябва да са публични и ясни. Когато едно министерство получава допълнително средства, трябва да е ясно кое е министерството и за какво ще изразходва средствата".

"Нищо не пречи през август месец да се каже на българските граждани за какво ще се похарчат допълнителните средства. Търся честност и конкретност за цялата сума за заем от 1 млрд. лв.", каза още държавният глава.

Мотивите за ветото и конкретните текстове, които са върнати за ново разглеждане, бяха публикувани на сайта на Президентството

В тях държавният глава се аргументира с липсата на прозрачност по бюджетната процедура, взимането на заем не за реформи и инвестиции, а за текущи разходи.

Конституционно правомощие на държавния глава е да върне закон за ново разглеждане в Народното събрание.

Депутатите не могат да откажат да се произнесат по него, но за да преодолеят ветото законопроектът трябва да бъде одобрен с абсолютно мнозинство - повече от половината от всички народни представители, т.е. поне 121. БСП и ДПС имат общо 120 депутати в Парламента.

Управляващите вече успяха да преодолеят президентското вето върху текстове от Закона за СРС с помощта на гласовете на депутати от "Атака".

В момента Народното събрание е в едномесечна лятна ваканция.

Парламентът има срок от 15 работни дни да преодолее ветото на президента. В момента този срок не тече заради ваканцията на депутатите.

Преди няколко дни председателят на Парламента Михаил Миков каза, че дори и президентът да върне закона за измененията в бюджета, ваканцията на народните представители, която продължава до края на август, няма да бъде прекратена.

Освен от президиума на Народното събрание то може да бъде свикано и по искане на една пета от народните представители.

Ветото на държавния глава беше очаквано.

В понеделник финансовият министър Петър Чобанов се срещна с Плевнелиев, за да се опита да го убеди да не налага вето на бюджета, но след срещата заяви, че президентът има нагласа за спиране на закона.

Пълният текст на словото на Плевнелиев от днес е публикуван на сайта на Президентството.

Коментари 825
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

825 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 5 минути

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 9 минути

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 47 минути

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 58 минути

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 1 час

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 2 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 2 часа

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 2 часа

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък