Икономисти за приоритетите на служебния кабинет
Източник: БГНЕС
13

Служебното правителство трябва да подготви изборите, да запази стабилността и да направи преглед на свършеното досега, като посочи проблемите, които остават за решаване от следващите управляващи.

Това откроиха като основни задачи пред служебните министри трима икономисти, които БТА потърси за коментар.

Теглене на заем няма да реши проблемите на страната, а дори може да ги задълбочи, категорични са те.

Ако правителството започне много неща наведнъж, едва ли нещо ще завърши, коментира пред БТА Георги Ангелов, икономист от институт "Отворено общество"

То може да постигне ограничен кръг неща, защото има много ограничено време. Най-важното е да осигури събирането на приходите в хазната и изплащането на пенсии и заплати, както и да се ускори усвояването на еврофондовете, подчерта Ангелов.

Той посочи, че имаме още 4 млрд. евро по фондовете на ЕС от сегашния програмен период, които не са усвоени, а времето за това изтича до края на годината. Ако тези средства се влеят в икономиката и в мерки на пазара на труда, изобщо няма нужда да се мисли за заем, категоричен е Ангелов.

В България има големи проблеми на пазара на труда, натрупвани в продължение на няколко години икономическа криза и сега те не могат да бъдат решени за два месеца, но трябва да бъдат анализирани, да се посочи защо се стигна до загуба на 500 хиляди работни места, коментира Ангелов.

Той отбеляза, че България е единствен случай, в който страна със стабилен фиск има проблеми на пазара на труда. Обикновено проблеми с безработица и ниски доходи имат държави, които са в нестабилна финансова позиция, добави той.

При нас обаче проблемите на пазара на труда са на микрониво - несъответствия между това, което се предлага като работа и квалификацията на безработните в страната.

Има новооткрити работни места, които са за висококвалифициран персонал, но на трудовата борса масово са хора с ниско образование, посочи Ангелов.

Това по думите му се превръща и в политически проблем - говори се, че страната ни иска да привлича високотехнологични производства, но трябва да се помисли и за обучение на кадри в тези сектори и за преквалификация и обучение на хората без работа, или пък да се привличат инвеститори, които предлагат работа и за нискоквалифициран персонал, каза Ангелов.

Голям проблем, особено за работодателите извън София, са нивата на минималните осигурителни прагове, посочи Георги Ангелов.

В столицата заплатите са високи и тези прагове все пак са поносими, но в много райони на страната с ниски заплати минималните осигурителни прагове представляват голям процент от разходите за труд и възпрепятстват наемането на работа на повече хора, отбеляза икономистът.

Ангелов открои това както причина за загубата на 100 хил. работни места през 2010 г., когато шоково са били увеличени минималните осигурителни прагове на самоосигуряващите се лица.

Добре е служебното правителство да направи пълен преглед в социалната сфера, както и в сферата на енергетиката и публичните разходи, да посочи проблемите и така да даде и теми за смислен дебат по време на предизборната кампания, смята икономистът.

Служебното правителство няма право да тегли заем, който не е одобрен от парламента, а парламент вече няма, така че министрите от кабинета могат да работят в рамките само на приетия вече бюджет, коментира Ангелов.

Той посочи, че в бюджета е записано, че може да се тегли допълнително финансиране до 2 млрд. лв., но 1 млрд. лв. е за покриване на дефицита, а част от останалия 1 млрд. лв. вече бе използвана за плащане на земеделските субсидии, като бяха пласирани ДЦК. Планираният дефицит за тази година е 1,3 - 1,5 процента от БВП, което не е никак малко при максимално допустим по закон 2% дефицит, каза Ангелов.

През последните четири години, като изключим последната, страната ни също имаше значителни бюджетни дефицити и това не помогна на икономиката. Тегленето на заем не е нещо, което може да ни извади от кризата, отбеляза икономистът и добави, че с кризата най-добре се справят страни с малки, добре контролирани дефицити.

Няма лесно решение за заем, много по-добре е да вземем тези пари, които ни се полагат от еврофондовете - те не са заем и не трябва да се връщат, добави Ангелов.

Тези около 4 млрд. евро, които все още ни остават до края на 2013 г., не са пари само за магистрали, а повече от 1 млрд. евро са от Европейския социален фонд и могат да се използват за мерки на пазара на труда, каза Ангелов. Трябва да има пълна мобилизация в усвояването на тези средства, иначе дори може да се наложи да връщаме пари, добави той.

Красен Станчев, икономист, председател на УС на Института за пазарна икономика, коментира пред БТА, че най-важно в този момент е да се удържи балансът в бюджета,

така както е заложен за тази година. Това според него означава да се съкратят част от разходите. Това може да стане по няколко начина - като се съкратят административните разходи и се подобрят част от услугите - например чрез електронно правителство, каза Станчев. Това по думите му може да стане относително лесно - за около месец, месец и половина

Според Станчев това би могло да стане чрез предоставяне на повече информация в интернет, унифициране на административни заявления и формуляри и качването им в интернет.

41% от българските граждани се преброиха електронно и за работата с този процент граждани разходите биха били намалени, ако административните услуги се предоставят онлайн, смята икономистът.

Правителството харчи на ден около 80 млн. лв. и ако се спестят разходите дори само за един ден - тези 80 млн. лв. могат да бъдат използвани за друго - от социални помощи до пенсии, посочи той. Второто важно нещо за това правителство е да се въведе спокойствие, дотолкова доколкото липсата на политическа стабилност води до липса на дисциплина, а това може да доведе до спиране на плащане на данъци от страна на гражданите и фирмите, посочи Станчев.

Засега при гражданите няма такива признаци - хората както всяка година се стремят по-бързо да си платят данъците, за да спестят някой лев, посочи той. Тази лоялност на гражданството остава незабелязана, но е много важно правителството да внесе спокойствие, за да я запази, категоричен е Станчев.

Третото нещо е да се организират изборите, в което не виждам някакъв проблем, но правителството трябва да бъде готово да управлява и по-дълъг период, отколкото си мисли, коментира Красен Станчев. По думите му е възможно след изборите да не може да се състави кабинет и тогава ще се стигне отново до избори.

Служебните правителства в България винаги са били много добри - на Ренета Инджова, и на Стефан Софиянски, предполагам, че и това служебно правителство ще се справи добре, каза анализаторът.

Глупаво и безсмислено е да се тегли заем за потребление, заяви Красен Станчев. В момента, в който парите са разпределени, ще се вдигнат цените - тоест няма да има никакъв ефект от това за хората, смята той. В момента доходите растат и всяко по-рязко движение в областта на фиска може да доведе до обратен ефект - нестабилност на системата, по-малко работни места, по-скъп кредит, категоричен е икономистът.

Насочването на капиталови разходи към социалната сфера, което предлагат синдикатите, не е добра идея - това означава спиране на определени проекти в капиталовото строителство, което ще остави хора без работа, коментира Станчев. Той отбеляза, че в последните години 60% от бюджета са социални разходи, а 40% - всичко останало.

Служебният кабинет е с изключително скромен мандат от гледна точка на времевия хоризонт и с изключително скромен потенциал, тъй като ще работи без парламент, коментира пред БТА проф. Боян Дуранкев, доктор по икономика и преподавател в УНСС.

Според него това означава, че като поведение служебното правителство в огромна степен ще бъде продължение на правителството, което управляваше досега. Нека хората да имат реалистични, тоест скромни очаквания към това правителство, предупреди проф. Дуранкев.

Първото и най-важното, което правителството трябва да направи, е да проведе може би първите честни избори в новата история на България, посочи той.

В условията на хаоса, който цари не само в България, но и в ЕС в голяма степен, е много важно правителството да мобилизира и създаде работеща администрация, особено по линия на фиска, за да не се тълкува от хората, че има два месеца безвремие и може да не се плащат данъци и осигуровки, каза макроикономистът.

Третата много важна задача на служебното правителство е да направи одит на кабинета на ГЕРБ и да представи отчет вече пред народа, тъй като няма парламент, за плюсовете и минусите на стореното и нестореното от предишните управляващи, отбеляза проф. Дуранкев.

Според него сега е моментът и да се набележат приоритетите, оставащи за правителството, което ще дойде след служебното. Изпълняването на тези три задачи е достатъчно, за да бъде прието служебното правителство като работещо и то добре работещо, смята университетският преподавател.

Според проф. Дуранкев отговорът на въпроса дали да се тегли заем от държавата трябва да е съвсем категоричен - не.

Никакви заеми по няколко причини - първо, видя се, че с вътрешни заеми при правителството на ГЕРБ нещата не отидоха напред, не се постигна нито икономически растеж, нито по-висока трудова заетост, нито по-високо потребление, и второ, ако сега правителството поиска спешен кредит, то той ще бъде на много висока цена и ще се изплаща през следващите пет - седем години - 10 години при жестоки лихви, коментира икономистът.

Ако правителството поиска кредит и то значим, както се говори за 1 млрд. лв., то това ще означава, че предишното правителство е обявило банкрут и хазната е празна - това не би било никак добре и би било шамар за правителството на ГЕРБ, който ще повлияе и на изборните резултати, коментира професорът.

Ето защо според Дуранкев служебното правителство няма да предприеме такова нещо. Как да се направи разпределението и преразпределението на доходите и как да се стимулира крайното потребление остава задача за истинското правителство след изборите, убеден е той.

Проф. Дуранкев отбеляза още, че България е шампион в ЕС по корупция и ако страната вземе кредит, въобще няма гаранция, че парите от него ще тръгнат към малкия и средния бизнес, а няма да бъдат насочени към определени структури и групировки.

Затова правителството е по-добре да се ограничи в рамките на фиска, каза Дуранкев. Той добави, че макар и да има стабилна финансова макрорамка, то България може да изпадне във фискална криза, ако сега се допусне финансово разпускане.

Още икономически новини в Pariteni.bg

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Изграждането на 7-ми&nbsp;и 8-ми&nbsp;блок на АЕЦ &bdquo;Козлодуй&ldquo; върви по график</p>

Делян Добрев: Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви по график

България Преди 1 час

Станислав Анастасов допълни, че в двата нови блока ще бъде използвана най-модерната технология, с която се разполага в момента

<p>Арестуваха мъжа, подал сигнал за бомба на летище в Дания (СНИМКИ)</p>

Арестуваха мъжа, подал сигнал за бомба на летище в Дания

Свят Преди 2 часа

Летището в Билунд е второто по големина в Дания

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 2 часа

Вчера Камарата на представителите придвижи за гласуване законопроекта с 316 срещу 94 гласа

<p>Малинов:&nbsp;Ще изпълня&nbsp;решението на НС за споразумението с &quot;Боташ&quot;</p>

Служебният министър на икономиката: Ще изпълня решението на НС за споразумението с "Боташ"

България Преди 3 часа

Малинов, Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, за пети блок на централата

<p>Ердоган разговаря с лидера на &quot;Хамас&quot; в Истанбул, какво обсъдиха&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Ердоган разговаря с лидера на "Хамас" в Истанбул

България Преди 3 часа

Ердоган прие днес в двореца "Долмабахче" в Истанбул политическия лидер на палестинската ислямистка групировка

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Свят Преди 3 часа

На кадри, публикувани от гръцките медии, се вижда как уплашени хора нареждат пясъчни чували пред домовете си

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 4 часа

В понеделник се очаква да бъде издадено и разрешението за ползване

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 4 часа

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 4 часа

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

<p>Ето колко е фискалният резерв на страната към 18 април</p>

Служебният министър на финансите: Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лв.

България Преди 4 часа

Тези данни лесно могат да бъдат проверени, посочи Людмила Петкова

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 4 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 5 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

България Преди 5 часа

Да се консултира с експерти какво значи това да поеме външно министерство, отбеляза президентът

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 5 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 6 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване