130
Над 12 хиляди души, ползващи интернет, са подкрепили призива на бившата френска футболна звезда Ерик Кантона всеки да изтегли парите си от банките.

В социалната мрежа "Фейсбук" тези хора вече са потвърдили участието си в акцията, наречена "Революция! На 7 декември всички ще изтеглим парите си от банките".

На 6 октомври в световната мрежа бързо се разпространи видео интервю на някогашния нападател на "Манчестер Юнайтед", в което той заявява: "Ако има 20 милиона души, които изтеглят парите си, системата ще рухне. Революцията се прави (като се започне) от банките!"

Кантона призовава всеки да изпразни банковата си сметка.

Той казва, че за да се направи революция, не е необходимо да се грабнат оръжията или да се убиват хора.

"Системата е изградена върху властта на банките. Така че тя може да бъде разрушена от банките", обяснява Кантона.

Видеото било заснето, когато той давал интервю за регионалното издание "Прес осеан".

Пуснато е във "Фейсбук" със субтитри на няколко езика и е гледано от десетки хиляди хора, отбелязва АФП.

В "ЮТюб" е на френски с английски надписи.

Ерик Кантона е 44-годишен, роден е в Марсилия. Играл е във френските клубове "Оксер", "Марсилия", "Бордо", "Монпелие" и "Ним", в английските "Лийдс" и "Манчестер Юнайтед".

В Манчестер е носел легендарната фланелка с номер 7, наследена от Джордж Бест, а по-късно носена от Дейвид Бекъм и Кристиано Роналдо. За пет години в периода 1992-1997 г. той става четири пъти шампион на Англия, три пъти носител на купи и получава редица индивидуални награди. Играл е 45 пъти и е вкалар 20 гола за националния тим на Франция.

Известни бяха неговите редовни изцепки на и около терена. Не един път се е хвърлял да бие запалянковци сред публиката (вижте в youtube.com).

След като приключва спортната си кариера, Кантона участва като актьор в 16 филма, сред които най-известни са "Елизабет" (1998) с Кейт Бланшет - в ролята на френския посланик в Лондон, и "В търсене на Ерик" (Looking for Eric, 2009) "героична комедия" на британския режисьор Кен Лоуч.

Играе и в театрални постановки на своята съпруга - режисьорка. През последните години е мениджър на френския отбор по плажен футбол.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@