194

Допреди месец бях оптимист за еврозоната, сега мисля, че има шанс след шест месеца тя да не съществува.

Това каза финансовият министър Симеон Дянков пред Би Ти Ви.

Ако това стане, спестяванията на българските граждани няма да пострадат, но не можем да прогнозираме как това ще се отрази на пазарите и износа ни, тъй като не е възможно да се преориентираме толкова бързо, заяви министърът.

Той обаче заяви, че при разпад на еврозоната и евентуално сформиране на нов валутен съюз, който Ангела Меркел нарича фискален, България ще бъде в него заедно с още шест държави от еврозоната и Швеция.

Ние сме една от осемте най-стабилни фискално държави в Европа, категоричен беше Дянков.

За един месец много рязко се влоши ситуацията в Европа, което се отразява и на България,

добави вицепремиерът. По думите му ако преди няколко месеца се е готвел бюджет за догодина, който се е смятал за консервативен, на фона на последните сътресения той изглежда оптимистичен.

По думите му обаче за момента в Бюджет 2012 има достатъчно буфери.

За един месец "Дойче банк" понижи прогнозата си за икономиката на еврозоната догодина от 2,5% ръст на минус 0,5%, т.е. рецесия, посочи Дянков.

При положение, че Германия и Италия са в рецесия, не може при нас нещата да са добре, заяви финансовият министър.

По повод протестите на железничари и зърнопроизводители министърът заяви, че

колкото и стачки да има, няма за какво да се преговаря.

Съжалявам, но пари просто няма, заяви той. По думите на Дянков осем фирми от зърнопроизводството взимат половината от държавните субсидии за сектора.

Тази година 30 млн. лв. субсидия са отишли в ръцете само на една фирма, тъй като системата им го е позволила, добави той.

"Сега обаче ние променяме системата. Искаме да няма този монопол и парите да стигнат до дребните производители.

Ако темата не е за пари, извинявам се на всички зърнопроизводители”, заяви Дянков.

Ако в БДЖ продължават да стачкуват, железниците постепенно ще започнат да се затварят, защото няма как да просъществуват, смята министърът.

Товарните превози ще се приватизират, а пътническите превози ще минат към нова компания, която ще създадем, без тежестите на БДЖ, заяви Дянков.

По думите му в Европа има огромни сътресения и ако сега не действаме и не направим промени в нереформираните структури, след няколко месеца може да е късно.

Пенсионната система трябва да се реформира, но това не е работа на финансовото, а на социалното министерство, категоричен беше той.

Според финансовия министър ТЕЛК трябва да мине към НОИ, за да има по-добри критерии кой да взима инвалидна пенсия.

По думите му почти половината от пенсиониралите се тази година хора са с инвалидна пенсия.

Според разчетите на НОИ поне до 2040 г. хората ще внасят по-малко, отколкото ще получават при пенсии, т.е. пенсионната система ще се дотира от данъците. Реформите, които правим сега, ще се усетят

през 2015 г., когато аз няма да съм финансов министър, въпреки че ГЕРБ ще е на власт,

каза още Симеон Дянков, но не уточни какви са плановете му.

Дянков обясни, че е нужна реформа и в силовите министерства, където има много облагодетелствани чиновници, които се пенсионират много по-рано от останалите служители в администрацията и необосновано получават повече финансови облаги.

Той обясни, че при пенсиониране в силовите министерства служителите получават по 20 заплати, докато в частния сектор се взимат по шест заплати.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@