Балцерович: Който ви обещава много, е безотговорен
Балцерович: Който ви обещава много, е безотговорен   
Източник: БГНЕС
0

Лешек Балцерович е най-видният икономист на полския преход. На 29 юни в големия салон на БАН бе представена книгата "Лешек Балцерович" от полския журналист Витолд Гадомски.

Тя описва неговия живот и постиженията му, както и съвременната история на Полша - от тежката икономическа криза през 80-те до завършилите с успех пазарни реформи.

Като финансов министър в три правителства той успява да стабилизира валутата, да ускори развитието на страната и да избегне сериозна финансова криза в държавата за последните 15 години.

Благодарение на бързия темп на реформите, които прилага, станали известни като "Планът Балцерович", Полша първа от страните в преход успява да осъществи трансформацията към пазарна икономика.

Според него единствения начин за правене на реформи е те да стават бързо, в противен случай страните, които ги отлагат, плащат по-високата цена.

- Г-н Балцерович, кои са причините за финансовата криза и не лекуваме ли по-скоро нейните симптоми?

- По отношение на причините дискусията продължава, но смятам, че най-важните причини са свързани с погрешната икономическа политика на САЩ и някои по-големи страни на Запад, а не са свързани с някакви слабости на пазара.

- Кои бяха основните грешки, допуснати в САЩ, които допринесоха за кризата?

- Лихвените проценти на централната банка бяха намалени прекалено много особено през 2003 г., което доведе до прекален ръст на кредитите.

А прекаленият ръст на жилищните кредити стимулираше прекален ръст на цените на имотите.

В САЩ се упражняваше политически натиск върху финансовите институции, за да предоставят заеми на хора с твърде малки възможности за погасяване на кредити.

Диагнозата е много важна, защото без точна диагноза няма правилна терапия. Струва си да представяме как са се формирали тези факти, за да избегнем фалшивите изводи в икономическата политика.

- Твърдите, че държавите, които са създали условия за развитие на финансовия сектор, са допринесли за неговата криза. Къде сбъркаха държавите?

- Много сериозно допринесоха за нея, не казвам, че на 100% те носят отговорността, но повечето причини се съдържат в погрешната намеса на държавите, а не в принципите на пазарната икономика.

Финансовите пазари не са свободни пазари, те подлежат на регулации, но действат и под влияние на държавната парична политика.

- Участвахте в екипа, който трябваше да създаде правилата за надзор на финансовите пазари в Европа. Какви са предложенията в тази посока?

- Това е т.нар. "група Де Ларозиер", екип от осем икономисти, ръководени от бившия президент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Работата продължи от ноември м.г. до края на този февруари и завърши с изготвяне на доклад, който е публично достъпен.

Той беше приет от Европейската комисия (ЕК), а след това основните му точки бяха приети и от Съвета на Европа.

Докладът съдържа диагнозата, за която споменах - сериозните грешки на някои страни като причина за кризата.

Затова обръщаме внимание на това как да се промени паричната политика, кои регулации да променим, за да не повторим в бъдеще подобна сериозна криза.

Предлагаме създаването на две институции - едната ще се заеме с ранното предупреждение, когато има опасности за твърде голямо напрежение на финансовите пазари при прекален ръст на кредитите, която ще се нарича Европейски съвет за системния риск.

Освен това предлагаме при запазване на банковия надзор в държавите да създадем център на европейско ниво, който да се занимае с такива неща, които никой от отделните държавните надзори не е в състояние да поеме.

- Кое от "Плана Балцерович” не беше приложено в страните на Източна Европа, за което те плащат по-висока цена за прехода?

- Бях канен в различни държави от региона, в България бях през 2003 г., а също и в Румъния. Бях доста често в Грузия, но заради други ангажименти не съм играл ролята на системен съветник.

Но и в Полша не всичко се осъществи. Затова се опитвам да влияя на общественото мнение в Полша, за да довършим реформите.

Ние довършихме приватизацията, повечето предприятия са частни, но останаха и държавни. А ако са държавни, те са политизирани и съществува риск, че няма да издържат на конкуренцията с частния сектор.

Твърде големи са бюджетните разходи в Полша, имаме твърде високи данъци и твърде голям дефицит.

Не твърдя, че нищо не е свършено в Полша, проведени бяха много реформи, особено в първоначалния период, когато имах възможност да отговарям за реформите, после се забавиха.

Но изследванията показват, че колкото по-малко са пазарните реформи, толкова по-лошо става. Тогава има повече ненужна икономическа политика и проблемите се увеличават.

Всяка страна трябва да си каже, какво още трябва да се направи. Във всяка страна остава още много за довършване.

- Създадохте наскоро гражданска организация, чиято цел е да убеждава хората да гласуват умно. След седмица в България избираме свой парламент, какво бихте посъветвали в тази посока?

- Не бих си позволи директно да се намесвам, но ще кажа това, което се опитвам да предам и на поляците. Не вярвайте на дядомразовци, които много обещават, че ще дават, дават, дават.

Тези, които дават, не раздават собствените си пари, а бъркат в джоба на данъкоплатците. Колкото повече обещава някой, толкова по-безотговорен е. Съветвам ви да не вярвате на такива.

Смятам, че не трябва да се вярва и на хора, които се обръщат към негативните емоции, към нежеланието, ненавистта, които търсят вътрешен враг, за да спечелят популярност. Обществото никога не печели, когато е разделяно от политиците. Ако не се доверим на тези, тогава ще избегнем най-големите грешки.

- Как нестабилната политическа ситуация може да задълбочи кризата в България и препоръчвате ли подписване на споразумение с Международния валутен фонд (МВФ)?

- Твърде малко познавам детайлите, за да се изказвам. Важното е страната да има реалистичен държавен бюджет и особено да не се предвижда голям ръст на разходите, защото такъв ръст няма откъде да бъде финансиран.

А България има допълнителна причина да поддържа бюджетна дисциплина, защото бяхте във валутен борд, който беше успешен, но за да се удържи тази парична система, много е важна бюджетната дисциплина.

- Като икономист през целия си живот сте изследвали въпроса защо едни страни са богати, а други - бедни. До какъв отговор стигнахте?

- Отговорът идва от опита на много страни. Нужни са: много индивидуална свобода, особено икономическа, добро законодателство, стабилност на валутата, ниски данъци, които изискват ограничаване на бюджетните разходи, отвореност към света.

Всичко това създава стимули за добра работа. Работата не означава, че трябва да е тежка, а значи творческа, производителна, иновативна.

Трябва да се мисли как да се подобряват условията за хора, който искат добре да работят, в това число за честните предприемачи.

Всяко предложение трябва да се анализира от този ъгъл, така че да се премахват пречките и да се въвеждат благоприятни условия. В повечето страни трябва да се ограничават бюджетните разходи, за да се намаляват данъците.

Трябва да се усъвършенства законодателството, за да не съдържа то твърде много ненужни подробности в законите. Трябва да се работи по посока на независимите и неподкупни съдилища, който да действат бързо.

Трябва така да се избират хората, защото в демокрацията ние отговаряме за страната си, така че депутати да стават тези, които няма да създават лоши закони.

Затова направих организация в Полша, която се казва Форум за гражданско развитие. Защото в демокрацията е така - на каквото си постелиш, на това ще легнеш.

Избирайки добре или зле, ние избираме нашето добро или лошо бъдеще. Затова си струва да се замислим,кого избираме и кого не искаме да изберем.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 55 минути

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО се намесва във войната в Украйна, ако Русия прекрачи тази линия?

Свят Преди 3 часа

Ясни са двете червени линии, при чието прекрачване Алиансът е готов за пряка военна намеса

Засилен трафик на връщане след почивните дни

Чака се засилен трафик при голямото завръщане след празниците

България Преди 4 часа

Най-натоварени ще бъдат маршрутите по магистралите, както и към граничните пунктове - най-вече от Гърция и Турция.

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 4 часа

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Военен парад за 6 май

С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

България Преди 5 часа

В тържествата ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев

Слънце

Слънчево време и високи температури на Гергьовден

България Преди 5 часа

От сряда дъждовете отново се завръщат

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Технологии Преди 6 часа

Според американските власти това е било "нормална" практика за компанията

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 13 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 13 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 15 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 16 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 17 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 19 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми

Русия започва да вкарва в армията украинци

Русия започва да вкарва в армията украинци

Свят Преди 19 часа

Вероятно Москва вижда тази мярка като начин за задоволяване на нуждите на руските въоръжени сили от допълнителен персонал

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 20 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 20 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна