Руските енергийни проекти в България
През септември 2008 г. официално бе рестартирано строителството на АЕЦ "Белене"   
Източник: БГНЕС
0

Отсечката от газопровода "Набуко", която ще преминава през България, получи статут на обект с национално значение, съобщи пресслужбата на МС.

Така значително ще се съкратят сроковете за провеждане на необходимите административни процедури за стартиране и изпълнение на проекта.

На 13 юли се очаква премиерът Сергей Станишев да пътува за Турция, където ще бъде подписан договорът за изграждане на газопровода "Набуко" от всички държави, участнички в него.

Дни след изборите президентът Първанов прикани новото правителство да покаже приемственост по отношение на руските енергийни проекти, които бяха договорени с Русия по време на мандата на отиващото си правителство.

Според Първанов конкурентният на "Набуко" руски газопровод "Южен поток" е от голяма важност, но има опасност, ако не се включим в графика за реализацията му, трасето да заобиколи България.

Държавният глава спомена, че колкото повече се бави проектът АЕЦ "Белене", толкова повече той се оскъпява. "Нямаме право да стопираме тези проекти", коментира той.

Част от руските медии след изборите на 5 юли дискутираха подробно бъдещото на руските енергийни проекти в България. "Рабкор", eлектронно руско списание, в статия припомня, че Москва "активно се опитваше да осъществи в България редица стратегически проекти", като в този си стремеж тя е разчитала на помощта на София. тава дума за газо и нефтопровода "Южен поток", Бургас-Александруполис и АЕЦ "Белене".

"Съдейки по всичко тези проекти като минимум ще се окажат в увиснало положение. Тъй като техни непримирими критици има както в ГЕРБ, така и в на първо място в "Синята коалиция", отбелязва още изданието.

В края на статията се твърди, че е възможно да се "намери подход" и към лидерите на ГЕРБ.

Програмата „Време новостей" обаче отбелязва, че в България, която е член на ЕС и на НАТО, но същевременно е традиционен партньор на Русия, смяната на властта едва ли ще ограничи участието на страната в изгодните за нея големи руски енергийни проекти.

Русия очаква приемственост в сферата на енергийната политика от страна на новото българско правителство, което ще бъде съставено след парламентарните избори миналата неделя, заяви говорителят на руското външно министерство Андрей Нестеренко, цитиран от РИА-Новости.

Партийните програми

В програмите на ГЕРБ и „Синята коалиция" има известни различия по отношение на руските проекти. ГЕРБ смята, че АЕЦ "Белене" може да се построи, но само като частен проект, без да се ангажира държавата като гарант на бъдещ държавен заем, какъвто Русия вече обеща, че ще отпусне, тъй като главен изпълнител на проекта е руската компания "Атомстройекспорт".

"Синята коалиция" смята, че втора ядрена централа е икономически неефективна и застъпва тезата за изграждане на седми ядрен блок в АЕЦ "Козлодуй". В програмата си е записала още „преразглеждане и мониторинг на мегапроектите АЕЦ "Белене", Бургас-Александруполис и "Южен поток", като се дава приоритет за реализацията на газопровода "Набуко".

АЕЦ "Белене"

Строежът на втора ядрена централа бе реанимиран от кабинета на Симеон Сакскобургготски. След като руската "Атомстройекспорт" бе избрана за главен изпълнител, започна търсенето на инвеститор, който да придобие 49% от собствеността на бъдещото съоръжение.

В края на 2008 немската RWE подписа споразумение с НЕК за придобиването на 49 % срещу 2 млрд. евро инвестиции, но месеци по-късно компанията на практика изчаква по-добри условия за собственото си активизиране.

По оценки на НЕК централата ще струва 3.9 млрд. евро, но според експерти стойността й вероятно ще стигне 6-8 млрд. евро, като една от причините за това ще са вероятно и високите лихви по бъдещия кредит за нейното финансиране.

Преди две години "Газпромбанк" съобщи, че е склонна на отпусне заем. Френската "BNP Paribas" може да осигури финансиране чак след две години.

Първият от двата реактора трябваше да заработи през 2013-2015 г. Досега по различни официални и неофициални данни за размразяването на проекта и подготвителни дейности по него са похарчени около 700 млн. лв.

"Южен поток"

България ще участва в изграждане на Южен поток, след като подписа през януари 2008 г. споразумение с Русия. В бъдещето съвместно дружество собствеността ще бъде разпределена по равно между двете страни. Засега не е ясно как България ще финансира участието си в този проект.

По прогнозни данни отсечката на територията на България ще струва около 1.4 млрд. евро.

Първоначално обявената цена на проекта като цяло бе 10 млрд. евро, по западни оценки, а и руските източници вече говорят за удвояването на тази цифра.

По данни на Газпром само подводна част на газопровода ще струва 4 млрд. долара, а за сухоземните отсечки, които ще са повече от 2000 км цената ще бъде поне двойна.

През Югоизточна Европа и България със сигурност ще минава газопровод, но той ще е само един, смятат експерти, като все още не се знае дали това ще е "Набуко" или "Южен поток".

Бургас - Александруполис

Идеята е чрез нефтопровода да се транспортира руски нефт към терминали на Средиземно море, като се избегне тежкия трафик и високите такси на Босфора и Дарданелите.

Собственик на нефтопровода е Международната проектна компания, в която Русия притежава 51% от капитала, а България и Гърция по 24,5 %. Капацитетът на тръбата е между 35 и 50 млн. тона суров нефт годишно. Предпроектните действия се планира да завършат до края на лятото.

Което и българско правителство да стигне до реален старт на отлагания с години тръбопровод, то ще се сблъска с известен негативизъм сред населението на региона, което има сериозни опасения за своя поминък - туризма. Потенциалната стойност на проекта вече стигна прогнозните 1.2-1.3 млрд. евро, като тази цифри подлежат на корекции нагоре и надолу в зависимост от пазарната конюнктура.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности