30

Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на федералната провинция Долна Австрия Ервин Прьол запалиха символично газовата турбина на новата когенерация на ЕВН в Пловдив.

Съоръжението, което ще произвежда топло и електроенергия, е на стойност 100 млн. лева и е изградено за една година, за което премиерът Борисов поздрави топлофикационното дружество и партньорите му по проекта.

Преди пуска двамата премиери станаха кръстници на двете турбини, като парната Ервин Прьол нарече Сиси - на популярното име на австрийската императрица Елизабет, а Бойко Борисов назова газовата турбина Марица - на реката, която минава през Пловдив.

С коефициент на полезно действие на турбината над 90% се постига значително увеличаване на енергийната ефективност при комбинираното производство на електрическа и топлинна енергия и намаляване на вредните емисии в атмосферата, уточниха от топлофикационното дружество.

Когенерацията ще използва за гориво природен газ и ще произвежда общо над 100 мегавата топлинна и електрическа енергия.

Впечатлен съм от бързото и качество изпълнение от страна на ЕВН, каза в приветственото си слово Бойко Борисов и подчерта, че през последните години има инвестиционни проекти, чрез които се наливат пари в дейности, които гарантират екологията.

Премиерът благодари на министрите Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев, които по думите му "чрез прозрачните, бързи и коректни процедури са привлекли доста австрийски компании в България".

Тези съвместни проекти, чрез които се усвояват пари от Европейската инвестиционна банка и еврофондовете разкриват работни места както у нас, така и в Австрия, коментира Борисов.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@