19
Ли ият правопис струва милиони на онлайн бизнеса, разкрива анализ на приходи от електронната търговия.

Онлайн предприемачът Чарлз Дънкъм изтъква пред Би Би Си, че дори една малка правописна грешчица може да смъкне наполовина продажбите.

Работодателят разказва, че е "потресен" от ниското ниво на писмения английски и от примерите на неграмотност, с които се сблъсква при наемането на персонал.

Той изтъква една важна психологическа тънкост - грешките в сайтовете пораждат съмнения относно достоверността на написаното и на самите тях и отблъскват много потребители и клиенти.

Тези тревоги споделя и Конфедерацията на британската индустрия, чийто директор образование и умения предупреди, че на прекалено много работодатели се налага да инвестират в ограмотяване на екипите си.

Дънкъм, който има сайтове за пътувания, мобилни телефони и дрехи, е категоричен, че лошото спелуване е сериозен проблем за онлайн икономиката. Според него много новаторски компании все още разчитат на остарели умения.

Бизнесът традиционно изтъква проблема с образователния ценз на служителите и хули системата, която не подготвя специалисти по най-добрия начин, но конкретният проблем действително се превръща в тегоба за компаниите, чийто бизнес преминава онлайн.

Когато продаваш и общуваш в интернет, разчиташ 99% на писменото слово, изтъква Дънкъм.

Според него е възможно да се идентифицира точната щета, нанесена на продажбите от една правописна грешка.

Самият той е измервал приходите на потребител в сайта Tightsplease.co.uk, като установил, че те скочили двойно, след като конкретна грешка в него била поправена.

Ако този резултат се проектира по цялата търговска верига онлайн, говорим за загуби в милиони всяка седмица, изтъква Дънкъм.

"Читавостта" на правописа е много важна и за доверието в сайтовете, особено предвид притесненията относно онлайн измамите и сигурността в Мрежата. Грешките могат да станат причина и за объркването на стабилните сайтове с обичайния спам.

Дънкъм изтъква още, че дори грамотните хора днес са позабравили правописа, тъй като често разчитат на езиковия редактор в програмите за текстообработка.

В много социални мрежи, в блоговете и др. пък се толерира "небрежното" писане, тъй като целта там е преди всичко непосредственото общуване.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@