0

З вездата в пресата днес категорично е министърът на правосъдието - името му присъства във всички водещи заглавия на вестниците.

Георги Петканов изпревари уволнението си с оставка, пише "Сега". Петканов бяга, без да пита, смята "Телеграф". Първа оставка в правителството, маркира "Дума".

Под общото заглавие "Следа за министри" в "Труд" се разнищват подробностите около правителството, а констатацията за самия министър е: "Петканов си тръгна, ремонтът започна".

Ремонтът тръгна от Петканов, съгласен е "Дневник". Петканов не чака, хвърли оставка, пише и "24 часа". Петканов първи, отбелязва "Монитор", а "Стандарт" е лаконичен: "Петканов - аут".

Като заваляха оставки, та цяла неделя, отбелязва "Новинар". Изданието се хваща за думите на главния прокурор Борис Велчев: "Днес оставки няма да има". Малко по-късно през деня обаче като внезапен летен дъжд министърът на правосъдието Георги Петканов изненада с неочакваното съобщение, че подава оставка, разказва изданието.

Въпреки че вчера шефът на следствието Ангел Александров не подаде своята оставка, той най-вероятно ще направи това днес, продължава вестникът. Тези дни се очаква доброволно оттегляне от поста да предприеме и самият Овчаров, но това няма да се случи преди червения пленум в неделя.

Знае се обаче, че на заседанието на Висшия съвет оставка ще подаде и зам.-шефът на червените Ивелин Николов. А "24 часа" вече търси заместници на Петканов.

Според всекидневника те може да са юристите от НДСВ Огнян Герджиков и Пламен Панайотов и сегашният образователен министър Даниел Вълчев.

Пред вестника министърът в оставка признава: "За стола ми не се натискат. Няма пари."

"Пролетна умора и ремонт - неочаквано добра комбинация", коментира "24 часа".

Министерството на г-н Петканов има сериозни проблеми с Брюксел, подчертава изданието. И Франко Фратини вчера за кой ли път предупреди, че няма да го е страх да ни наложи предпазни клаузи.

От "Монитор" научаваме, че еврокомисарят по въпросите на правосъдието и вътрешните работи предупреждава, че: "Европа няма да признава присъдите ни".

Случи ли се това, бившият жълт вътрешен министър просто щеше да бъде уволнен, продължава коментарът в "24 часа". Сега един новак може да размекне сърцето на Фратини и уроците да почнат отначало - за да покажем успеваемост пред Брюксел, заключава изданието.

Оставката на Петканов - колкото изненадваща, толкова и очаквана, смята "Сега". Оттеглянето на правосъдния министър със сигурност ще бъде използвано за париране на критиките на ЕС за реформата в съдебната система, отбелязва вестникът.

Един Петканов пролет не прави, контрира обаче "Монитор". "Държава на тайните" е озаглавен и коментарът на "Труд", според който най-дълбоко пазената тайна днес в държавата са предстоящите промени в кабинета.

"Тайна е кои министри и защо ще си отидат. Тайна е кога това ще стане. Тайна е кой ще ги смени. Тайна е ще смени ли БСП партийната от изпълнителната власт", изрежда "Труд". И отсъжда: "Ремонтът на кабинета почна, преди да е обявен с оставката на Петканов. Тъй че тайната е пробита. Отвътре."

Петканов сам се оттегли от поста си, анализира на свой ред "Дневник". Министърът на правосъдието направи милостив жест към премиера Станишев, като сам си подаде оставката.

Така даде по-безболезнен старт и на правителствените промени, които, ако се бяха забавили още ден или два, рискуваха съвсем да загубят стойност след толкова продължително и обстойно обсъждане.

Засега е ясно, че смените поне започват "по план", доколкото Петканов беше сред твърдо спряганите министри, но дали ще приключат по същия план ще покаже най-вече решението за Румен Овчаров. Защото цялата скандална дандания започна именно заради него.

Мнозина смятат, че с атаката си срещу него шефът на следствието Ангел Александров доброволно е приел ролята на "камикадзе" за каузата Овчаров да бъде отстранен, посочва "Дневник".

Дъжд от оставки, суша от смисъл, коментира "Дума". Въпросите съвсем не са малко. Оставките очевидно също. Въпросът е дали ще доведат до нещо, пита се левият вестник.

"Вървят битки в БСП за главата на Овчаров", казва пред "24 часа" социологът Живко Георгиев. Той прогнозира, че индивидуалните или групови позиции срещу Румен Овчаров ще ги има и на предстоящия пленум на ВС на БСП.

Дали тези сблъсъци ще прераснат в организационна война, ще стане ясно на самия пленум и след него, когато ръководните органи на БСП ще трябва да формират обща позиция. Ако оттук нататък левицата действа разумно, би могла да си върне вярата и мотивацията на своя електорат, като му даде шанс отново да стане изразител на своите интереси и ценности.

Вляво драмата не е, че БСП загуби част от елестората си, а че част от левия електорат загуби политическото си представителство, смята Георгиев.

"Оставки ли? Не е време" е позицията на Николай Свинаров, зам.-председател на НДСВ. В интервю за "Труд" той заявява, че не вижда особен смисъл да си подава оставката като председател на предизборния щаб заради лошите разултати на евровота.

"И без това по време на конгреса всички в ръководството сме в оставка, до избирането на новите зам.-председатели и членове на политическия съвет", смята той.

Свинаров подчертава, че не вярва в прогнозите за близката и неизбежна смърт на НДСВ. Даже смята, че на местните избори ще бъдат в далеч по-добра кондиция.

"Задължителното гласуване ще спаси демокрацията" - под това заглавие "Сега" помества интервю с депутата от НДСВ проф. Огнян Герджиков. Предстоящия конгрес на партията той коментира така:

"Нормално е да се очакват някои промени. Ще има промени в устава, ще има промени в ръководството. Но няма да има нищо земетръсно и вулканично, поне по моя преценка.

Нещата ще се развиват в рамките на едни нормални промени. Нормално е, след като една партия вече доста време функционира по един и същи начин, да има известно изхабяване на част от хората в ръководството, недоказали докрай качества, които други, с по-добър потенциал биха могли да доразвият."

Либерали готвели нова партия у нас, съобщава "Труд". От няколко дни жълти депутати и министри коментират усилено плановете за регистриране на нова либерална партия в България.

В основата на замислената организация стоят царисти, които са крайно разочаровани от подреждането на изборната листа за евродепутати и провала на вота.

Възможно е начело на новата структура да застане депутатката д-р Антония Първанова. Очаква се на конгреса недоволните да поискат сметка за провала.

"Стоянов: Напускам с отвращение, оправяйте се, момчета!", обявява "Труд". "Няма да участвам повече в този цирк. Оправяйте се, момчета. Ще ме накарате да напусна с отвращение."

Това били последните думи на лидера в оставка на СДС Петър Стоянов преди да си тръгне от едно от най-драматичните заседания на Националния съвет на сините. Това стана след шестчасово инфарктно заседание, на което синият пленум трябваше да реши кога да насрочи извънредна конференция, кой да я организира и дали сегашното ръководство да подаде оставка заедно с лидера.

Реална воля обаче да се оттеглят заявиха само главният секретар Илия Лазаров и членът на НИС Красимир Каменов. Другите застанаха срещу тях и Стоянов.

Вчера сините решиха Националната конференция на СДС за избор на нов лидер и ръководство да бъде на 15 юли.

"Дневник" представя позициите и на ДСБ, и на СДС. Ще обсъждаме всички варианти със СДС, уверява Веселин Методиев, зам.-председател в оставка на ДСБ.

"Смятаме, че след като колегите от СДС вземат своите решения, е нормално да започнат разговори. Има нужда да се обсъдят много въпроси: какво е отношението на двете партии към претенциите на ГЕРБ, към останалите опозиционни сили, към ДПС.

Като се набележат няколко теми и по тях се стигне до сближаване и общи оценки, единодействието става по-вероятно", казва той.

Не сме тръгнали да се вливаме към когото и да било, обяснява от своя страна Иван Чолаков, зам.-председател в оставка на СДС, и добавя:

"Ние нито можем да си бъдем самодостатъчни и да се затворим, както правят ДСБ, нито сме тръгнали да се вливаме или да се присъединяваме към когото и да било. Затова решихме да продължим дебата на 5 юни.

А конференцията ще определи пътя, програмата, ценностите, а оттам вече партньорите, екипите и персоните, които ще бъдат ангажирани с процеса на обновление."

"Коалиция за десните? Със средната класа!" е озаглавен анализът в "24 часа" от бившия министър и депутат Мирослав Севлиевски от "Новото време".

"Говоренето за варианти за дясно обединение сега е полезно и не бива да се отхвърля емоционално нито едно предложение. Но обединение не на парчетата от СДС-ОДС, а за обединение на десните избиратели с партиите, които ще ги представляват.

Шансът сега е в това - десните да приемат за своя дясната политика. И май за пръв път от много време насам изглеждат готови да си простят помежду си и да се помирят с либералите. За да могат да се обединят в името на обща модерна политика, а не в името на този или онзи лидер", обобщава авторът.

СДС на една ръка разстояние от Генерала, коментира "Новинар". Ако СДС успее да излъчи водач, който има харизмата на Генерала и Командира и който да успее да мобилизира редиците и да преведе на разбираем език същността на партията, ще оцелее и ще върви напред.

"Времето обаче изтича и съдбата на СДС и синята идея все повече е в ръцете на ген. Борисов.

От това какво ще реши той - да си има по-малък коалиционен партньор отдясно, който да го спаси в решителния миг от обречената коалиция с БСП, или пък да погълне по-малките, за да стане още по-голям и да бие с много социалистите. Ето от това зависи съдбата на СДС", констатира вестникът.

"Искам Бойко и Ахмед да си подадат ръка" е пожеланието на лидера на партия Евророма Цветелин Кънчев в "24 часа". На европейските избори формацията се коалира с ДПС.

"Либералната идея спечели пет евродепутатски места - това е най-важното, а ние си направихме генералната репетиция за местните избори.

Имахме възможността да обиколим структурите си, да проверим тяхното състояние, да оттеглим неуспешните лидери. Всичко това даде добър плод. И е много малка част от нашата печалба", обяснява той.

Кънчев заявява, че Евророма ще се стреми да се оформя като национална партия, но това ще стане, когато обществото ги приеме.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 17 минути

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 1 час

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 2 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 2 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 2 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 3 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 3 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 4 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 4 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 4 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове