67
Кирил Кирилов-Шкафа от бандата на "Наглите", е бил убит тази нощ в столичния квартал "Младост".

Сигналът бил получен на тел. 112 в 21.58 часа снощи. Подаден е от жената, с която Кирилов, известен и с прякора Монтанския, живеел на семейни начала.

Убийството е станало пред блок 353 в "Младост 3", когато се прибирал с жената, с която живеел на семейни начала. Срещу Кирилов е стреляно 7-8 пъти, улучен е на три места. Ранен в крака, той се опитал да избяга, но бил настигнат и доубит пред входа на блока, в който живеел.

Издъхнал е на място, вероятно от загуба на кръв.

На място дошли екип от Седмо Районно управление "Полиция" и екипи на Спешна медицинска помощ. Извършен е оглед от дежурна оперативна група на Столичната дирекция на МВР.

МВР съобщава че са намерени и иззети веществени доказателства от мястото на убийството.

По-късно бе съобщено, че пазачът на склад, който се намира точно срещу жилищния блок, чул снощи изстрелите. Наоколо не е имало хора. Кирил Кирилов паднал и е викал за помощ. "Един път извика за помощ и падна и толкова", каза пазачът.

Застреляният Кирил Кирилов е 38-годишен, криминално проявен, известен за побой, за грабежи, както и за бягство от затвора.

Той е един от деветчленната банда за отвличания, извършила 11 похищения през периода октомври 2007 - декември 2009 г. През декември 2009 г. беше арестуван при операция "Наглите" 2.

Участвал е в отвличанията на бизнесмена Киро Киров и студента Румен Гунински. Сочен е като един от бандитите, които са отвличали жертвите и са ги конвоирали до къщата, държана от "Наглите" до Вакарел.

Смятан е за близък на един от лидерите на бандата - Прокопи Прокопиев-Културиста. За Кирилов преди два дни прокуратурата поиска 12 години затвор.

Кирил Кирилов беше подсъдим с още няколко души за извършени три отвличания - на бизнесмена Киро Киров, на Румен Гунински и Борислав Атанасов, както и за опит за отвличане на Борислав Динев.

Пледоариите на първа инстанция по делото започнаха в петък, очаква се присъда на 2 април. За понеделник, 26 март, има насрочено следващо заседание по процеса. Ако дотогава пред съда не бъде представен смъртен акт за Кирилов, заседанието може да бъде отложено.

Убитият беше осъден и излежаваше допреди няколко месеца присъда в затвора. Затова и не му беше наложена марка за неотклонение "задържане под стража". След като излиза от затвора Кирилов се явяваше редовно на заседанията по делото за отвличания и затова прокуратурата не е поискала неговото постоянно задържане.

Според неофициални сведения от разследването Кирилов може би е бил готов да разкрие името на поръчителя-шеф, който стои зад престъпните действия на "Наглите", за да намали присъдата си.

Но пред БТА един от наблюдаващите прокурори по делото, чието име не се споменава, казал, че "убитият Кирил Кирилов не е съдействал на прокуратурата срещу групата".


Процесът срещу бандата започна на 22 декември 2010 г. Процесът срещу "Наглите" е пред приключване, на 2 април се очаква да бъдат обявени присъдите.

На 23 март Прокуратурата поиска общо 153 година и половина затвор за бандата.

По време на процеса името на Кирилов бе споменавано много пъти, но специално -  на заседание на съда на 15 юни 2006 г., когато бе разпитан извънреден свидетел на прокуратурата. Багрян Димитров бе доведен от затвора в Плевен без знанието на съдебния състав или на адвокатите по процеса.

Свидетелят заяви, че е решил да даде показания едва сега, тъй като подсъдимият Кирил Кирилов не му връщал 7000 евро, които му дължал.

Според Димитров двамата с Кирилов се познавали от 14 г., а според подсъдимия двамата се запознали скоро в Централния софийски затвор, в който прекарали два дни в една килия.