0

М ненията и коментарите по повод доклада на ЕК, който още не е оповестен официално, продължават да са основната тема за вестниците. "Гагаузов и Орешарски са успешните министри", заявява пред "Труд" депутатът от левицата и член на Изпълнителното бюро на БСП Румен Петков.

Асен Гагаузов ще остане в историята като един от най-успешните министри, ако отчитаме факти, посочва Петков и дава пример, че такова активно пътно строителство и ремонтни дейности от 1990 г. насам в България не е имало.
Той определя Пламен Орешарски като най-успешния финансов министър на прехода и припомня, че Орешарски е получил номинацията за министър на финансите на Европа за 2006 г, а Световната банка и Международната финансова корпорация са го наредили сред десетте световни реформатори за 2007 г.

Съзнаваме, че имаме много грешки, пропуски и слабости, но всички присъединили се към ЕС страни са минали през такъв тежък период, защо е тази истерия към нас и у нас, пита Петков.

Според него вероятно една от обясненията за това, че докладът за Румъния отчита напредък, е, че румънските държавни институции и политически сили говорят на един език, който в голяма степен отговаря на румънския национален интерес. Докато у нас сме свидетели на опити на политически сили да чернят с всички сили България, смята той.

"Задавам си въпроси за компетентността на служителите от ОЛАФ", казва пред "Земя" евродепутатът от левицата Кристиан Вигенин. Ако това наистина е оригиналният доклад на ОЛАФ, аз лично започвам да си задавам въпроси за компетентността и професионализма на служителите там - все пак констатации, които имат политически последици, би следвало да се правят въз основа на доказателства, а не на твърдения и слухове, коментира Вигенин.

Не смятам, че ще изпаднем в ситуация, при която повече ще внасяме в ЕС, отколкото ще получаваме, особено ако разсъждаваме в рамката 2008 - 2013 г., отбелязва той. Вигенин смята, че България трябва да се държи по-уверено, което не означава нахално ? грешките трябва да се признават и да се отстраняват навреме.

"Брюксел натиска за смяна на министри", твърди пред "Стандарт" депутатът от левицата Георги Близнашки. Няма съмнение, че докладът ще съдържа тежки критики към България, но не може и да се отрече, че като цяло е добронамерен, тоест дава шанс на правителството да продължи започнатите реформи, смята Близнашки.

Според него партньорите ни от ЕС очакват сериозни резултати и правителството трябва да заработи на по-високи обороти. Преди това трябва да се посочат и виновните, смята той.

"Държим се към ЕС като към книга за оплаквания", коментира в интервю за "Монитор" Любомир Кючюков, заместник-министър на външните работи. Това е доста провинциално като поведение и рефлектира върху оценката за самите нас, смята той.

В много други страни има единна политическа позиция по отношение защита на националните е интереси, но у нас това не е на мода, отбелязва Кючюков.

За "Монитор" темата за доклада е основна.
"Брюксел смекчи тона за България", е челното заглавие на вестника. Според изданието Брюксел е смекчил тона в доклада си за България, който днес ще бъде гласуван от Съвета на министрите на ЕС.

Новите моменти в него са трите фактора, които дават основание на ЕК да очаква положителни резултати в критичните сфери на европеизирането на страната ни - това са създаването на ДАНС, работата на вицепремиера Меглена Плугчиева и предложените реформи в МВР. В същото време в документа са отправени остри критики към работата на съдебната власт и професионализма на служителите на МВР.

След извършения мониторинг на страната ни от ЕК предупрежденията, че можем да изгубим парите от предприсъединителните еврофондове ИСПА, ФАР, САПАРД остават, но не са категорични, пише "Монитор".

Според "Дневник" обаче е дошъл моментът "предозираният кредит на доверие" към страната ни да бъде оттеглен. В свой коментар "Оттеглянето на ЕС от България" вестникът пише, че фактически членството ни е замразено. "Слабата власт е срам за българите", цитира "Сега" публикация във "Файненшъл таймс".

Слабото представяне на България в борбата срещу организираната престъпност бе изложено на показ през света и донесе гняв и срам в София, пише "Файненшъл таймс".

Като цитира части от проектодокладите на ЕК и ОЛАФ, вестникът заключава, че България не удовлетворява изискванията на Брюксел за борба с корупцията и ще трябва да плати цената за това с очакваното спиране на предприсъединителните фондове.

"Сега" продължава темата и информира, че фонд "Земеделие" приема днес окончателния вариант на т.нар. екшън план за деблокиране на спрените пари по програма САПАРД, а в сряда планът ще бъде представен на националния ръководител за управление на средствата от ЕС Димитър Ивановски и изпратен до Брюксел.

За "Пълна забрана на тютюна в Европа" съобщава от първа страница "24 часа". Пушенето в ЕС може да бъде тотално забранено, няма да се разрешават производството и продажбата на цигари във всички страни членки - такова предложение са направили депутати от Европарламента начело с ирландката Арвил Дойл.

"Коалицията още има потенциал за корекции отвътре", твърди пред "24 часа" заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев. НДСВ, както и досега, ще продължи да бъде вътрешен коректив и да гарантира с присъствието си в коалицията провеждането на разумни политики, казва Велчев.

Не смятаме, че докладът на ЕК ще бъде толкова негативен, че да оправдае предсрочното завършване на този мандат, посочва още заместник-председателят на НДСВ.

Какво би станало, ако вотът на недоверие срещу кабинета "Станишев" този път мине, разсъждава журналистът Георги Коритаров в материал "Криза на безразличието" в "Труд". Той отбелязва, че при предсрочни избори със сигурност ще спечелят ГЕРБ и "Атака", докато СДС и ДСБ според социологическите прогнози не попадат в парламента.

На този фон интересите на опозиционните сили към вота на недоверие и неговата перспектива изглеждат твърде разнопосочни, допълва авторът. Според него ако премиерът иска да действа целенасочено, може да предприеме кадрови решения в кабинета си независимо от това, че е оцелял във вота. Ако не го направи, безразличието ще продължава, смята той.

"Как политиците да работят на ползу роду, а не на ползу джобу", разяснява "Сега" в материал в приложението "Наблюдател". Според изданието само ако се въведе чист мажоритарен вот заедно с възможност за отзоваване на депутати от избирателите промените няма да са поредната имитация на реформи в изборното законодателство.

"Правителството да осигури коледна надбавка в размер на две месечни пенсии се препоръчва в проекторешение на ВС на БСП за работа с възрастните, съобщава "24 часа". Документът ще бъде обсъждан на пленум на 1 август.

"Остават 66 от 300 болници", разкрива "24 часа". Според изданието от сегашните около 300 болници могат да останат само 66, щом тръгне приватизацията - толкова са в забранителния списък за продажба. Преди две седмици парламентът прие окончателно промените в закона за приватизация.

"Дългът на "Кремиковци" може да набъбне с още 400 млн.", прогнозира пред "Труд" заместник-министърът на икономиката Нина Радева. Тя отбелязва, че ЕК ще се произнесе по изпълнението на плана за жизнеспособност на комбината и ако той не бъде изпълнен, "Кремиковци" трябва да възстанови получената държавната помощ.

Това означава още 400 млн. лева към дълговете на комбината. Радева прогнозира, че ако се реализира един от двата договора за работа на ишлеме- този с "Арселор Митал" или с "Ворскла стийл", е гарантирано съществуването на завода в краткосрочен план, но тези два договора не представляват генерално решение.

"И в България имотите започват да поевтиняват", съобщава от първа страница "Сега". Според изданието вече има сигурни сигнали за това, че предстои поевтиняване на жилищата - през май и юни предлагането на имоти е изпреварило търсенето с 50 %, цените на ваканционните апартаменти по морето са паднали, а сделките в някои гъстонаселени жилищни райони на София ставали все по-трудно и по-бавно.

Данъците върху доходите и печалбата в момента са на минимума и догодина няма да падат, а ДДС ще остане 20% , научил "Труд" от депутат от мнозинството. В събота и неделя управляващите се събират в Банско, за да обсъдят макрорамката на бюджета за 2009 г. и доклада на ЕК, който ще излезе в сряда.

Прокуратурата е спряла сделката за цигарената фабрика в Пловдив, научил "Стандарт". Продажбата на 78% от "Пловдив БТ" през борсата вече са отразени в Централния депозитар, което значи, че акциите са прехвърлени на новия собственик. Вероятно обаче е наложен запор за препродажба на книжата, допълва изданието.

"Приличаме на Дивия запад", коментира пред "Труд" Гено Генов, шеф на Дирекция "Безопасност, контрол и вътрешна сигурност" в БДЖ. Проблемът с вандалщината е изключително сериозен, обстрелът по влаковете с камъни продължава, а щетите, които понася БДЖ, са огромни, посочва Генов. По негови данни за миналата година случаите със замеряне с камъни са 229

"До 1 година затвор за родители биячи", настоява в материал в "24 часа" главният секретар на българския омбудсман Борислав Цеков, който коментира случая с пребитото от родителите си 14-годишно дете. Той отбелязва, че закона за закрила срещу домашното насилие има предвидени мерки, които могат да бъдат взети. Закони има, целият въпрос е дали има воля те да бъдат прилагани в защита на правата и сигурността на хората, и особено на децата на България, коментира Цеков.

"Спираме разграбването на националното наследство", заявява пред "Дума" председателят на парламентарната комисия по култура Нина Чилова по повод внесения от комисията законопроект за културното наследство. Уважават държавите не заради военната им промишленост, а за техния принос в цивилизацията, отбелязва тя.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 18 минути

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 28 минути

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 42 минути

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Любопитно Преди 44 минути

Емилио Гарсия обвинява изпълнителката, че го е принудила да гледа интимности между нея и друга жена

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 59 минути

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

От втория път: НС събра кворум, депутатите започнаха работа

От втория път: НС събра кворум, депутатите започнаха работа

България Преди 1 час

Това стана след 30-минутната почивка, която обяви председателят на НС Росен Желязков след неуспешната регистрация първия път

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 1 час

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 1 час

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 1 час

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 1 час

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 2 часа

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 2 часа

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 3 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите