0

Х ората често ме питат дали наближаваме края на дигиталната революция - дали технологичният прогрес е в точка на отслабване и персоналният компютър е достигнал върха на своето развитие.

Вярвам, че истината е тъкмо обратната. По много начини невероятните възходи на последните няколко десетилетия наистина поставиха основа за много по-задълбочена промяна. През идните години хардуерът ще продължи да се подобрява, често пъти по драматичен и изненадващ начин, като навлиза във всички устройства около нас - телевизор, телефон и т.н.

Софтуерът ще продължи да се развива, ще се появяват нови подходи, с които да се възползваме от мултиядрените процесори, увеличения обем за съхранение на информация и все по-разпространения достъп до високоскоростен интернет.

Заедно хардуерът и софтуерът ще бъдат катализатор за възход през следващите 10 години, които сериозно ще надминат промените от последните 30 години.

Скоро използването на компютър и софтуер ще бъде достъпно навсякъде - из целия офис и дом, в колата ви, както и в магазини, ресторанти и обществени места. Ние ще имаме достъп до компютърни приложения чрез широка гама от устройства, често използвайки дисплеи и стени за прожектиране, разположени навсякъде около нас.

Междувременно, разпространението на центрове за съхранение на данни (дейта центрове) с голям обем и увеличаващата се разпространеност на високоскоростните интернет мрежи ще създадат материя от информация и използване на компютърни приложения, която се разпростира непрекъснато в живота ни - на работа и у дома, от всяко място.

Тази комбинация от мощен софтуер, работещ на разнообразни устройства в мрежата, както и големи обеми данни за съхранение чрез интернет, ще означава, че

цялата ви информация ще бъда мигновено достъпна за вас

Скоро вие ще можете да използвате всякакви документи или медийни файлове, които сте създали или запазили, като използвате всякакво устройство, което е най-близо до вас - компютър, мобилен телефон, телевизор, портативна конзола за игри или музикално устройство.

Вашите предпочитания, контакти, календари и приложения ще бъдат непрекъснато достъпни, а начинът, по който информацията и приложенията ще бъдат представени, автоматично ще се настройва, за да предостави най-добрата възможна употреба за устройството, което използвате.

Тези промени ще имат драматично влияние върху бизнеса. Новите инструменти на информационна технология дават възможност на компании от всякакъв размер да ускорят комуникацията и сътрудничеството, да опростят всекидневните процеси, както и да предоставят на своите служители незабавен достъп до информацията, от която те имат нужда, за да вземат добре обосновани решения.

Нещо дори по-важно - ние сме по-близо от всякога до реализирането на нашата визия за информационни системи, които имат гъвкавостта, интелекта и себесъзнанието, за да се адаптират автоматично, когато бизнес условията се променят.

Тези системи ще предоставят именно информацията, услугите и приложенията, от които служителите и клиентите имат нужда, когато и където и да имат нужда от тях.

Технологията също така все повече променя начина, по който хората живеят - начина, по който споделяме преживявания и общуваме с хората, които обичаме; начина, по който запазваме спомени от минали събития; начина, по който имаме достъп до забавления; начина, по който учим, както и това как се възползваме от услугите на здравеопазването. Казано простичко -

технологията преобразява начина, по който взаимодействаме един с друг

и по който разбираме и възприемаме света, в който живеем.

Магията на софтуера, устройствата и възможността за свързване предоставя основа за богати и комплексни социални мрежи, които са особено важни за това как задоволяваме всеобщата нужда от човешко общуване.

Популярността на онлайн услуги като Xbox Live, Windows Live Spaces, Facebook и MySpace показва мощната притегателна сила на технологията, която дава възможност за връзки и общуване.

Това преобразяване ще се ускори заедно с начина, по който еволюира нашето взаимодействие с технологиите, за да заприлича на начина, по който общуват хората.

По-евтиното и мощно използване на компютри дава възможност на изследователите да решават трудни задачи като гласово или ръкописно разпознаване и ние започваме да виждаме появяването на интерфейси, които съчетават говор, писане на ръка, визия, докосване и жестове.

Ще сме свидетели и на рязък прогрес в технологията на дисплеи. През следващото десетилетие екраните ще станат по-евтини, по-леки, по-лесно преносими и по-широко разпространени.

В бъдеще ние ще свързваме портативните устройства с дисплеи, разположени наблизо, или ще прожектираме информация върху близки повърхности. Комбинацията от механизми за въвеждане и извеждане на информация ще има революционно влияние, не само върху това как взаимодействаме с технологиите, но и върху това как общуваме един с друг.

За "Майкрософт" Европа винаги ще играе изключително важна роля

в развитието на следващото поколение технологични нововъведения и пускането им на пазара.

Днес ние имаме 12 центъра за изследвания и развитие в Европа и над 2000 изследователи и инженери, работещи над изключително важни проекти - от компютърно обучение и визия до развитието на нови езици за програмиране и нови методи за възстановяване на информация.

В центъра за изследвания на "Майкрософт" в Кембридж нашата група за изчислителна екология и наука за околната среда е съсредоточена върху развиването на нови изчислителни инструменти и методи за предсказване и смекчаване на промените в околната среда.

Когато Пол Алън и аз основахме "Майкрософт" преди повече от 30 години, нашата мечта беше да поставим компютър на всяко бюро и във всеки дом. Днес повече от 1 милиард души имат персонални компютри. Това е голямо число, но е само част от живеещите в света 6.6 милиарда души.

Като правим технологията по-достъпна и опростена за ползване, ние ще можем да разширим социалните и икономическите възможности, които вървят заедно с по-добър достъп до образование, информация и здравеопазване.

Като все повече хора в света участват в икономиката на знанието, резултатът ще бъде развитие на нови иновации, които правят живота на всички по-богат, по-взаимосвързан и по-продуктивен.

Вярвам, че това ще бъде най-голямата промяна през следващите 10 години - разширяването на дигиталната революция до хора, които досега не са имали възможност да участват в икономиката на знанието.

Въпреки прогреса, който сме постигнали, в много насоки ние тепърва започваме да виждаме огромния потенциал на дигиталната технология. Вълнувам се да видя какво ще ни донесе бъдещето.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Господине, провеждаме анкета. Може ли да Ви зададем няколко въпроса? - Може! - Прекалявате ли с алкохола? - Да! - Играете ли комар? -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Свят Преди 11 минути

Наред с ракетите Техеран е изпратил срещу Израел и дронове "Шахед-136"

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Свят Преди 44 минути

Напрежението в Близкия изток се отразява пряко на международните цени на петрола, заяви той

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Технологии Преди 1 час

От помощник, технологията може да стане вредител

<p>&quot;Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно&quot;</p>

Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Свят Преди 1 час

Той призова международната общност "да остане единна" пред "иранската агресия

Комисията за Нотариуса прави втори опит да изслуша Сарафов, Гешев и Цацаров

Комисията за Нотариуса прави втори опит да изслуша Сарафов, Гешев и Цацаров

България Преди 1 час

На заседанието са поканени и трима адвокати, които се споменават в схемата на Мартин Божанов

Съдът решава да остави ли в ареста бившия шеф на Агенция "Митници“

Съдът решава да остави ли в ареста бившия шеф на Агенция "Митници“

България Преди 1 час

Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група, търговия с влияние, контрабанда и подкупи

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Независимо дали Артур е бил историческа личност или творение на фолклора, митът продължава да преминава през вековете

<p>&quot;ДНК тестът уличи това чудовище&quot;: Близнак опита да натопи брат си</p>

"ДНК тестът уличи това чудовище": 140 години затвор получи мъж, изнасилил 9-годишно момиче

Свят Преди 1 час

Полицията арестува Контър и неговия брат близнак през 2019 г.

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

България Преди 8 часа

Нинова: Борисов призна, че служебният кабинет е негов

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 8 часа

Следващата седмица специален гост на любимото шоу ще бъде италианската звезда Ал Бано

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Свят Преди 9 часа

Хагари: Това бяха хора, участвали в терористични действия срещу държавата Израел

<p>Поддръжник на Тръмп: Тръмп или смърт</p>

Започна наказателният процес срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк

Свят Преди 9 часа

Тръмп: Процесът срещу мен е нападение срещу Америка

Задържаха 15-годишен за нападението в Сидни

Задържаха 15-годишен за нападението в Сидни

Свят Преди 11 часа

Инцидентът стана два дни след като мъж с нож уби шестима души в търговски център

Василев: Не очаквам на следващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ

Василев: Не очаквам на следващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ

България Преди 12 часа

По думите му причината е, че ГЕРБ са ги подкрепяли, докато реформите са били на хартия

<p>Борисов поиска смяна на външния министър</p>

Борисов планира да издигне Йорданка Фандъкова за депутат

България Преди 12 часа

Борисов: Тя свърши огромна работа за София

Тежка катастрофа, загинаха двама души

Тежка катастрофа, загинаха двама души

България Преди 13 часа

По предварителна информация челно се сблъскали два автомобила