0

В еднага след края на туристическия сезон по Черноморието започна строителният. Той беше открит в понеделник и ще продължи до 1 май следващата година. По този повод председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова призова община Несебър да следи по-строго за спазването на сроковете, защото в противен случай летният сезон ще продължи да се скъсява все повече.

В най-големия морски курорт Слънчев бряг до лятото ще бъдат издигнати 23 нови хотела, като 20 от тях са в зона "Запад", а три - в зона "Изток".

Усилено ще се строи и на юг от Бургас. Преди седмица беше направена първата копка на луксозното вилно селище "Дел Кроко" в северната част на Царево на мястото на къмпинг "Корал". То ще се изгражда във формата на крокодил и ще разполага с 900 апартамента. Инвеститорите - "Вида тур инвест", "Буена виста" и "Имоист" - изчисляват вложенията си общо на 90 млн. евро и твърдят, че голяма част от жилищата вече са продадени на зелено на руснаци и англичани.

Доскорошният президент на испанския футболен клуб "Валенсия" Франциско Алфонсо Роиг е купил терена от 167 дка на брега на морето за 9 милиона евро. В близост до селището ще има и голф комплекс.

Инвеститорите са поискали съдействие от местната община за намиране на подходящ терен за него, както и на още 400 дка за изграждането на голф игрище по-навътре в планината.

В Каменар, Медово и Александрово ще се изграждат бази за селски туризъм. "Има емблематичен проект за създаване на съоръжение от типа подводен риф в южната страна на Поморие - около 3 км зона с плажна ивица - неща, които не са правени в страната", съобщиха от община Поморие. Този проект ще бъде осъществен на четири етапа, като се започне с населените зони. За целта общината търси външен партньор и финансиране по различни програми.

И по Северното Черноморие се залага на апартаментните комплекси, показа допитване на "Дневник" до брокери на имоти.

Само на територията от Бяла до Златни пясъци се строят около 48 такива комплекса, съобщи управителят на Националната агенция за недвижими имоти "Форос" Добромир Ганев.

Най-голямата част от обектите са съсредоточени в районите на Бяла, около Златни пясъци, на "Ривиера" и на Кабакум, уточни Ганев.

На около 300 м от плажа на Кабакум в момента се изгражда комплекс от затворен тип - "Кабакум бийч", с шест блока и 200 апартамента. С около 10-15% повече като обем е строителната дейност по крайбрежието в сравнение със същия период на миналата година, каза управителят на "Форос".

Във Варна има издадени над 200 строителни разрешения от началото на годината, съобщи главният архитект на общината Иван Трендафилов. Броят им за територията на курортните комплекси обаче е не повече от десетина, допълни той.

В понеделник изтече наложената от общината забрана за строителство за летния сезон. По думите на Георги Щерев от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци в момента има строителна дейност на един-два обекта.

Като строителен рекордьор в областта в предстоящите месеци се очертава община Бяла. Всяка седмица издаваме по 2-3 разрешения, съобщи главният архитект на града Кристиян Саралиев. Само това лято на територията на общината бяха открити пет вилни селища.

Утвърдени са документите и за изграждането на най-крупния строителен обект от 200 000 кв.м в местността Кара дере. За да се справи с негативите от бурната строителна дейност през изминалия туристически сезон, общинският съвет увеличи таксата за издаване на строително разрешение на 5 лв./кв.м, както и санкциите за нарушения от страна на строителните компании.

За голям инвестиционен интерес в района на Шкорпиловци съобщи главният архитект на община Долни чифлик Живко Железов. Преди броени дни на там беше направена първа копка на една от най-внушителните инвестиции в региона. Българско-английското дружество "Шкорпос" ще вложи 200 млн. евро в нов хотелски и жилищен комплекс на мястото на неработещия от 15 години къмпинг "Хоризонт". Общата разгъната застроена площ на комплекса е 130 хил. кв.м.

Въпреки че хотелиери и туроператори все по-често надигат глас срещу застрояването на Черноморието, инвеститорите като че ли не се притесняват от нарастващия брой празни хотелски стаи през летния сезон.

Туроператорите коментират, че презастрояването е довело до отлив на почиващи семейства предимно от Англия и Германия. Те посочват, че в Слънчев бряг например характеристиката на гостите се е променила радикално към младежкия сегмент - туристи, които идват, за да се забавляват предимно в заведенията и не се влияят от липсата на зелени площи и места за разходки.

"Бетон, улици и тротоари, пълни със сергии и шум", са най-често изказваните впечатления от клиентите на туроператора "Томас Кук".

"Всички зелени площи, които бяха предадени на хотелите, са застроени. Останаха островчета зеленина в самите комплекси, които са достъпни само за гостите им. Навън няма и тротоари, защото са заети от капанчета и сергии, а уличните платна и алеите са тесни, за да се движат по тях и автобуси с туристи", коментира представителят на туроператора за България Христо Колев.

"На туристите от хотелите и от круизите не можем вече да предложим разходки по крайбрежната алея или дори панорамни разходки в която и да било част на Слънчев бряг заради пътищата, строежите и бариерите. Всеки хотел е оградил пространство и е сложил бариера до бариера", коментира Ваня Райкова от "Теди кам".

Според управителя на "Сън турс" Венцислав Танчев нивото на обслужването у нас все още е ниско и затруднява конкурентността на България спрямо съседни страни. Това е и една от причините за относително ниската средна запълняемост на хотелите в пика на тазгодишния летен сезон.

"Отливът обаче до голяма степен ще се дължи и на общия спад в интереса към традиционните дестинации", каза Танчев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 24 минути

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 34 минути

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 48 минути

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Любопитно Преди 50 минути

Емилио Гарсия обвинява изпълнителката, че го е принудила да гледа интимности между нея и друга жена

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 1 час

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

<p>Парламентът гласува искането за освобождаване на Желязков от председателския пост в НС</p>

Парламентът гласува искането за освобождаване на Росен Желязков от председателския пост в НС

България Преди 1 час

Корнелия Нинова заяви, че са събрали подписите заедно с ПП-ДБ

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 1 час

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 1 час

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 1 час

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 1 час

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 2 часа

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 2 часа

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 3 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите