0

"Сакскобургготски ще връща 4500 дка надвзети гори", обявява от първа страница "Сега".

За първи път прокуратурата постанови, че част от имотите на Симеон Сакскобургготски са върнати в нарушение на закона. Специална техническа експертиза по делото за реституцията на 16 543,5 дка земи и гори в землището на Самоков установи, че бившият премиер е получил 452,5 дка в повече.

Прокуратурата е установила, че грешката е станала, тъй като общинската служба е възстановила гори по две заявления на Симеон Сакскобургготски от 2002 г., без да разбере, че става дума за едни и същи гори. "Лидерът на НДСВ няма претенции към тези земи", посочи бившият съдия и правосъден министър от кабинета на Сакскобургготски Антон Станков, който в момента е член на ръководството на НДСВ. Според прокуратурата при царската реституция са извършени нарушения, но не и престъпления.

"Парламентът ще проверява МВР на Петков за наркотрафика", съобщава "Сега". Депутатите от вътрешната комисия ще проверяват работата на МВР срещу производството и разпространението на синтетична дрога в страната от 2005 г. досега - откакто министър е Румен Петков.

НСС, която вече е част от Държавната агенция "Национална сигурност", националната полиция и ГДБОП трябва да подготвят доклади по темата до 2 седмици. Проверката бе предизвикана от скандала със сръбския наркотрафикант Будимир Куйович, на който бе издаден фалшив паспорт с разрешение на бившия главен секретар Илия Илиев.

"МЗ се спусна на помощ на малките болници", отбелязва "Сега". "Няма да закриваме и не сме имали намерение да закриваме болници. Това понятие трябва да отпадне", заяви вчера здравният министър Радослав Гайдарски. МЗ ще предложи да бъдат наравени промени в клиничните пътеки, по които касата плаща.

По този начин болниците в малките населени места ще имат договори и ще получават финансиране дори когато нямат нужните специалисти. Правилата на здравната каса задължават болницата да има специалист на щат, за да извършва лечение по определена клинична пътека.

Главното опасение е, че тези лечебници не разполагат с достатъчно специалисти, за да могат да сключат договори, ще получават по-малко пари и ще трябва да съкращават структури и дейности. Според здравния министър обаче дейности няма да бъдат ограничавани. 8 млн. лева са отделени за финансова помощ на 56 лечебници в малките градове през тази година.

"ВСС отличи премиера заради съдебни сгради", съобщава "24 часа". Съдебната власт е и ще бъде независима, но не и изолирана. Трябва да работим заедно за решаването на проблемите на хората. Това заяви премиерът Сергей Станишев вчера, след като бе награден с плакет от Висшия съдебен съвет.

Отличието, което ВСС дава на министър-председател за първи път от създаването си преди 16 г., е заради личния му принос и подкрепа за съдебната реформа.

"Обединението /не/възможно - епизод 2008", коментира "Труд". Посочва се, че на фона на всички баланси и упражнения за обединение на 16 февруари ще се появи и поредната дясна партия - "Единна европейска партия". Там са депутатите, минали през десницата и разочаровани от ГЕРБ Мария Капон и Елеонора Николова и дузина "стари седесари". За съжаление, на десницата не й трябва толкова обединение, колкото да вдигне очи от пъпа си, пише авторът.

И да заговори не за "нов консерватизъм", а за политика за хората. И най-накрая да повярва в себе си. Защото "обединението" вече звучи като комплекс, не като кауза.

"Няма да сме 400-ата безлична партийка", уверява в интервю за "Труд" Владимир Дончев, депутат от Българска нова демокрация. Около тази теза са се обединили участниците в първия семинар на новата парламентарна група.

Те са обсъждали още законодателните си приоритети и са избистряли поведението си на опозиционна парламентарна група. По думите на Дончев БНД няма да подкрепи ГЕРБ за предсрочни избори, но "те винаги могат да разчитат на нас, ако става дума за конструктивно съдействие".

"Малка брокерска партия", е анализът в "Монитор". Отчита се, че партиите у нас са към 500 броя, а обществото е в тоталната криза не само на политически каузи, но и на идеи как да се подобри животът в държавата. Пита се на кого са нужни 500 партии, след като не отразяват никакъв актуален обществен интерес? След като нито имат идея, нито намерение реално да управляват. Клонирайки се безогледно, новите политически формации всъщност се прегрупират или направо заграбват готов политически ресурс. Идеята е да прекроят стратуквото така, че да си намерят място в политиката. Целта на тяхното съществуване е проста и се нарича политически лобинг.

"Съживяваме 3 и 4 блок на "Козлодуй", информира "Дума". Водени са преговори с канадска и британска компания да вземат на лизинг спрените 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" срещу ангажимент от тяхна страна да лобират пред Европейската комисия за тяхното повторно пускане. Това съобщи вчера премиерът Сергей Станишев.

Двата ядрени блока бяха спрени в края на 2006-а, защото страната ни бе поела този ангажимент, за да можем да влезем в Европейския съюз от 2007 г. Според министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров страната ни е загубила над 2,5 млрд. евро от спирането на блоковете. Освен това правителството ни ще настоява за по-големи компенсации заради спирането на блоковете.

Ако подобна сделка бъде осъществена и блоковете бъдат дадени на лизинг, приходите от работата на реакторите ще бъдат разделяни между компанията и държавата. "Борбата с инфлацията е като да риташ ръжен", е анализът в "24 часа". Според Венцислав Димитров, икономически съветник на президента Георги Първанов, годишната инфлация от 12-13% се очакваше от една голяма част от макроикономистите в страната.

Правителството не трябва да се бори със зъби и нокти с нея, а да реагира адекватно. Правилната реакция е да увеличава доходите, които зависят от него, с процента на инфлацията плюс реалния растеж на брутния продукт. Да осигури растеж на доходите, които зависят от него, равен на растежа на номиналния брутен продукт - примерно с 16-17%. Ако доходите се компенсират по адекватен начин, няма нищо лошо в тенденцията за приближаване на нашите цени към европейските. Тази инфлация ще е временна. Тя не заплашва нито борда, нито финансовата ни стабилност.

"Цената на олиото незаконна!", акцентира "Новинар". Комисията за защита на конкуренцията глоби основните фирми производителки на олио с близо 1,9 млн. лева за картелно споразумение при определяне на цените, което е в нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

През периода 2005-2007 г. предприятията са се договаряли помежду си на каква цена да продават олиото и на каква цена ще изкупуват слънчогледовото семе.

"Умрели крави под прозорците на Нихат Кабил", пише "Земя". Пет умрели от глад крави докараха в камион вчера под прозорците на министър Кабил протестиращи млекопроизводители. Гневните стопани се заканиха да блокират следващата седмица страната, ако правителството не им отпусне помощ за изхранване на животните.

Целевата субсидия за литър краве и козе мляко ще е 20 стотинки, а за биволско и овче - 25 стотинки, съобщиха от ДФ "Земеделие". Парите ще се дават от 1 март и за тях ще се кандидатства всеки месец до изчерпване на ресурса. От Националната асоциация на млекопроизводителите бяха категорични, че обещаните от държавата 22 млн. лева помощ няма да спасят животновъдния сектор от гибел.

"Русия и България днес - здрав прагматизъм и взаимно уважение", под това заглавие "Сега" публикува статия на Владимир Путин, президент на Руската федерация, написана специално за предстоящата му визита в България.

Путин подчертава, че стремителните и фундаментални промени в света през последните десетилетия не подминаха и руско-българските взаимоотношения. В тях имаше определена пауза, предизвикана както от формирането на новата конфигурация в Европа и света, така и от необходимостта за съсредоточаване върху сериозните вътрешни промени в двете страни. "С удоволствие отбелязвам, че днес този етап е отминал. И ние заедно развиваме нови връзки, отговарящи на изискванията на времето.

Най-важното за нас е България да не реализира интересите си за сметка на интересите за сигурност на други страни. Новите съюзнически задължения на страната не трябва да се превръщат в бариера за разширяването на отношенията й с Русия. Този подход се ползва с широка обществена подкрепа у нас, а, надявам се, и в България", заявява президнтът на Руската федерация.

"Труд", "24 часа", "Стандарт" и "Дума" също поместват статията на Владимир Путин. "София - Москва: Кой пие и кой плаща сметката", е публикация в "Пари". Посочва се, че сред основните споразумения, които ще бъдат подписани по време на визитата на Путин е създаването на Международна проектна компания за управление на петролопровода Бургас - Александруполис. Това обяви Сергей Станишев вчера.

Под този документ подписите си ще сложат партньорите в проекта - Русия, България и Гърция. Като акцент се определя и подписването на договора с руската Атомстройекспорт, която ще е изпълнител на проекта за АЕЦ Белене. Все още между България и Русия се водят усилени преговори за газопровода Южен поток. За 24 часа в София руският президент ще се опита да реализира грандиозни енергийни проекти. Изгодата за България все още е спорна.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 26 минути

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 52 минути

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 2 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 2 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 2 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 2 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 2 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 9 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 10 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 11 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 11 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 12 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 12 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 13 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност