0

О коло 20 000 лв. ще получат през новата учебна година училищата, които искат да въведат униформи, съобщава от първа страница "Сега", като цитира Министерството на образованието и науката. Парите могат да се използват за закупуване на униформи за социално слаби деца, за шапки или емблеми на училището.

"Държавата ще стане гарант на студентските кредити, София пък ще иска от Брюксел пари от eврофондовете за младите ни висшисти", допълва "Стандарт" темата за образованието, като се позовава на просветния министър Даниел Вълчев.

"Новинар" се занимава с критериите за оценка на учителите. Системата за оценка още не е влязла в сила, но вече има доста спорове - коя да бъде онази безгрешна личност, която да оценява справедливо, посочва авторът.

"Новинар" коментира и изучаването на свободно избираемия предмет "Религии". "Ислямът е единственото вероизповедание, което се изучава самостоятелно в училище и има собствени учебници", пише вестникът от първа страница.

"Нови глоби за лекарства", съобщава от първа страница "Монитор". С глоба от 25 000 до 50 000 лева ще се наказват тези, които произвеждат, внасят, продават, съхраняват или предоставят за употреба в страната лекарствени продукти, които не са разрешени за употреба, предвижда приетият от парламента Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Според него фармацевти, които предлагат неразрешени медикаменти, ще се лишават от права за 2 г. С новия закон лекарствата, продавани у нас, стават най-евтини в ЕС, допълва вестникът.

Регистър на българите, които не са съгласни да дарят органите си след смъртта си, ще изготви Изпълнителната агенция по трансплантации, съобщава "Труд", позовавайки се на д-р Димитър Брънков, началник на дирекция в агенцията.

"Нова схема за лечение на исхемичен мозъчен инсулт спасява човешкия живот, ако лечението започне до втория час, пише "24 часа", като цитира доц. Борислав Герасимов, шеф на неврологичната клиника в болница "Св. Анна".

"Искайте касови бележки!" призовава пред "Труд" шефът на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. Според него НЗОК отделя твърде малко средства за стоматологична помощ. Изчислихме, че ни трябват 500 млн. лв. годишно, за да работим както трябва, а ни дават 60 млн. лв., допълва той.

"Низ от възможни изненади", прогнозира за изборите за евродепутати социологът Румяна Бъчварова в "Монитор". Според нея почти сигурно е, че след изборите в тройната коалиция ще настъпи дисбаланс.

Основна цел на партиите ще е да мотивират твърдите си привърженици максимално, затова кампанията се очертава като силно политизирана, коментира тя.

"Политически формации на бизнеса се готвят да участват в кметския вот", пише "Капитал" Според социолога Михаил Мирчев сдруженията на бизнесмени имат големи шансове на местните избори, защото партиите, особено десницата, са разбити, а бизнесът по традиция е десен.

Такива инициативи са успешни, когато има мажоритарен вот, допълва Румяна Бъчварова.

"Надежда натопи Стоянов пред ЕНП", твърди пред "Труд" Едвин Сугарев, член на Клуб 10 в СДС. Според него Петър Стоянов е трябвало да изключи Михайлова в момента, в който тя е основала фракцията си. По-безнадеждна десницата никога не е била, коментира той.

Колкото до СДС, съюзът ще оцелее, но той не е призван да оцелява, а да променя България, казва Сугарев.

"Стандарт" допълва темата за десницата с информация от първа страница, че Филип Димитров си тръгва огорчен от СДС. Според близки до него основната причина за напускането му е, че лидерът на партията Петър Стоянов го "порязал" за водач на синята листа за евродепутати.

"ДПС е институция", заявява пред "Труд" лидерът на младежкото ДПС Корман Исмаилов. ДПС има традиция в политиката и се институционализира, отбелязва той.

Исмаилов коментира и въпроса за досиетата и отбелязва, че темата му е интересна доколкото е важно да се очисти политиката, бизнеса и обществото и да стане ясно кой какъв е бил.

Пред "Новинар" депутатът от ДПС Ариф Агуш казва, че досиетата ще разкрият механизма на възродителния процес. Според него темата за възродителния процес трябва да влезе в учебната програма, за да се постигне единение на нацията и да имаме еднакви критерии по отношение на този процес.

Водачът на жълтата евролиста Биляна Раева издава личните амбиции на министър Николай Василев, коментира "Сега" в приложението "Наблюдател".

Тя е дъщеря на шефа на фестивалния комплекс във Варна, картината добива по-плътни окраски, като се вземе предвид меракът на Василев да смени министерското кресло с кметския стол в морската столица на местните избори, смята авторът.

Според него за мнозина от другите кандидати в листата кампанията ще е суха тренировка за местните избори.

"Не можем да се возим безплатно", казва пред "Капитал" посланикът на България към НАТО Любомир Иванов. Осем процента от нашите сухопътни войски трябва да участват в операции, сега сме на ниво под 2 процента, отбелязва той. Надявам се при ЕС да избегнем грешката, че с присъединяването всичко е решено и ясно, посочва Иванов.

"Терорът на боклука", е основната тема в "Капитал". В България има 2658 незаконни сметища. кой е отговорен за тяхното почистване, пита авторът. 136,5 млн. евро не достигат на България, за да закрие сметищата си, недостигът на политическа воля обаче е още по-голям, коментира вестникът.

Основният дискриминационен проблем е "ромският", сочат данни от национални проучвания в годишния доклад на Комисията за защита от дискриминация за м.г., цитирани от "Труд". Според изводите обществото се чувства застрашено и ограбвано от ромите, а те се чувстват дискриминирани от обществото.

В комисията са приети 389 жалби и сигнали, по които са образувани 222 преписки.

"Сега" продължава темата за дискриминацията с информацията, че до края на годината трябва да се прекрати дискриминацията между жените и мъжете по отношение на пенсиите, за да се съобразим с европейската директива за равенство при предоставяне на стоки и услуги, включително и в социалното осигуряване.

По въпроса вече работи група към социалното министерство, която готви съответните законодателни промени.

Деветмесечното забавяне на българския план за разпределение на квоти за емисии на парникови газове за периода 2008 -2012 г. ще струва стотици милиони евро на индустрията заради пропуснати ползи, коментира "Капитал" в материал "Глобалното затопляне и националното охлаждане".

София е кандидат да положи първите трамвайни релси в македонската столица Скопие, съобщава "Труд". Нашата общинска фирма "Столичен електротранспорт" участва в конкурса на македонското кметство за предпроектно проучване на първата отсечка от линията, която ще свързва северната и южната част на Скопие.

За първи път от няколко години бюджетът излезе на червено и в края на февруари има дефицит от 19,8 млн. лв., сочат данни на Министерството на финансите, цитирани от "Стандарт".

Според вестника причините са две - вноската на страната ни в бюджета на ЕС, както и известно забавяне на събираемостта на приходите от данъци. ДДС от внос от страните от ЕС вече не се плаща на границата, а 1-2 месеца по-късно, припомня вестникът.

Четири чешки компании ни предлагат да вкарат българските железници в ЕС, съобщава "Труд". Фирмите са готови да предложат технологични решения за по-модерни и сигурни превози на БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура".

"Войната за кодовете се пренесе в БТК", пише "Капитал". Телекомът може да бъде задължен да отстъпи на конкурентите си номерата на фиксираните си абонати, допълва вестникът.

297-те присъди за корупция, които кабинетът отчита пред Брюксел, са за длъжностни престъпления, престъпления срещу собствеността, финансовата система, измами по eврофондовете, пише "Труд".

Най-впечатляващ е броят на присъдите за "еднократна доза" наркотици. Отчели сме се и с Вальо Топлото, сделката за самолетите "Пилатус", както и с делата на оряховския прокурор Димитър Викентиев.

През април Европейската комисия ще изпрати експерти, които на място да проверяват информацията в отчета.

В материал за "Труд" депутатът Димитър Абаджиев твърди, че докладът е абсолютно формален, защото данните включват и производства, започнали много отдавна.

България да настоява новите акцизи за алкохола, които се кани да гласува Европарламентът, да бъдат въведени у нас от 2012 г. - за това са се договорили на среща финансовият министър Пламен Орешарски и червеният депутат Кристиян Вигенин, съобщава "24 часа".

Освен това ще настояваме пред Брюксел домашната ракия да се облага с 25% от определената нова минимална ставка.

Стотици румънци минават всеки ден в Русе в търсене на евтини стоки, имоти и развлечения, съобщава "Труд". Дунавската столица е популярна не само в отсрещно Гюргево, а и в Олтеница, Синая и Букурещ.

"Гражданско общество ли? От всичките протести лъха нещо толкова провинциално, дребнаво и тесногръдо, че май е по-добре активното население да отиде да си почине", пише "Сега" в приложението "Наблюдател".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 5 минути

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 25 минути

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 38 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 52 минути

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 56 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 3 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата