0

П ротестни действия срещу високите цени на гориватае имало днес в 15 града, казаха от Конфедерацията на сдруженията в автомобилния транспорт (КСАТ).

За първи път целият бранш, Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) и Съюзът на обединенията в автомобилния транспорт (СОАТ) са напълно обединени в исканията си, подчерта на пресконференция днес Миролюб Столарски - съпредседател на конфедерацията.

От две седмици превозвачите са на улицата, за да искат подкрепата, която по думите на техните лидери, не им се дава. Над 1000 автомобила дневно задръстват шосетата на страната и около столицата в протест срещу високите цени на горивата, сивата икономика в бранша, лошите пътища.

В София трети пореден ден протестът е на околовръстния път при с. Казичане. Днес него се включиха около 100 тежкотоварни камиона, вчера са били близо 200.

Автобусните превозвачи спряха работа за час между 11 и 12 ч. От пресцентъра на МВР съобщиха, че Столичната полиция е създала необходимата организация за гарантиране на сигурността на гражданите и гостите на столицата и за недопускане на нарушения на обществения ред по време на протестното шествие на тежките автомобили, което води до затруднения в придвижването.

Днес мерките за сигурност бяха засилени, като към тях се присъединиха и коли на жандармерията, според репортер на БТА.

Маршрутът на протестиращите камиони в София е от с. Казичане по северната дъга на околовръстния път, южната дъга на околовръстен път до Бояна. Със заповед на столичния кмет времето за провеждане на шествието за днес беше ограничено от 8 до 12 ч., като по така заявения маршрут могат да се включат не повече от 500 товарни автомобила.

От БАСАТ и от Инициативния комитет на протестиращите обаче предупредиха, че ако не се постигне споразумение, те няма да се съобразят с кметските разпоредби. По данни на превозвачите дневните загуби за бранша са за около 300 хил. евро.

В същото време министърът на транспорта Петър Мутафчиев съобщи, че

Министерството на финансите подготвя искане до Европейската комисия

за отмяна на споразумението за акцизите, с която да се предоговорят сроковете за вдигане на ставките до изравняването им с минималните за ЕС.

Това е един от ангажиментите, които правителството пое към протестиращите втора седмица автомобилни превозвачи. Други искания на бранша, като, например, възстановяването на платения акциз върху горивата и намаляването на акциза, няма да бъдат изпълнени, защото противоречат на европейските директиви и на българските закони.

Предоговаряне на етапите на вдигане на акциза все още е възможно, но с разрешението на ЕК.

Сроковете за изравняване на акцизните ставки са уточнени в договора за присъединяване на страната ни към ЕС. До 2011 г. акцизът върху бензина трябва да достигне минималната ставка за общността от 359 евро за 1000 литра, а до 2013 г. акцизът на дизела трябва да стане 330 евро за хиляда литра.

ЕК предвижда още един скок на акциза върху дизела - през 2016 г. той трябва да се изравни с този на бензина. В момента акцизът за дизела е 600 лв. за 1000 литра, а за безоловния бензин е 685 лв. за 1000 литра.

Работната група от представители на правителството, превозвачите и производителите и вносители на горива, сформирана за решаване на проблемите в автотранспортния бранш, обсъжда и добрите европейски практики и доколко те са приложими в България, обясни министър Мутафчиев.

Според министъра сивата икономика в бранша е много голям проблем и той може да се реши със засилен вътрешен контрол от самите браншови организации. "Ние преговаряхме с 14 организации, те се обединиха в два съюза, ако успеят да се обединят в един бранш, ние ще можем да им прехвърлим част от правомощията на държавата и на министерството на транспорта", ангажира се Мутафчиев.

40-42% от превозвачите в България са в сивия сектор според Конфедерацията на сдруженията в автомобилния транспорт.

Предстои издаването на наредба, която да регламентира какво означава "превози за собствена сметка" и кой има право да го извършва.

Министър Мутафчиев даде пример със строителните фирми, които извършват превози за нуждите си на строителни материали или отпадъци, но не са в чистия смисъл на думата превозвачи, защото не предлагат услугата превоз на други фирми или лица срещу заплащане.

Искане на превозвачите, по което няма коментар от управляващите, е да бъдат намалени винетните такси за сметка на въвеждането на входна такса за всички превозвачи извън ЕС и за спешно подобряване на пътната инфраструктура.

Входната такса ще ограничи нелоялната конкуренция на турските превозвачи, изтъкна в петък съпредседателят на Конфедерацията на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски. Той допълни, че по данни на превозвачите 1000?1500 турски камиони минават дневно през граничните ни пунктове.

Според Екатерина Йорданова от транспортните синдикати към КНСБ, българските граждани ще бъдат изправени пред европейски цени на транспортните разходи при десетократно по-ниски доходи.

Загубите, които всеки камион търпи дневно от протестните действия, възлизат на 300 евро, каза още Миролюб Столарски. Той изрази надежда държавата да откликне на исканията им, защото "на фона на демонстрираното уникално единомислие от страна на целия бранш, реакцията на правителството е учудваща и, меко казано, недостойна".

Повишаващите се цени на петрола доведоха до

вълна от протести в Европа през цялата седмица

Във Великобритания шофьори на камиони протестираха по улиците в центъра на Лондон във вторник и блокираха натоварен главен път,
предизвиквайки задръствания.

Уелски превозвачи заплашиха да блокират пристанища и рафинерии, в случай че правителството не им окаже подкрепа. Обстановката напомни за блокади на рафинерии през 2000 г., които доведоха до недостиг на горива в някои райони.

Шофьорите заявиха, че сметките за гориво са се увеличили с почти 50% през последната година и настояха за отстъпки. Великобритания има най-високите тарифи за горива в ЕС.

Френски фермери и рибари продължиха протестите си в много райони на страната снощи, докато някои рибари предпочетоха временно да спрат демонстрациите.

Рибари от западния пристанищен град Ла Рошел гласуваха временно да вдигнат блокадите на пътищата, надявайки се ЕС да предприеме мерки за овладяване на стремителното покачване на цените на дизела, който поскъпна с 30% през 2008 г. и рибарите заявиха, че искат да получат отстъпка от 50% от пазарната цена.

Близо 100 фермери блокираха достъпа до петролен склад в сряда близо до град Тулуза, управляван от френската петролна компания "Тотал" (Total). Те настояваха правителството да ги освободи от специалния петролен данък, известен като TIPP.

Очакваше се италиански рибари от Адриатическо море започнат да
стачкуват днес.

В Холандия шофьори на камиони разположиха светещи пътни знаци по магистралите и призоваха останалите шофьори да натискат клаксоните
си в знак на солидарност.

Пред парламента беше паркиран огромен камион и беше предадена петиция с призивправителството да отмени увеличението на данъка върху дизела, което е насрочено да влезе в сила от 1 юли.

В Испания стотици рибари се събраха в Мадрид пред министерството на земеделието и риболова с настояване за компенсации заради силното поскъпване на газьола.

Рибарите раздаваха прясно уловени риби на минувачи в знак на протест срещу високите цени на горивата. Рибарските профсъюзи заплашиха, че ще последват примера на френските си колеги и ще останат на брега, ако не получат облекчения в цената на горивата, която се увеличи четирикратно
през последните пет години.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 19 минути

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 1 час

Изграждането ѝ може да започне още тази година

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

България Преди 1 час

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 9 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 10 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 10 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Свят Преди 11 часа

При въздушния удар е бил убит 56-годишен овчар, който е бил объркан с лидер на терористите

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Свят Преди 11 часа

76-годишен мъж също е бил ранен

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

България Преди 11 часа

На фона на отношението към други институции, особено тези на държавната власт, това са впечатляващи стойности

Мерил Стрийп ще получи "Златна палма" в Кан

Мерил Стрийп ще получи "Златна палма" в Кан

Любопитно Преди 12 часа

Това ще се случи на 14 май

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 12 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 13 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

TikTok сключи договор за лицензиране на музика с Universal

TikTok сключи договор за лицензиране на музика с Universal

Свят Преди 13 часа

С това споразумение се слага край на продължилия месеци спор

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 13 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин