0

"Панайотов беше моя грешка, извинявам се", казва в интервю в "Труд" Стоян Ганев, бивш началник на канцеларията на експремиера Симеон Сакскобургготски.

"Наблюдавам как една управляваща тройна коалиция злоупотребява с властта си по криминален начин. Вместо да усвоява милиардите от ЕС, тя ги присвоява безпардонно и безнаказано. Уникалното на корупцията в сегашната власт е, че присвояването става на фона на присъдата на ЕС за извършените и извършващите се в България грабежи.

Върхът на криминалното поведение на лидерите от тройната коалиция е измамата с т.нар. излишък в държавния бюджет, който е превърнат в източник за присвояване на парите на данъкоплатците", е коментарът на Стоян Ганев за политическата ситуация у нас.

"Първо свършете малко работа, после харчете", коментира "Сега" темата за разпределението на бюджетния излишък. Авторът предупреждава, че ако рецесията достигне до нас, това ще е последното голямо раздаване и още догодина вероятно ще съжаляваме, че не сме изхарчили по-продуктивно излишните пари.

Така на преден план излиза една идея, която не е обсъждана досега. Става дума за нещо като резервен фонд за компенсиране на бъдещо снижение на осигуровките. Тя се родее с предложението на десните икономисти парите да се ползват за намаляване на данъците, но проблемът е, че не е възможно тазгодишният излишък да финансира следващите бюджети.

Единственият начин да се направи е парите да се заделят целево, както е със Сребърния фонд. Но за разлика от него този фонд трябва да може да се ползва още следващите години, пише "Сега".

"Министър Масларова всъщност не мисли за пенсионерите", казва в интервю за "Сега" Любов Панайотова, заместник-председател на СДС. Акцията за "уволнение на правителството" тя определя като първа стъпка, която да накара българина да излезе от своята пасивност. Да разбере, че с този символичен жест всеки се подписва поименно под една заповед за уволнение, казава "не" на корупционните практики, на лобистките закони, на вратичките в законодателството.

"Всяка втора жертва не казва на МВР", отбелязва "Труд". Това сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията. Основната причина за липсата на доверие към униформените била формалното отношение при разкриване на престъпленията.

"Сезонът на киселите физиономии", е анализът в "24 часа". Според автора започва сезонът на киселите физиононмии - последната права преди предизборната кампания за следващия парламент.

БСП, ДПС и НДСВ не могат да измислят нова теза и нов образ. Те ще продължават със старите клишета: Станишев с гръмките фрази с осъзнатия ангажимент и национално отговорното поведение, Доган с напънатите социални вектори, царят с класическите си обърнати словосъчетания.

Единственото, което им остава, е да продължават да си вярват и да стискат палци партиите от опозицията да се изпокарат така, че сами да си разпилеят гласовете, а техните собствени да не се разцепят поне до вота.

На другия бряг обстановката също се очертава кисела. ГЕРБ се мъчи да издърпа килимчето от останалите и мечтае за пълно мнозинство. Но за разлика от тройната коалиция партията на генерала няма милиарди в излишък.

"НДСВ ще се яви самостоятелно на изборите", заявява в интервю за "Класа" Илчо Дуганов, секретар на НДСВ. "За нас е важно да се представим добре, да спечелим доверието на повече избиратели и отново да имаме думата при формиране на следизборната коалиция", коментира той пред изданието. 

"ЛИДЕР иска 30 избраници у нас и двама в Европа", съобщава "Труд". Партията ще участва в битка за властта, а до края на октомври ще бъде обявена и "патриотична" коалиция с ВМРО и ЗНС. Това заяви вчера председателят Кънчо Филипов за старта на политическия сезон. Заместничката му Мария Пиргова прогнозира, че ще имат 30-ина депутати в следващия парламент.

"Министър Вълчев иска завършен Х клас за шофьорска книжка", е водещото заглавие в "Сега". По този начин той очаква да се намали броят на децата, които отпадат от училище след VІІІ клас. Според министъра такава мярка, която на пръв поглед няма нищо общо с образователната политика, би могла да бъде по-ефективна, отколкото други, които са пряко свързани с образованието.

Новата разпоредба би могла да влезе в сила след четири години, когато образованието до Х клас стане задължително и се въведе външно оценяване за него, обясни Вълчев.

"Правим "батковците" невъзможни", уверява Иван Атанасов, шеф на надзора на Национална агенция "Пътна инфраструктура" в интервю за "Труд". Според него се налага идеята за силна система за контрол - структура в рамките на агенцията, която може да проверява както служителите, така и изпълнителите. Системата включва предварителен контрол, контрол на изпълнението, контрол на документите за разплащане, така че да се удостовери, че дадена пътна отсечка е построена с необходимото качество. Тази система има право да предлага санкции както за служители, така и за контрагентите на агенцията.

"София плаща дълга за парно, взема още 25%", информира "24 часа". Столичната община да плати дълга от 70 млн. лева на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз". Това са се договорили от кметството и енергийното ведомство, каза вчера министър Петър Димитров.

Парите от общината щели да бъдат увеличение на капитала. Това ще доведе до намаляване на държавното участие с около 25%. Сега енергийното министерство притежава 42% от дружеството, а общината 58%.

"Еврокомисията няма да спира плащания за ниви", съобщава "Труд". ЕК обяви вчера, че няма да спира преките плащания за българските земеделци, нито финансирането за развитието на селските райони заради откритите несъответствия между декларираната и реално обработваемата земя, регистрирани от министерството на земеделието и разплащателната агенция.

Възможни са обаче удръжки от бъдещи плащания за българското земеделие в зависимост от тежестта на установените нарушения, каза пред вестника Майкъл Ман, говорител на комисаря по земеделието Мариан Фишер Бойл.

"ДАНС подхваща девет нарушители по САПАРД", акцентира "Монитор". Девет фирми, сключили договори за реализирането на проекти с пари по програма САПАРД, са дадени на ДАНС заради подаването на фалшиви оферти, връзки с фирми фантоми и фиктивни плащания на фалшиви контрагенти от страна на бенефициентите.

При проверка от Държавен фонд "Земеделие" е установено, че в повечето случаи става дума за свързани лица, както и за специално създадени фирми, за да получат повече пари от максималната сума, предвидена по съответните мерки по САПАРД.

Вестникът се позовава на заключения от доклад на отделите "Борба с икономическата престъпност и корупцията" и "Вътрешен одит" на Държавен фонд "Земеделие". Шефът на фонда Атанас Кънчев е докладвал за резултатите от проверката на среща с началника на направление "Разследвания" на ОЛАФ Елизабет Штерберг.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 18 минути

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 6 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 10 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 10 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 11 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 12 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 12 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 12 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 12 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 13 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 13 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 13 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 14 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 14 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 14 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста