0

"Рецидивисти вдигат бунт, всички искат амнистия", пише от първа страница "Монитор".

Ако протестите на затворниците срещу проектозакона за амнистията продължат, той ще бъде оттеглен и няма изобщо да влиза в сила, цитира "Земя" зам.-министъра на правосъдието Димитър Бонгалов по повод започналия в неделя вечерта бунт в затворите в София и Пазарджик.

Засега затворническите власти няма да въвеждат ред със сила, но заплашват да оттеглят закона за предсрочното освобождаване, отбелязва "Сега", за който темата също е водеща.

"Криворазбраната амнистия", е заглавието на аналитичен материал в "Новинар". В главите на управляващите нямаше дори заченки на мисъл как да направят живота на хората по-поносим, след като вече сме в Европа, те ни в клин, ни в ръкав се сетиха за затворниците и поискаха да амнистират някои от тях, на които и бездруго предстои да се разделят с килиите след броени месеци, пише авторът.

"Властта прие абсурдните искания на таксиджиите", пише "Сега". Това станало ясно след срещите им с кмета Бойко Борисов, финансовия министър Пламен Орешарски и транспортния министър Петър Мутафчиев.

Таксиметровите водачи поискали от Борисов разрешителните, които общината издава, да са доживотни и броят на новите разрешителни да бъде ограничен. Кметът бе леко резервиран, но обеща да внесе идеята в Общинския съвет за обсъждане, разказва "Сега".

Не повече от 6000-6500 таксита ще имат право да се движат в столицата, пише по темата "Труд".

Вестникът коментира, че отначало таксиджиите са говорели за паник бутони и полицейска защита, а в понеделник са поискали мопонол на пазара чрез ограничаване на броя на такситата в София, доживотни разрешителни за таксиджии и по-ниски данъци.

Ако претенциите бъдат приети, 6000 пожизнени монополисти ще вдигнат цените, допълва вестникът. Той публикува интервю със зам.-министъра на вътрешните работи Камен Пенков, който отбелязва, че протестиращите шофьори са се разграничили от провокаторите на площада.

Протестът беше абсолютно незаконен, при така създалата се ситуация, ако бяхме изпълнили нашите задължения и правомощия щеше да се стигне до стълкновение с непредсказуеми последици, обяснява той.

В коментарен материал, подписан от д-р Божидар Димитров, се отбелязват протестите на пенсионерите и таксиметровите шофьори и се посочва, че всички негативи на управлението ще понесе лявата партия.

"Не приех лично, че шофьорите ме освиркаха", казва пред "24 часа" председателят на парламента Георги Пирински. В определен смисъл те са отражение на настроенията в обществото, и тяхната горчилка е в резултат и на онова, което възприемат от ежедневния контакт с хората, коментира той.

Изданието допълва темата за протестите и с информацията, че в София за три дни се организират пет отделни протеста, подготвяни от Българския лекарски съюз заедно с асоциацията на специалистите по здравни грижи, от партията на Яне Янев, както и от няколко пенсионерски организации.

"Епидемия от бунтове", пише от първа страница "Стандарт", който съобщава и за гладна стачка на цветарите от варненските гробища. Те настояват да не ги гонят от доходните сергии.

Според социолога Цветозар Томов наблюдаваме сложен, противоречив и нееднозначен процес на събуждане на гражданското съзнание на българите. Той смята, че кабинетът не е заплашен и това, което става, няма да доведе до правителствена криза.

"Няма да има предсрочни избори", прогнозира пред "24 часа" Стефан Софиянски, лидер на ССД, народен представител и евродепутат. Според него левите нямат алтернатива, опозицията е слаба и затова няма да се стигне до предсрочен вот.

"Твърдата игра на ДПС ще остави Доган без съюзник", коментира в приложението "Наблюдател" на "Сега" политологът Борислав Виларов. Според него в следващия парламент Доган едва ли ще има реални партньори.

"В БСП няма да чуем "Кажи си бе, Сергей", казва пред "Новинар" политологът Татяна Буруджиева. Проблемът на Станишев е, че допусна да му насадят някои черти, които го представят в младежко-карикатурен вид, смята тя.

Националната служба "Сигурност" е разработвала началника на кабинета на президента (1997-2002) Петър Стоянов - Илия Лазаров, пише от първа страница "Труд".

Това твърди самият Лазаров в интервю за вестника. Разработваха ме във връзка с това, че през 1998 г. получих Орден за граждански заслуги на Кралство Испания, пояснява той.

ДСБ призовава в декларация правителството да замрази проектите с руско участие като АЕЦ "Белене" и петролопровода Бургас-Александруполис, докато не се изяснят стратегическите планове на Москва, информира още "Труд".

ДСБ взима повод от думите на руския президент, че американските бази у нас ще са заплаха за сигурността на страната му, допълва вестникът.

"Отварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" е вътрешен въпрос на България и е свързан с отношенията й с органите на ЕС", цитират днешните издания думите на гръцкия президент Каролос Папуляс след разговора му с българския му колега Георги Първанов. Папуляс е на тридневно официално посещение у нас.

"Първанов благослови замяната на царски кости срещу ръкописи", е акцентът, който "24 часа" избира от срещата. Става дума за останките на цар Самуил срещу притежавани от България гръцки ръкописи.

Приветственото слово на шефа на правителствената дирекция по вероизповеданията Иван Желев към Знеполския епископ Николай не отразява официалната политика на кабинета, обяви премиерът Сергей Станишев, четем в "Труд".

"Вероятно министър-председателят е бил информиран от митрополит Николай по изопачен, некоректен начин, затова ще направя доклад до премиера , ще му предоставя и самия текст, в който се вижда, че няма и намек за намеса на държавната власт във вътрешните дела на църквата, заявява пред "24 часа" Желев.

Нов модел на финансиране на ВУЗ-овете, при който академичните ръководства сами да определят студентските такси, е заложен в стратегията за промени във висшето образование на МОН, цитира "Монитор" министъра на образованието Даниел Вълчев.

"Сега" акцентира върху идеята ръководствата на висшите училища да имат право сами да решават за откриване или закриване на съществуващите в тях факултети.

"Стандарт" публикува интервю със зам.-министъра на образованието Кирчо Атанасов, според когото много университети ще затворят врати след 2008 г. , когато се въведат матурите.

Там, където доминират кандидати с ниски оценки, няма да могат да се запълнят бройките за прием и те няма да отговарят на критериите за държавно финансиране, пояснява той.

Фондация "Демокрация" е била захранвана от фантоми, пише "Монитор". 246 000 лева се водят дарение за нея от строителните фирми "Букет 2001" и "Веран" ЕООД, подписите за даренията обаче са фалшиви, допълва той.

Това станало ясно в съдебната зала вчера на заседание по дело за нерегламентирани дарения на фондацията.

Жалбата срещу смъртните присъди на петте медицински сестри в Либия ще бъде внесена на 17 февруари, информира същото издание. Адвокат Хари Харалампиев се върна от Триполи вчера.

Ученици запяха химна на надеждата "Не сте сами" в първия час на класния, посветен на сестрите в Либия, разказва "Стандарт".

"Ползата ни от Ирак? Да станем мислители", е заглавието на материал в "Монитор". Най-голямата полза от мисията в Ирак за българската армия ще бъде осмислянето на получения опит, смята авторът.

"Изборите за евродепутати нарушават конституцията", пише в материала в рубриката "Анализи" на "24 часа". Те противопоставят два вида вот - на избирателя и на партийната централа, смята авторът.

Естествено, партийната централа държи четирите аса, допълва той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 минути

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 3 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности