0

"Първанов прави спеццентър с млади, чисти край себе си", пише "24 часа".

Решаването на въпроса с необходимата нова стратегия за национална сигурност не търпи отлагане и аз имам намерението да взема инициативата за това, заяви вчера президентът Георги Първанов.

Държавният глава говори в НДК за националната сигурност. На лекцията му дойдоха премиерът Сергей Станишев, шефовете на спецслужби, депутати, дипломати и студенти.

Спеццентър за стратегии и развитие на базата на преструктуриране на президентската администрация ще създаде Първанов.

Президентът призова партиите да се обединят около приоритетите на страната, сред които са енергийните проекти. Трябвало да се постигне и съгласие всички да работят по тях, независимо от формулата на следващото управление.

Според Първанов било нужно да се стигне до нова декларация на националното съгласие, както през 1997 г. Държавният глава даде да се разбере, че през юни може да се очакват референдуми по въпроса за отварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" и за промяна на избирателната система.

"Първанов свали картите", коментира "Стандарт". Четири стратегически послания отправи Първанов в лекцията си за националната сигурност.

Той изрече гласно онова, което в парламента само мънкат: България е във финансова, газова, политическа криза, партия се купува по-лесно от депутат, съмнителни охранители дирижират протестите, АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъде отворена.

Първанов хвърли ръкавица към кабинета с изявлението, че прави Национален център, който да разработи нова концепция за националната сигурност. Заявката е огромна. С думите си Първанов дипломатично каза на изпълнителната власт, че не се справя.

Всъщност президентът заяви вчера нещо много просто: В играта съм, не ме подценявайте, имам и екип. Преведено това означава, че изборните сметки няма да минат без него.

"Голям шлем от празни приказки на един празен президент" - оценката е на "Сега".

"Властта почти укроти бунтарите", отбелязва "Сега". На третия ден от гражданския протест след близо тричасова среща на председателя на Народното събрание Георги Пирински и депутати от мнозинството представителите на протестиращите се отказаха да искат оставката на правителството.

Този въпрос не беше поставен на обсъждане, лаконично коментира Пирински. Даваме шанс на властта, обясниха студентските лидери. Въпреки това те решиха да се възползват от разрешението на кмета на София за още 5 дни протести пред парламента.

"Не оставката решава проблема, а смяната на системата. Ние искаме смяна на системата", заяви от своя страна лидерката на фермерите Албена Симеонова.

"Майка ни благодари, че арестувахме сина й", разказва пред "Труд" шефът на "Кобра" - силовото подразделение на полицията, Кирил Димов.

"Ние служим на хората и ги защитаваме със сила - обяснява той. - Обучени сме да пазим живота и здравето им в екстремни ситуации, както и да задържаме особено опасни престъпници."

И продължава: "Тежко ми е да го кажа, но ето: И аз отивам днес на протест под прозорците на вътрешното министерство. Болката ми е, че в подразделение "Кобра" на СДВР има текучество. Подготвяме на практика кадри за частния бизнес. Най-добрите полицаи получават оферти от бизнесмени и ги приемат. В МВР вземат най-много 700, а частниците им предлагат от 2500 лв. нагоре".

"Ще се усмихна, като видя уредена България", казва в интервю за "Труд" Волен Сидеров, лидер на "Атака". Преди ден парламентарната група на партията напусна пленарната зала на Народното събрание, а депутатите заявиха, че тръгват на срещи с избирателите.

Сидеров посочва, че са подготвили 70 проектозакона. "Повечето въобще не стигнаха до залата. Чашата преля, когато отхвърлиха идеята ни за едногодишен мораториум върху цените на тока и парното. В парламента се сблъскваме с една стена. Тя може да се разбие само ако се смени мнозинството с избори. Ние сме против анархия", уверява Волен Сидеров.

"Напускането на "Атака" е лицемерно", смята Димитър Абаджиев, независим народен представител. В интервю за "Монитор" той разяснява, че напусналите депутати всъщност само няма да ходят на работа. Те ще продължат да имат депутатски карти, депутатски имунитет, ще получават заплати, независимо че щели да ги дават за благотворителност.

"Реалният натиск срещу управляващите може да се случи само ако цялата опозиция или поне 40-50 депутати си подадат оставките и никой не влиза на тяхно място.

Другото е лицемерие, с което те ще подпомогнат управляващите. Те до края на мандата ще останат безконтролно в парламента, никой няма да им опонира нито в комисиите, нито в пленарната зала и по този начин ще получат много ценна помощ за приключването на мандата", посочва Абаджиев.

"Атака" пак ще се върне в Народното събрание", прогнозира Юрий Асланов от социологическа агенция "Афис". В интервю за "Класа" той не бърза с обобщени изводи, защото "Атака" напуска парламента за трети път.

"Няма начин преди избори една парламентарно представена партия да пропилее основния си ресурс, на който може да разчита преди изборите - парламентарната трибуна. Така че на тази закана гледам като на временна мярка. От друга страна обаче, с този ход Волен Сидеров отговаря най-точно на очакванията на своите избиратели", допълва Асланов.

Според Румяна Бъчварова от "Маркет Линкс" ако "Атака" напусне парламента няма да участва в приемането на новото изборно законодателство, на последните закони на това управление и така ще запази своя образ на парламентарни хулигани.

"Може ли дясното да възстанови своята ДНК", коментира в "Труд" Илия Петров, член на ИС на Единната народна партия. По думите му е нужен десен блок, в който няма хора с мръсни ръце.

Хора, които разбират, че може да имаш гъвкави социални програми, без да си социалист, да предлагаш еконорми, без да си непременно зелен, да си готов за консенсус с опонента в името на националните интереси, вместо да крещиш по стар опозиционен навик. Присъствието на ДСБ в такъв блок поставя под въпрос бъдещата дясна алтернатива.

Мартин Димитров като лидер на СДС е изправен пред сериозно предизвикателство. От решението му ще зависи не само оцеляването на СДС, а и формулата за рестартиране на новото дясно. Ако коалира СДС с ДСБ, агонията вдясно ще продължи, е позицията на Илия Петров.

"БНД събира алтернативен парламент", пише "Монитор". Българска нова демокрация сформира алтернативен парламент в Народното събрание. Идеята е в него да се включат представители на опозицията, независими депутати и гражданското общество. Това обяви вчера председателят на партията Николай Свинаров. В рамките на форум "Народно събрание" ще се дискутират проблеми от дневния ред на обществото, управленски решения и закони.

"Царистите пишат нова програма", съобщава "Монитор". НДСВ започва работа върху параметрите на предизборната си програма за предстоящите парламентарни и евроизбори. Това стана ясно във Варна, където жълтите дадоха старт на предизборната си кампания с конференция "Говорим за промяна".

В документа ще бъдат включени и предложенията на обикновени граждани, които ще имат възможност да изкажат мнение по жизненоважни теми по време на организираните от НДСВ кръгли маси.

"Решиха да будят един блок на АЕЦ", отбелязва "Труд".

Правителството е взело решение да започнат техническите действия за подготовка за пуск на един от спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй", ако газовата криза продължи. Това съобщи вчера премиерът Сергей Станишев. Техническата подготовка на блока ще отнеме 45 дни.

Станишев обаче предупреди: "Не можем да действаме едностранно и да поставяме пред свършен факт нашите партньори. Необходим е постоянен диалог с Европейската комисия и страните членки."

"Кунева: На свой риск ще решим за АЕЦ", пише "Труд". Еврокомисарят в изявление припомни, че в ядрената си енергетика България е зависима от Русия и Украйна, тъй като първата ни дава ядреното гориво за АЕЦ, а втората прибира на своята територия отпадъците.

България ще реши сама на свой риск за пускането на старите блокове на АЕЦ, каза още Кунева пред журналисти.

"По-строга диета за газа от 21-и", информира "24 часа". Между 18 и 21 януари държавата ще мине на още по-строг режим на газа. През тези дни се очаква да намалее добивът от хранилището в Чирен. Вече десети ден оттам черпим по 4,2 млн. куб. м дневно. След това количеството пада на 3,9 млн. кубика.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 24 минути

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 34 минути

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 2 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 2 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 2 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 2 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 3 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 3 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 5 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 5 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 5 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 6 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 7 часа

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове