0

В естниците и днес продължават да коментират драмата с похитения изпълнителен директор на футболен клуб "Литекс" Ангел Бончев, който бе намерен след полунощ на 10 юли в кв. Княжево в София, но на негово място бе отвлечена съпругата му.

Мнението на психолога от МВР проф. Бойко Ганчевски, изразено в интервю за "Труд", е ,че похитителите са проявили изключителна жестокост - мъчили са Бончев, държали са го вързан, на тъмно, обработвали са го с наркотици.

Прогнозата на специалиста за съдбата на съпругата на Бончев е, че ако получат пари, похитителите ще я пуснат.

"Монитор" тиражира сензационна новина от свои източници сред разследващите: че съпругата на Ангел Бончев може да бъде освободена още днес. Източниците на вестника не пожелали да коментират дали за свободата на Камелия ще бъде платен откуп.

Според "Стандарт" "Мексиканска банда държи Камелия". В челния си материал вестникът разкрива, че обучена в Мексико банда, съставена от бивши "барети", е похитила съпругата на Бончев.

Вестникът допълва, че полицаи очакват сигнал за размяна на Камелия срещу бягството на похитителите й от страната. Друга версия е, че може би похитителите искат повече пари, които могат да бъдат осигурени от Бончев.

"Лавина похищения, ако се провалим с Бончев", прогнозира пред "Стандарт" Николай Кокинов, който оглавява Софийската градска прокуратура. Държавата трябва да покаже, че е способна да се справи, отбелязва той.

"Отвличанията като домино", сравнява в свой коментар "Стандарт". Отвличанията у нас не се третират като тероризъм, според текст от НК похитителят може да мине и с 3 г. затвор, коментира авторът и изразява опасение, че отвличанията могат да се превърнат в епидемия.

Подобно мнение изразява и "24 часа" в анализ "Бизнесът с отвличания III". Трябва да бъде сформирана бързо специална група от всички служби в МВР, ангажирани с проблема с отвличанията, тези хора трябва да получат най-новата техника, която съществува и да бъдат обучени от специалисти чужденци, смята авторът Слави Ангелов.

Според него ако това не се направи бързо, отвличанията ще станат по-популярни и от кражбите.

"Челопечене промени тромавия рефлекс на властта", констатира в свой анализ "Сега". Според вестника властта е решила да не протака както в други предходни ситуации и е отпуснала достатъчно пари за обезщетения и за унищожаването на ненужни боеприпаси, без да усложнява живота на хората с тромави процедури.

"Пладнешкият обир опря и до военните имоти", коментира пред "Труд" проф. Георги Марков, директор на Института по история към БАН. Според него инцидентът в Челопечене е "последната камбана за държавата".

Стигнахме дотам да разчитаме на чудотворните икони със Света Богородица, а не на Генщаба и правителството, допълва той.

Проф. Марков коментира и идеите за промяна в избирателната система. Той е на мнение, че мажоритарната система не може да се въведе веднага, а на първо време трябва междинен вариант, но като цяло мажоритарна система ще освежи елита.

"Има силна миграция на партийни членове" - такава тенденция разкрива пред "Монитор" Румяна Бъчварова, директор на социологическата агенция "Маркет линкс".

Според нея процесът е провокиран от новите партии. Бъчварова смята още, че нишата за нови партии се разширява, защото отмирането на интереса към класическите партии дава основание на техните членове и симпатизанти да се чувстват свободни и да мигрират по-лесно от една към друга политическа сила.

За "Кризата с датите" през юни 2009-а" предупреждава в материал в "Труд" проф. Михаил Константинов. Според него се очертава криза, свързана с необходимостта да се съчетаят датата на евроизборите с датата на парламентарните избори през юни 2009 г.

Константинов припомня, че изборите за евродепутати трябва да станат до 7 юни, а за парламента - най-рано на 27 юни. Той предлага като вариант КС да промени решението си, според което правомощията на народните представители възникват от деня на изборите и да реши, че възникват от деня на клетвата.

Така изборите за 41-о Народно събрание могат да се произведат заедно с евроизборите на 7 юни 2009 г., без да се окажем с два парламента едновременно, защото новоизбраните депутати ще отложат клетвата си за 25 юни, смята той.

"Не провеждаме наказателна акция срещу диабетиците", твърди пред "Дума" д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК. Ендокринолозите да се разберат за критериите за отпускане на инсулина, нашата работа е да контролираме стриктното им приложение, отбелязва Тодорова.

"Медиците от Либия ще съдят политици", съобщава от първа страница "Сега". Седемте български граждани, които се завърнаха от либийския затвор преди година, обмислят дела, за да защитят достойнството и правата си, станало ясно от предаване по Дарик радио с участието на медиците. Според Валя Червеняшка, една от медицинските сестри, те ще търсят отговорност от длъжностни лица както за нехайството покрай отвличането им, така и за причинените им мъчения.

Ръководството на "Кремиковци" е внесло искане в прокуратурата договорът за ишлеме с украинската "Ворскла стийл" да бъде анулиран, защото е бил подписан под натиск, съобщава "Класа".

Договорът беше подписан миналия четвъртък срещу петък около полунощ след протести на работници. "Бъдещето на "Кремиковци" още повече се замъгли", отбелязва "Дневник". Според негови източници в ръководството на комбината има два лагера - индийските директори открито подкрепят "Арселор Митал", а българите са разочаровани от непреведените 7.5 млн. евро за заплати.

"В "Кремиковци" Годо чака знак от Изаура", коментира "Сега". Очевидно е, че всеки от кандидат-женихите на комбината се пробва да се домогне до зестрата с помощта на синдикатите, това обяснява и непрестанното люшкане на синдикалните симпатии, пише авторът. Цялата сага "Кремиковци", която се точи по-изнурително и от латино сериал, не би била възможна, ако имаше държава, заключава той.

"Защо търгът за GSM-4 се оказа един предизвестен провал", коментира "Труд". Вестникът припомня, че само един кандидат подаде оферта за участие. КРС направи всичко възможно да няма същински търг, смята авторът. Той отбелязва, че ако намерението за търг е било сериозно, най-малкото е можело да се пусне обява във "Файненшъл таймс".

"Заменяме гори след 5-ия километър от морето", казва пред "24 часа" Стефан Юруков, председател на Държавната агенция по горите, който разяснява подготвените промени в Закона за горите, свързани със замените.

Предлагаме 5-километровата зона на Черно море около курортите с национално значение и областните центрове да бъде обявена за публична държавна собственост, посочва Юруков. Така в районите, които са обект на най-големи интереси, разпореждането ще се извършва само от МС, допълва той.

"Екшънът" за САПАРД - на втори дубъл", отбелязва "Труд" в основната си рубрика "Темата". Първи фалстарт записа новото ръководство на фонд "Земеделие" - вицепремиерът Меглена Плугчиева върна в събота за доработка плана за оперативни действия, чрез който трябва да бъдат преодолени негативите по САПАРД, пише изданието.

Според "Труд" в т.нар. екшън план не са описани нито технологията, по която ще се действа, нито метода, по който да се правят примерно проверките.

"Спирането на САПАРД не е политическа санкция", посочва пред "Труд" евродепутатът Ян Мулдер, който е член на земеделската комисия в Европейския парламент. Това не е политическо решение, а е техническа мярка - за да можем да задържим доверието на европейските граждани, трябва да прилагаме правилата по еднакъв начин към всички, отбелязва той.

"Не може контролът за европейските и за националните средства да е различен", коментира пред "Дневник" Антоанета Приматарова, програмен директор в Центъра за либерални стратегии.

Правителството не внушава доверие, че мисли сериозно за проблемите отвъд "съдбовната" дата на доклада на ЕК, смята тя. Според нея назначаването на вицепремиер по еврофондовете е прикрило лошото функциониране на редица други министерства.

"Пристанищата въвеждат защитно мито за черноморско зърно", съобщава от първа страница "Класа". Брюксел е разпоредил пристанищата в България и Румъния - като външни граници на ЕС, да въведат защитно мито за внос на зърно от Черноморския регион, съобщил за вестника председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов.

Според източници от Брюксел в момента се изчисляват конкретните суми на митата, които ще зависят от вида и качеството на зърното.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 24 минути

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 33 минути

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 49 минути

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 51 минути

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 1 час

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 2 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 3 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 3 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 4 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт