0

Г-н Младенов, какво мислите резултатите от вота на 22 октомври?

- Съгласен съм с оценката на Петър Стоянов, че това е най-тежката загуба за десницата, за демократичните партии в България за последните десет години. Не само са малко гласувалите за нашите кандидати. Много са тези, които въобще не пуснаха бюлетина, повечето от тях са от т. нар. десен спектър.

Защо се получи така?

- За мен това е резултат от три неща. Първо, не беше искрено сътрудничеството между СДС и ДСБ, създадено за подкрепа на Неделчо Беронов.

Второ, лидерите на десните партии като че ли забравиха, че хората не гласуват автоматично, само защото някой е посочил еди кого си за кандидат. Те искат да бъдат убедени. Партиите не си свършиха работата за Беронов и Николова.

И на трето място, те не успяха да формулират визия за бъдещето на България след 1 януари, 2007 г. Факт е, че нито една кандидат-президентска двойка не го направи, а дясното се нуждаеше най-много от това.

До каква степен вината е на Неделчо Беронов и Юлиана Николова и до колко - на лидерите на подкрепящите ги партии?

- Най-малко вината е на кандидатите. Аз лично съм свидетел как и г-н Беронов, и Юлиана Николова дадоха абсолютно всичко от себе си в тази кампания. Хвърлиха се в битка, за която от началото си даваха сметка, че ще е трудна. Но в една кампания това не е достатъчно. По-важна е работата на щаба.

Не трябваше ли точно кандидатите да изговорят новите десни послания?

- Те ги изговаряха, но при липсата на ясна визия от страна на партиите, които стоят зад тях. Беронов и Николова в кампанията казваха за какво ще се борят, ако спечелят изборите. Това обаче много трудно може да бъде чуто, ако не е подплатено от послания от съответните политически централи.

В началото на кампанията се разиграваха историите дали ще има подкрепа от Бойко Борисов. После поне два дни бяха изгубени от безсмислените обвинения на Костов към Николай Василев (б. р. - става дума за информации, според които министърът е ходил в щаба на ДСБ с някакво листче с условия, за да подкрепи НДСВ Беронов и Николова. Николай Василев каза първо пред Експрес. БГ, че е бил наистина при хората на Иван Костов в средата на кампанията преди първия тур).

Това разцентрова вниманието в кампанията. И колкото и да ти е добър кандидатът, хората виждат, че зад него не стоят силни партии.

Основен проблем за неефективността бил стопирането на кампанията, каза главният й координатор Васил Гарнизов в интервю за ЕКСПРЕС. БГ. Той имаше предвид преговорите Петър Стоянов-Бойко Борисов. Има ли основания за това оправдание?

- Със сигурност, тази случка не помогна на кампанията. Но много по-съществен проблем за мен беше неспособността на щаба да организира своята работа ефективно. Щабът не работеше задоволително.

Какво трябва да се случи оттук нататък с дясното?

- Десницата трябва да стане адекватна на ситуацията. Но това не може да стане докато моделът на ръководенето й е формулиран от същите хора, които сега са в ръководството й. Те подчиняват политическия дневен ред в България на личните си конфликти. Това не трябва да продължава по този начин, видяхме резултата на президентските избори.

Имаме нужда от един много силен диалог между поколенията в десницата. На преден план да излязат хора, които са работили вдясно, но никога не са били част от тези тежки конфликти между Костов, Стоянов и т.н. т.

Десницата е длъжна да отговори на много важен въпрос, но той не е как е структурирана тя. По-основното е да каже за какво се бори, в името на какво го прави и по какъв начин. За мен това означава много сериозен и стегнат дебат, на който да се чуят различните мнения и да се структурира някакво действие, някаква платформа, около която хората могат да се обединяват. В противен случай сегашните партии вдясно стават ирелевантни.

Вие сте член на СДС. На "Раковски" 134 ли трябва да се случат тези процеси, или в по-широк формат?

- В по-широк формат, но СДС може да е ядрото за такова нещо. Има достатъчно много седесари в цялата страна, които са пълни с идеи, с желание за такъв тип действия. Те просто трябва да направят крачка напред и да заявят, че съществуват. Да покажат в името на какво искат да работят за СДС. Защото много лесно е да пратиш всичко по дяволите и да си тръгнеш.

Говори се за завръщането на бивши седесари, като например Евгений Бакърджиев.

- Вече казах, че за мен по-важно е на преден план да излязат хора, които не са част от конфликтите в миналото. Иначе всеки, който иска да помага и да работи за дясна платформа на България в ЕС, трябва да помага. На предната линия обаче е необходимо застане ново поколение, което мисли по различен начин.

И Александър Божков говореше тази сутрин пред БНТ за нови десни идеи и назова хората, които могат да ги изпълнят. Вашето име също фигурираше наред с Мартин Димитров, Иван Нейков, Георги Ганев, Георги Ангелов, Илиян Василев, Юлиана Николова... Как гледате на този списък?

- Като на нещо положително. Ако всеки от нас седне и напише своя списък, ще се окаже, че има много хора, които искат да работят. Това е силата на десницата.

През последните два дни след изборите ми се обадиха изключително много хора, за да ми кажат, че това положение вече им е омръзнало и търсят начин да се включат в платформа за изграждане на десницата.

През следващите дни вероятно ще имам много срещи и разговори. Не трябва в тях да се припознават опити за преврат, за овладяване на властта, защото власт в момента няма.

Ще кажете ли хората от вашия списък?

- През следващите дни с фондация "Конрад Аденауер" и с хора като Димитър Абаджиев, Мария Капон, Елеонора Николова и други, ще организираме срещи по този въпрос. Всички ние сме водени от желанието вече да излезем от разговора за миналото и да започнем един по-сериозен диалог, какво правим от тук нататък.

От една страна ни боли, че десницата загива. От друга ни боли още повече, защото управлението на една държава винаги трябва да има сериозна алтернатива. Слабото поведение на опозицията в парламента, липсата на политически дебат подяждат основите на демокрацията у нас, общо казано.

Споменахте Димитър Абаджиев от ДСБ. Говори се, че и вие като него ще отидете в ГЕРБ след 3-и декември. Вярно ли е?

- Това е несериозно. Още миналата година, когато си подадох оставката като зам.-председател на СДС заявих, че си оставам член на партията и до този момент не се е случило нещо, което да промени мнението ми по този въпрос.

Бихте ли коментирал отказа на кмета Бойко Борисов да гласува на президентските избори? Поне засега не е ясно той да е посетил някоя секция у нас или в чужбина, за да пусне своята бюлетина.

- Безотговорно е да не се гласува на избори. Особено, ако искаш да правиш партия и да участваш активно в политиката.

Вие ще гласувате ли на балотажа?

- Да.

За кого, ако разбира се, това не е тайна?

- Аз не мога по никакъв начин да гласувам за Волен Сидеров. Защото смятам, че България трябва да влезе в ЕС с президент, който поне да не е националист. Много ще ми е трудно да направя това решение. В ситуацията, в която сме в момента, трябва да бъдем водени от националния си дълг, а не от партийната си принадлежност.

Между другото, получих и имейл от нашите приятели от ЕНП. В него се отбелязва, че България трябва да влезе в ЕС с демократичен президент, макар и това да е наш политически опонент. Съжалявам, но аз на избори гласувам.

Свърши ли ерата на Петър Стоянов в СДС?

- Питате ме дали трябва да си подаде оставката? Вече няма никакво значение дали Петър Стоянов и Иван Костов ще си подадат оставките. Вотът беше много категоричен. Този тип лидерство и тази политика нямат подкрепата на българското общество.

Как ще промените десния проект при това лидерство?

- Партиите не са лидерите. И хората, които гласуват за една партия, гласуват защото защитават определени ценности, а не защото лицето "Х" или "У", са лидери. Въпросът с оставката е абсолютно личен. Аз подадох моята миналата година. Който е навършил 18 години и има шофьорска книжка, може сам да взема такива решения.

express.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 2 минути

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 3 минути

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 43 минути

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 52 минути

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 55 минути

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 1 час

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

<p>&quot;С течение на времето&nbsp;се превръща в сандък от спомени&quot;</p>

"Сандък от спомени”: Жена е професионален "пазител" на домове във Венецуела

Свят Преди 1 час

Почистването, класифицирането, защитата и оценката на спомените от чуждото минало е работа на Мария Андреина

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 1 час

За щастие при инцидента няма пострадали

<p>&quot;Бях изнасилена. Имам бебе на два месеца&quot; (ВИДЕО)</p>

Бреме за цял живот: Предизвикателствата пред бездомните деца в Малави

Свят Преди 1 час

Около 4000 деца в Малави живеят на улицата, сочи официална статистика

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Често подателите на нередности плащат най-голямата цена в борбата срещу корупцията

<p>Нова ера в&nbsp;модната индустрия на Намибия (СНИМКИ)</p>

Възраждане на викторианските рокли: Нова ера в модната индустрия на Намибия

Свят Преди 1 час

Традиционната рокля напомня за европейските стилове на обличане, които са били наложени на жените от Дамара

Жерар Депардийо

Арестуваха Жерар Депардийо по подозрения в сексуално насилие

Теми в развитие Преди 2 часа

Ситуацията с френската филмова легенда става все по-притеснителна

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

Свят Преди 2 часа

52-годишният политик обмисляше дали да подаде оставка заради разследване за корупция в бизнес делата на съпругата му

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Любопитно Преди 2 часа

Разлагащият му труп е открит в заключена отвътре чанта, към кого водят следите

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

България Преди 2 часа

Общата сума, която не е изплатена на аптеки в Благоевград, възлиза на около 60 000 лева

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

Технологии Преди 2 часа

Поне така смятат някои експерти