0
Пл ликуваме информация за влизане, пребиваване и работа за български граждани в държавите членки на ЕС: Австрия, Португалия, Швеция.

Република Австрия: При пътуване е необходимо да притежавате задграничен паспорт с валидност минимум шест месеца към датата на пътуването. Не се нуждаете от виза за влизане, транзитиране и краткосрочен престой в страната до 90 дни в рамките на 6 месеца от датата на първоначалното пресичане на външната граница на Шенген. При съпровождане и събиране на семейства, както и за започване на работа и при обучение, следва предварително да получите визи от австрийското посолство.

Австрия не е определила примерна сума, която да се изисква при влизане в страната. Властите вземат решение за всеки отделен случай според мотива, вида и продължителността на декларирания престой. Виза за пребиваване с определена цел: практика, следване, обучение и пр., или за дългосрочно пребиваване - за работа и др., се получава от посолството на Австрия по определена процедура.

Посолството на Австрия в София е на адрес:
София, ул. Шипка 4, телефони - 981 17 21; 980 35 73
Допълнителна информация можете да получите на следните адреси: www.oeamtc.at или www.oebb.at.

За наемане на работа в Австрия следва да притежавате работна виза. Работните визи се издават от посолството на Австрия в София по определена процедура и изискват разрешението на Службата по заетостта на Австрия. Пълна информация за това, какви документи се изискват, може да се получи от австрийското посолство.

По принцип ограниченото разрешение за работа варира в зависимост от типа заетост и е в рамките на годишна квота за граждани на трети страни. То се издава след пазарен тест. Изискват се разрешение за пребиваване, позволяващо заетост, неналичие на нелегална трудова заетост в предишни периоди, регистрация за социална осигуровка и др. Дава се за определена работа. За издаването му кандидатства работодателят.

Общото разрешение за работа е за срок до две години. Не е квотно ограничено. Дава се след една година законна заетост и е валидно за цялата страна.

Наемането на работа на "черно" е забранено и се преследва от закона. Спрямо български гражданин, уличен че работи нелегално, се налага принудителна административна мярка "екстрадиране" и забрана за влизане в страната. Мярката не винаги се отразява в паспорта с "черен печат" но забраната е залегнала в компютърните системи и при опит за влизане в Австрия лицата не се допускат.

При необходимост се обръщайте към българското посолство:
BOTSCHAFT DER REPUBLIK BULGARIEN
1040 Wien
Schwindgasse 8
Tel. /0043-1/ 505-31-13; 505-64-44;
Fax /0043-1/ 505-14-23
E-mail: bulembassy@eunet.at

Посолството не разполага с възможности за осигуряване на финансови средства, закупуване на билети, заплащане на хотели или общежития и пр. В случай на финансови затруднения пътуващите следва да се свържат със свои роднини или близки, които да внесат исканите суми в касата на МВнР, след което им се изплаща от посолството.

Португалия: Не се изискват визи за български граждани, желаещи да посетят Португалия за кратък престой до 90 дни в рамките на 6 месеца от деня на първоначалното пресичане на граница на шенгенското пространство. Този престой не дава право за извършване на дейност с цел трудово възнаграждение или учение. Заплащане под формата на прехрана и подслон може да бъде възприета като трудово възнаграждение. Мотивът за безвизово пътуване при упоменатите условия може да бъде частно гостуване, туризъм, водене на преговори, сключване на договори, участие в кратки курсове.

При колебание дали пътуването е необходимо да се осъществи с виза или без виза, следва да бъде консултирана консулската служба на посолството на Португалия на адрес:
София
ул. "Ю.Гагарин", бл. 154 А, ет.6, ап.23,
тел. 971-34-11, факс: 971-38-71

Българските граждани, които пътуват за Португалия, трябва да разполагат с паспорт със свободни страници, валиден най-малко 3 месеца след момента на приключване на съответното пътуване, както и билет за обратно връщане или необходимите за това финансови средства. За да получат разрешение за безвизово влизане и престой в Португалия, чужденците трябва да разполагат със следните суми: равностойността в евро на 15000 порт. ешкудо за всяко влизане и 8000 порт. ешкудо за ден престой.

Адрес на посолството на Португалия в София:
Servico dos Estrangeiros e Fronteiras
Българските граждани, които желаят да работят в Португалия, трябва да имат разрешение за работа и разрешително за дългосрочно пребиваване в страната. Пълна информация какви документи се изискват, може да се получи от португалското посолство.

Облекчена процедура за достъп до пазара на труда се предвижда за лица по двустранни споразумения (за заетост) на Португалия с други страни, но в рамката на определената квота. Има различни видове разрешения за работа: за заетост в областта на спорта - за срок от една година; за платена заетост на участници в културно-развлекателни мероприятия - за 1 година; за самонаети лица; за други видове заетост по трудов договор със срок първоначално до 2 години, като са възможни продължения.

На задържаните чуждестранни граждани, работещи в Португалия без съответното разрешение или незаконно пребиваващи, се налага глоба от евровата равностойност на 50 000 до 100 000 португалски ешкудо и им се определя срок от 20 дни за доброволно напускане на страната. При този случай забраната за повторно влизане в Португалия е 3 години. При принудително експулсиране на чужденец от португалските власти забраната за посещение на Португалия е 5 години.

Адресът на българското посолство в Лисабон е:
Embaixada da Republica da Bulgaria
Rua do Sacramento a Lara 31
Tel: (00351 21) 397-63-64
Fax: (00351 21) 397-92-72
LISBOA, 1200-792
PORTUGAL

Швеция: При пътуване за Швеция е необходимо да притежавате паспорт с валидност най-малко 6 месеца от датата на влизане, като може да влезете без виза при краткосрочно пътуване до 90 дни в рамките на шест месеца. Шведският закон не предвижда конкретна сума за представяне при влизане в страната. Проверяващият служител решава според конкретния случай дали чужденецът има необходимите средства за издръжка.

Адресът на посолството на Швеция е:
София, ул. "Алфред Нобел" 4
Тел. 971-24-31, 973-37-74 факс 973-37-95
e-mail: swemb@einet.bg
Работно време: 08.30 - 17.00 часа; петък: 08.30 - 15.00 часа
Консулска служба 10.00 - 12.00 часа

За да работите в Швеция, се нуждаете от разрешение за работа. Всеки чужденец, който подава заявление за получаване на разрешение за работа, трябва предварително да има конкретно предложение от работодател за заемане на определено работно място. Разрешението за работа се издава за срок не по-дълъг от 1 година при първоначално издаване, а ако след пазарен тест се докаже пред Националната служба по заетостта (след консултации с Окръжната служба по заетостта) значим дефицит на пазара на труда, може да се издаде за 18 месеца първоначално. Работа без разрешение е забранена и се наказва строго по действащото шведско законодателство.

Пълна информация какви документи се изискват, може да се получи от шведското посолство.

Адресът на българското посолство в Стокхолм:
Embassy of the Republic of Bulgaria
Karlavgen 29
tel. /0046 8/ 72-30-938, 79-05-942
fax 21-45-03
STOCKHOLM 11431
SWEDEN

Виж условията за Ирландия, Италия, Холандия, Финландия, Франция, Гърция, Белгия, Дания, Германия.

Следва продължение...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 53 минути

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 1 час

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 3 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 3 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 3 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 4 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 4 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 5 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 5 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 6 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 6 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 6 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 7 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта