0

У нас за 16-и път Българският младежки Червен кръст (БМЧК), съвместно с партньорите от коалиция "АНТИСПИН", ще отбележи 1 декември. Във всички области на страната ще се организират

Прояви, част от националната кампанията за превенция на ХИВ/СПИН

Инициативата има за цел да повиши информираността на широката общественост и в частност на младите хора в България за начините, по които човек може и не може да се инфектира с ХИВ. Мотото на кампанията тази година е "Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!".

Тази вечер в НДК от 18 ч. ще има съвместен концерт на БМЧК и "Планета Пайнер". Доброволците на БМЧК ще раздават информационни материали и презервативи по време на концерта.

От 11 до 13,30 ч. утре в столицата ще бъдат открити стационарни пунктове на БМЧК за информиране по въпросите на ХИВ/СПИН. Те ще бъдат разположени до метростанция "Сердика", в градинката срещу Софийски университет "Св. Климент Охридски" и до паметника на Патриарх Евтимий.

Ще се раздават информационни материали, презервативи и червени лентички - знак за съпричастност. Със случайни минувачи ще бъде направена анкета за нивото на информираност по проблемите на ХИВ/СПИН.

От 11 до 12,30 ч. в Университета за национално и световно стопанство БМЧК ще направи мултимедийна презентация на тема "Превенция на ХИВ/СПИН и толерантност към хората, живеещи с вируса".

Асоциацията на студентите по медицина в България (АСМБ) също ще популяризират рисковете от заразяване със СПИН и възможностите за предпазване от зараза.

Те организират национална анти-СПИН кампания под наслов "Мисли позитивно. Остани негативен", която ще се провежда едновременно в пет града, на територията на които се намират медицинските университети в България - София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

По време на кампанията студенти по медицина ще разпространяват информационни материали и презервативи и ще разговарят с младежи и ученици по въпроси, кaсаещи СПИН.

88% от 677-те регистрирани вирусоносители в нашата страна са заразени по полов път, от тях 43% са на възраст между 20 и 30 години и че 67 към 33% е заболеваемостта сред мъжете и жените.

Тези и още факти изнесе на брифинг за разпространението на болестта в региона на Източна Европа и Централна Азия вчера д-р Тонка Върлева, главен секретар на Националния комитет за превенция на СПИН към Министерския съвет на България.

България е слабо засегната от СПИН страна,

това е основното заключение от доклада на Програмата за ХИВ/СПИН на ООН. Според авторите годишното нарастване на броя на вирусоносителите в нашата страна е с 15-20 случая за една година в началото на 90-те до 40-60 заболели годишно в последно време.

България е сочена като пример и за създаване на широка мрежа с ясно изразени приоритети и структура за информиране на населението, превенция на разпространението на СПИН, активно социално подпомагане на вирусоносителите и наблюдение на рисковите групи.

Страната ни е и една от малкото в региона, които осигуряват изцяло безплатно лечение на болните от СПИН, което включва и изключително скъпите антиретровирусни лекарства, насочени към недопускане на предаването на болестта от майка към дете.

Докладът на Програмата за СПИН на ООН се спира и на някои недостатъци и предизвикателства, между които недостатъчна ангажираност на гражданското общество и на други институции освен Министерството на здравеопазването с проблема и липса на гъвкави механизми за разпределение на фондовете от централно на регионално ниво.

В Македония до днес са регистрирани 67 болни от СПИН и 27 серопозитивни, съобщи агенция Макфакс. Само за тази година новите случаи са 15, което е най-висок брой заразени лица на годишно равнище, съобщи националният координатор за ХИВ/СПИН в страната д-р Владанка Андреева.

Досега от тази болест в Македония са починали 53 души, като те е най-разпространена сред хората на възраст 30-39 години. Най-честият начин на заразяване пък е хетеросексуалният полов контакт - 65%.

В Румъния има относително малко хора, заразени с ХИВ, но те са подложени на дискриминация, а обществеността не се интересува много от болестта, заявиха активисти.

Според статистиката на румънското здравно министерството до 30 септември 2006 г. в страната са били регистрирани 12 007 случая, съобщава Ромпрес.

В много райони на Румъния деца, заразени с ХИВ, са изключвани от училище или им се отказват медицински грижи, оплакаха се родители и пациенти.

Повечето от носителите на вируса в Румъния са тийнейджъри, заразени с мръсни игли в болниците по времето на комунизма, когато правителството не признаваше болестта и не предприе мерки за превенцията й, отбелязва АП.

19-годишният Адриан Каля - хипхоп певец, който също е серопозитивен, се опитва да повлияе на общественото мнение чрез своята музика. Румъния трябва да промени правилата, според които при кандидатстване за работа, задължително се прави тест за СПИН, заяви той.

"Не виждам защо, ако искам да работя в строителството, трябва да си направя тест за СПИН. Това не е като да искаш да станеш месар. Ние не искаме просто да оцелеем, а да правим нещо", обяснява Каля, който в момента се лекува от бронхит в букурещка болница.

Първият случай на СПИН/ХИВ в Сърбия е открит през 1985 г. и досега са заразени 2088 души. От тях 1339 или 64% са се разболели от СПИН и 918 души са починали, съобщава ТАНЮГ по повод на Международния ден за борба със СПИН.

Основната проява днес ще се състои на Площада на републиката под наслов "От думи към дела - заедно в борбата против СПИН" . През месец декември из цяла Сърбия ще бъдат организирани разяснителни мероприятия, посветени на борбата против смъртоносната болест, както и доброволни изследвания за СПИН, хепатит В и С.

Най-голям е броят на серопозитивните турци в Истанбул, Измир и Анкара, сочат данните на министерство на здравеопазването в Турция.

Общо 732-ма души са носителите на ХИВ в Истанбул, 210 в Измир и 125 в Анкара. От 1985 г. до първите шестмесечие на 2006-а броят на болните от СПИН и серопозитивните в Турция е 2412 души, като най-голям е той сред хората на възраст от 30 до 34 години.



Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности