Три жертви на студа
Източник: БГНЕС
42

Трима души са починали заради студа и влошената метеорологична обстановка.

Бездомник почина в района на хлебозавода във Варна. Тялото му е открито от минувачи снощи по време на силно усложнената метеорологична обстановка. Дошлите на място медици от Спешния център само са констатирали смъртта на мъжа, съобщи за Дарик зам.-шефът на Спешния център д-р Антоанета Касабова.

Спешните медици днес са се отзовали на още два сигнала с фатален край. Мъж е починал на бензиностанцията на Старо Оряхово. Друг е починал внезапно в Кръглата банка във Варна.

"Не мога да кажа дали двата смъртни случая са резултат от лошото време. Хората не са били бездомници", поясни Касабова.

Д-р Касабова каза още, че обстановката в града и областта е изключително тежка и обслужването на адресите става трудно.

Екипите на центъра не могат да достигнат до община Вълчи дол, където има родилка, защото пътищата са затворени. До село Каменар също няма достъп.

"Заради влошената метеорологична обстановка и навяванията по пътищата има много проблеми с обслужването на адресите. Гражданите да бъдат търпеливи", каза още д-р Касабова.

За да осигурим безопасността на всички пътуващи, затваряме цялата пътна мрежа на област Варна за всички превозни средства, за да може да бъдат извадени хората, които в момента са закъсали в определени места, и да не могат да влизат други, съобщи за Агенция „Фокус" инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура".

По думите му метеорологичната обстановка във Варна се е усложнила. „Утре сутринта се надяваме времето да се успокои, да могат да се изчистят пътищата и ще бъдат отворени за движение. Всичко това е свързано с безопасността на пътуващите в тази част на България, която за съжаление е в това състояние от тежките метеорологични условия през последните два дни", добави инж. Лазаров.

Закъсалите коли в областта не са много. „В момента се минават трасетата, за да може да се провери дали има хора. Има няколко товарни камиона, които водачите не искат да напуснат с цел да запазят стоката, която превозват. Те са локализирани, сигурно ще им бъде доставена вода и храна, ако не ги евакуират на по-топли места", каза още инж. Лазар Лазаров.

„Утре сутрин очакваме времето да се успокои, за да могат да бъдат почистени пътищата. Прогнозите са времето да е лошо някъде до обяд. Пътищата ще бъдат затворени до второ нареждане. Препоръчвам на водачите да не тръгват на път, за да не престояват при лоши климатични условия в преспите в автомобилите дълго време", заяви инж. Лазаров.

Поради усложнената зимна обстановка в Североизточна и в Източна България обаче е

затруднено движението на влаковете,

съобщават от БДЖ. Всички влакове по тези направления се движат със закъснения от 60 до 250 минути. Закъсненията се дължат на обилните снеговалежи и затруднената обстановка в североизточните и източните райони на страната. Поради изчакване на локомотиви и вагони от други композиции някои от влаковете заминават със закъснения още от началните си гари.

Отменени са един международен бърз влак, три бързи и 26 пътнически влака, информират от железопътната компания. Международният бърз влак от Истанбул за Букурещ, който се движи от Димитровград-север до Горна Оряховица, няма да пътува в участъка между гарите Стара Загора и Горна Оряховица.

Отменени са още бързият влак от София за Бургас, който обичайно заминава от Централна гара-София в 6,55 ч., и бързият влак от Варна за София, който тръгва от Варна в 7,35 ч. Бързият влак от Русе за Варна, който заминава от Русе в 6,35 ч., няма да се движи в участъка между гарите Русе и Каспичан, посочват от БДЖ.

За първите 12 часа на денонощието екипите на главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са получили над 100 сигнала за произшествия, съобщава пресцентърът на МВР. До 15 ч. пожарникарите и спасителите са участвали в

17 спасителни операции -

от снежните преспи са освободени 85 аварирали превозни средства и са превозени 426 души, от които 73 деца.

Бедствено положение е обявено в област Шумен, в разградските общини Исперих и Самуил, в общините Суворово, Вълчи дол, Бяла и Дългопол - област Варна, и в бургаската община Руен, посочват от МВР.

В 200 населени места има проблеми с електрозахранването. 

В 494 училища в страната днес не се учи,

като в 387 от тях са преустановени учебните занятия заради лоши метеорологични условия, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието, младежта и науката. Най-много затворени училища има в Добрич – 83, в Сливен - в 74, в Шумен - в 72, във Варна - в 61 и в Бургас - 54 училища.

Проходът Хаинбоаз е отворен, като се пропускат по няколко автомобила.

В Добричка област без ток са

седем села, а без водоснабдяване - 22, по данни на областната администрация. Отворени за движение се поддържат околовръстният път II-97 и направленията Добрич-Карапелит-Тервел, Добрич-Генерал Тошево-Кардам, Добрич-Балчик и Балчик-Албена-Кранево, като 20 машини на пътноподдържащата фирма продължават да чистят основните направления. Транспортът се движи при тежки зимни условия. Снежната покривка в областта е 32 сантиметра.

Поради обилния снеговалеж, съпътстван от силен вятър,

всички пътища в община Шабла са непроходими,

съобщиха от там. Снощи около полунощ пътноподдържащата фирма е преустановила почистването заради бурния вятър, който предизвиква навявания. Без ток са село Тюленово и части от град Шабла. Тежка машина на земеделска кооперация и автомобил на РУ "Полиция"-Шабла помагат на бедстващ румънски автомобил с двама пътници между село Горун и Шабла. На отсечката за разклона за с. Крапец и до ГКПП "Дуранкулак" има изоставени автомобили, но в тях няма бедстващи хора, обясниха от общината. Със заповед на кмета на Шабла Райна Бърдарева са преустановени занятията във всички детски и учебни заведения.

Влошава се ситуацията в Карнобат.

Кметът Георги Димитров призова местните да не предприемат пътувания. Той каза, че снегопичистващата техника се изтегля, защото по някои участъци е минато три пъти, а резултатът е нулев.

"Веднага след роторния снегорин и греблата, които сме пратили, се натрупват нови преспи, на места по-високи и от 1,5м. Имаме едно село без ток като сме пратили и допълнително техника, за да помогне на екипите на електроразпределителното дружество, което работи. Тази вечер токът ще бъде пуснат в село Раплица. Хляб и хранителни продукти има навсякъде", каза кметът. Проблемен е участъкът I6 пътят, от Петолъчката до Бургас, на двата участъка между Венец и село Искра вятърът е много силен и прави големи преспи, на изток от Карнобат във високата част, на разклона за Чукарка, между Карнобат и Айтос също има проблеми.

В област Силистра няма бедствено положение

и затворени републикански пътища, заяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Oт Oбластна администрация - Силистра излезе една невярна информация, но категорично в област Силистра първокласните и второкласните пътищата се затварят само за временно поетапно почистване, отбеляза Павлова.

Тя заяви, че в Силистра няма заповед за затваряне на всички пътищата, а частично пътищата се затварят и отварят, което е обичайно.

За утре се предвижда

облачността над страната ще е разкъсана,

значителна над източните, а след обяд и над северозападните райони, съобщиха от НИМХ.

Вятърът в Източна България ще отслабне до умерен от север, северозапад.

Ще бъде студено с минимални температури между минус 7° и минус 12°, в София около минус 7°.

Максималните температури ще бъдат между минус 5° и 0°, в Лудогорието и Добруджа минус 5° - минус 7°, в София около минус 1°.

Над планините ще има разкъсана облачност, на места намаляваща до незначителна. Вятърът ще отслабне, ще е от северозапад до умерен.

По Черноморието облачността ще е значителна, но ще е без валежи. Вятърът чувствително ще отслабне и ще е до умерен от север, северозапад.

Подробна прогноза за времето у нас на Sinoptik.bg

Коментари 42
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

42 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 4 минути

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 23 минути

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 1 час

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 1 час

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 1 час

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 2 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 2 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 2 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 2 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 2 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 3 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 3 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 3 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото