0

"Махалото отива вдясно", коментира в "Труд" Васил Тончев от "Сова Харис". Данни на агенцията показват най-висок резултат за партията на столичния кмет Бойко Борисов.

Подкрепата за ГЕРБ обаче не е достатъчна за абсолютно мнозинство в следващия парламент. И възниква въпросът за евентуалните съюзници в една бъдеща коалиция.

Според сегашните резултати в следващото НС ще влязат 5 партии: ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и СДС. Най-същественият фактор, регистриран в настоящото изследване, е нарасналата подкрепа за синята партия.

Ако тази тенденция се наложи, това ще промени изцяло политическата конфигурация в страната. Присъствието на СДС в следващия парламент го прави естествен съюзник на ГЕРБ, защото и двете партии, освен че претендират за сходни политически позиции, са и членове на ЕНП.

Появил се е нов касиер "от името на Станишеви", пише на главата си страница "24 часа". Група обикаляла митниците с ултиматум "вдигната бариера" (минаване без проверка), добавя още ежедневникът.

Слуховете, залели системата на митниците, били обсъдени на среща в петък при сергей Станишев. Тогава при него отишли финансовият министър Пламен Орешарски и новият шеф на митниците Христо Кулишев.

"Съветническите обръчи притискат властта", коментира "Сега". Посочва се, че критиките на президента Георги Първанов срещу премиера Сергей Станишев и неговите съветници, както и очакваните и започнали вече контраатаки по посока хората около държавния глава са само поредна порция доказателства, че съветническият синдром може да докара проблем на всеки. В интервюто за столичен всекидневник Първанов каза, че "намира за сериозна политическа грешка на министър-председателя назаначаването на негови съветници в бордове на предприятия", както и че е "лошо, когато съветниците подменят легитимните механизми за формиране на политиката и реализацията на управлението".

Трусовете около съветниците са закономерни, тъй като статутът на тези хора е повече от неясен. Те не са държавни служители, но имат огромни правомощия - могат да влияят на хората, които съветват, да предлагат решения. Изходът от проблема е въвеждане на пълна прозрачност - кои са съветниците, за какво и кого съветват, срещу какви пари, каква е тяхната отговорност. Иначе те винаги ще се оказват ахилесовата пета на властта.

"Двамата големи да си говорят", цитира "Стандарт" изявление на вътрешния министър Михаил Миков, който коментира медийните престрелки през последните дни между президента и премиера.

По думите му не е подходящо да се говори за война между Първанов и Станишев, а медиите не били мястото, където трябва да се водат такива разговори. Миков призна, че критиките на президента в определени посоки са основателни, включително за МВР.

Той бе категоричен, че правителството и БСП няма да се оттеглят от властта при евентуален тежък доклад на Еврокомисията, защото това би довело до дестабилизация на страната.

"Мъжко е Станишев да си тръгне", казва в интервю за "24 часа" Венцеслав Димитров. Президентският съветник уточнява: "Позицията ми като гражданин е, че ако докладът на ЕК през юли е силно отрицателен, кабинетът има един ход - да предизвика предсрочни избори и да позволи на следващото правителство (а то може и същото да е, стига резултатите от вота да го покажат) да направи всичко възможно да поправи негативната ситуация. Ясно е, че отговорността трябва да се поеме от правителството.

Това е един мъжки, честен ход, след като 3 години не можаха да отговорят на очакванията на ЕК и на българските граждани. Този кабинет имаше достатъчно време да се оправи и няма логика да се залага на това, че тепърва ще успее и затова трябва да се търпи."

"Царистите искат да гласуваме с палец", отбелязва "Труд". НДСВ ще предложи гласуването да става с пръстов отпечатък на гласоподавателя. Това заяви вчера шефът на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Минчо Спасов в изявление.

Според царистите това е най-сигурният начин, за да се избегнат фалшификации в изборния процес. Въвеждането на биометричните данни можело да стане преди следващите парламентарни избори, което щяло да гарантира почтеността на изборите. Той обаче призна, че и те не са решение срещу купуването на гласове.

"Закон за лобизма гарантира националния интерес" , е анализът в "Монитор". Застъпва се тезата, че законът би бил по-ефективен, ако се дефинират по-точно лицата, пред които се лобира. Добре е позициите да бъдат подробно изброени, като ясно се посочва рангът на служителите на администрацията на централно и местно ниво, които реално участват в процеса на вземане на решения.

Необходимо е да бъдат добавени и членовете на политически кабинети, а така също и сътрудниците на народните представители и експертите на парламентарни комисии, които са непосредствени участници в законодателния процес и с които основно комуникират лидерите на различните заинтересувани. Националният ни интерес ще бъде по-добре гарантиран, ако законът предвиди и специални детайлно разписани условия и ред, по който представители на чуждестранни корпорации, организации и лица ще декларират своя интерес и ще могат да лобират пред българските държавни институции.

"Шефът на ГЩ става съветник на военния министър", съобщава "Сега". Длъжността началник на Генералния щаб на Българската армия ще бъде премахната и ще бъде заменена със съветник по отбраната на военния министър. Това е записано в проекта за чисто нов закон за отбраната и въоръжените сили. Новата структура на армията ще даде възможност по-бързо да се придвижват нещата по вертикалата, обясниха експерти.

"Доматите и ягодите поевтиняха", отбелязва "Новинар". С 30 процента са паднали цените на доматите на едро от началото на юни, приблизително с толкова са поевтинели и ягодите. Това обявиха вчера от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. В момента на борсите килограм домати може да се купи за 70 стотинки, но търговците на дребно ги продават с над 100 процента надценка.

През първите две седмици на месеца поевтиняване от комисията отчитат и при черешите, бананите, ябълките, портокалите и лимоните. Най-голямо поскъпване за този период спрямо последните две седмици на май е регистрирано при цената на ориза - 10%, като на дребно цената му минава 2 лв. за килограм.

"Брюксел ни праща суров надзор от ОЛАФ", акцентира "Сега". До края на годината страната ни ще бъде надзиравана строго от представителите на ОЛАФ, които следят за злоупотреби с парите. Това съобщи вчера вицепремиерът Меглена Плугчиева. Тя не можа да се похвали с особени успехи след разговорите с еврокомисарите по разширяването Оли Рен и по земеделието Мариан Фишер Боел, но потвърди, че Брюксел ни няма доверие за свършеното и праща нови проверки.

Паралелно с това се въвежда т.нар. система ЛОТАР за наблюдение и управление на евросредствата във всички министерства и агенции. Днес сутринта в Еврокомисията ще бъде получен докладът на българското правителство, в който то се отчита какво е направило, за да подобри контрола по усвояване на евросредствата.

"ЕК няма да направи компромис с България за нарушени правила", категорична е Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на ЕК в България. В интервю за "Сега" тя подчертава: "България досега не е изключена от нито една система за усвояване на средства - нито от предприсъединителните, нито от структурните фондове.

ЕК е задължена най-вече да запазва финансовия интерес на общността. За да изпълни това свое задължение коректно, тя не прави компромиси. Не ми се иска еднаквото прилагане на правилата спрямо България и другите държави-членки да бъде възприемано като преднамерена строгост. Това е просто прилагане на процедури и правила."

"Брюксел не е Страшния съд", е озаглавено интервюто в "Стандарт" с Евгени Кирилов, евродепутат. Според него съвсем нормално е година преди европейските избори контролът върху европарите да бъде на вниманието на Европарламента.

Това, което комисията прави в България, включително този мониторинг върху контролния механизъм, е нещо правилно и навременно. "Защото, вместо да удържа стотици милиони евро на други страни, както става, е по-добре предварително да се положи цялата тази процедура на стабилни релси - смята евродепутатът.

По-добре е с известно закъснение ние да си свършим работата. Но всичко трябва да се изчисти сега навреме и без паника. Защото като че ли преминахме границата и от критика и самокритика се стигна до самобичуване."

"България може да не получи част от европарите", пише "Дума". Не е изключено страната ни да не получи всички средства от еврофондовете. Това заяви вчера бившият докладчик на Европейския парламент за България и настоящ евродепутат Джефри ван Орден. Според него причината е липсата на решителност в борбата срещу "ендемичната" корупция в България.

Вместо да се оправдават с неразбиране и проблеми в комуникацията, управляващите трябва здраво да се захванат за работа, посъветва евродепутатът. Според него обаче по никакъв начен не стои въпросът за изолиране на България при приемането на решения в ЕС.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 18 минути

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 1 час

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 3 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 5 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 5 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 6 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 6 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 6 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 6 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 7 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 7 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 7 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 7 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 7 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 8 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители