0

Стачки

"20% скок на учителските заплати от 1 октомври", съобщава вестник "Труд". От 1 октомври възнагражденията на всички работещи в системата на образованието да се увеличат с 20%. За това са се договорили учителските синдикати и просветното ведомство.

Очаква се и съгласието на правителството. Профсъюзите настояват до 1 юли 2008 г. средната работна заплата в системата да стане поне 648 лева. Те вече искат само 4,4% от брутния вътрешен продукт за образование, а не 5%.

"Станишев оптимист за преговорите", отбелязва "Стандарт". Оптимист съм, има сближаване на позициите. Не може просто така да се говори за числа, защото трябва да има и аргументи. Така премиерът Сергей Станишев коментира преговорите за увеличение на учителските заплати. Министър-председателят се срещна с министрите на образованието и на финансите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски. След края на срещата министрите отказаха изявления.

"Бордът пада при 100% ръст на заплатите", алармира вестник "24 часа". Валутният борд у нас може да падне, ако учителските заплати се вдигнат със 100%, а след натиск се увеличат и в останалите бюджетни сектори.

Това прогнозираха от Института за пазарна икономика при представяне на изследване за ефекта от стачните искания. От института допускат, че ако правителството се поддаде на исканията на учителите, след това ще се наложи да вдигне със 70% и заплатите в останалите бюджетни сфери. Този ръст на доходите щял да повлече не само инфлация, но и 30 на сто ръст на дефицита по текущата сметка, скок на потреблението и намаляване на чуждите инвестиции.

"Никога не са се обсъждали такива варианти и не може да се обсъждат!", заяви Сергей Станишев. "Няма такъв сценарий, правителството не разглежда подобни идеи, продължаваме политика на макроикономическа стабилност", категоричен е Пламен Орешарски. Според експертите проблемът с учителските заплати може да се реши чрез съкращаване с по 30% на учителите и на администрацията в образователното министерство."

"13% инфлация изяде учителските 10%", коментира "Монитор". Вестникът предлага следния изход от ситуацията с исканията на учителите. "Ако бъдат съкратени 25% от учителите, за подготовката на децата ни ще останат да се грижат 90 хиляди педагози. От уволнените ще бъдат спестени 150 млн. лв. годишно. Ако чиновниците се свият също с 25%, техният брой ще намалее със 100 хиляди - горе-долу толкова, колкото са всички преподаватели. А разходите за заплати - с около 600 млн. лв. годишно. Ето ги парите за 100-процентовото увеличение на учителските доходи, заедно с диференцираното заплащане."

"Бирници погват частните уроци", е водещо заглавие във вестник "Стандарт". Бирници погват черния бизнес на учителите. Между 750 и 850 млн. лв. се вадят годишно от частните уроци. Тези доходи изобщо не се декларират от преподавателите, посочват още експертите от Института за пазарна икономика.

Грубите сметки показват, че ако върху тези пари се плащат данъци, в хазната ще влязат поне 160 млн. лв. Кабинетът обмисля идея да започне проверки на учителите за укрити доходи. Това е поредният опит на властта да ни притисне, за да прекратим стачката, реагираха от учителските синдикати.

"Нова блокада в четвъртък", информира вестник "Труд". Какъвто и да е резултатът от преговорите между учителските синдикати и правителството, насроченият за четвъртък национален митинг остава. Той ще се проведе по същия сценарий, както и първият - с лъчове, митинги и живи вериги около институциите.

Избори

"БСП: Вотът е необоснован", отбелязва вестник "Земя". Вотът на недоверие към провителството заради образованието е необоснован политически, експертно и икономически. Това заяви председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП.

Миков обяви, че най-ранната възможна дата за разискване на вота е петък. Гласуването трябва да стане не по-рано от 24 часа след разискването. Миков обясни още, че мотивите за вота са вътрешно противоречиви и затова управляващата коалиция ще го отхвърли.

"Доган: Властта трябва да вземе едно наум", пише вестник "Труд". Опозицията вероятно има право да иска вот на недоверие на правителството, но е друг въпросът дали е подходящ моментът, каза вчера лидерът на ДПС Ахмед Доган, който е на предизборна партийна обиколка из страната.

Според него вотът няма да се отрази критично на властта, но тройната коалиция трябвало вече да си вземе едно на ум. За стачката на учителите ДПС лидерът каза, че такава програма 100 процента трудно може да се изпълни от гледна точка на държавния ресурс. Затова трябвало да се търси не оптимално, а разумно решение на проблема.

"Костов: Не ни интересуват синдикатите, нито договорките им с Борисов", продължава темата за вота на недоверие вестник "Земя". Лидерът на ДСБ Иван Костов подчерта след заседанието на ръководството на партията, че вотът има за цел да алармира и ако не е бил внесен, това би означавало, че опозицията е безотговорна.

"Дрязги в коалицията ще катурнат кабинета", смята Мартин Димитров, син депутат и заместник-председател на парламентарната бюджетна комисия. В интервю за "Стандарт" той казва: "От предстоящия дебат ще лъсне, че в образованието не се прави нищо. Че реформите се бавят. Че освен образованието здравната и социалната сфера също са пред пълен копапс. Ако това може да мобилизира даден електорат, толкова по-лошо за него. Оцеляването на това правителство не е сигурно. Вярно е, че интересът да останат на власт и да разпределят ресурсите държи заедно хората от управляващата коалиция. Но, познавайки ги, мога да твърдя, че недоволството вътре става все по-голямо."

"До 3 месеца СДС щял да е готов да управлява", отбелязва "Труд", цитирайки синият лидер Пламен Юруков на предизборна сбирка в Монтана. Юруков обясви оптимизма си с тенденцията "партиите от голямото старо СДС" да си подадат ръце. Той не изключи и възможността вотът на недоверие на десницата, внесен преди ден, да успее да събори кабинета. Евентуални предсрочни избори щели да заменят НДСВ с ГЕРБ.

"Балотажът е заветната цел в кампанията", е коментарът на социолога Мира Янова от МБМД във вестник "Труд". Според нея кметските избори днес изглеждат силно емоционално натоварени и това е, защото с членството ни в ЕС възможностите на регионите сами да кандидатстват за европейски програми, сами да търсят инвестиции и сами да ги управляват са повече от всякога.

За първи път виждаме в кметската надпревара и в борбата за общински съветници толкова сериозно впрегнати бизнес интереси. Битката на много места е срещу утвърден кандидат. В много общини спечелването на заветното второ място и стигането до балотаж може да означава и крайна победа.

"Съюз БГ", СДС, ВМРО и ГЕРБ ще се подкрепят на балотажа", съобщава вестник "Новинар". Четирите формации се разбраха в случай на балотаж в страната да се подкрепят взаимно. В писмо до медиите те призоваха и другите опозиционни партии да направят същото в името на общия вот на недоверие към кабинета. Според десните само така българите ще знаят, че безотговорният трипартиен модел НДСВ-БСП-ДПС вече се изправя през сериозната алтернатива на новата обединена опозиция.

"Скептичен съм, че някой ще съкрати администрацията по-сериозно", признава пред вестник "Дневник" министърът на държавната администрация Николай Василев.

На критиките за ниската ефективност на държавната администрация той отговаря: "За последните две години сме организирали мащабни обучения, които са в пъти по-големи, отколкото в историята на нашата администрация досега. В момента администрацията се чувства малко по-добре и усилията й за модернизация се оценяват. Смятам, че качеството на обслужването поне малко се е подобрило. В същото време имаме немалко намаление на щатните бройки в администрацията, т.е. по-малко хора работят по-добре и обществото е по-доволно."

"Фермер 5 г. без европари, ако излъже", предупреждава в интервю за вестник "24 часа" земеделският министър Нихат Кабил. По проблема за идентифицирането на земеделските парцели, той обяснява: "При проверките от техническия инспекторат на подадените от фермерите заявления при 11,2% са открити над 50% наддеклариране на площите. Това ни задължава автоматично да увеличим 5 пъти изискваните по регламент 5% проверки на място.

Затова ще проверим допълнително около 16 хиляди заявления, което трябва да направим най-късно до 9 ноември. На пръв поглед излиза, че щом системата у нас показва грешки, значи не работи добре.

Оценката на Европейската комисия е точно обратната - щом показва грешки, значи работи и открива къде има застъпване на масивите. Ако се установи, че умишлено е надписвано, веднага се спират парите и за пет години фермерът излиза от системата за плащания като наказание."

"Брюксел освобождава всичките ни европари", информира "Труд". Приключени са техническите преговори с Европейската комисия по всичките седем оперативни програми, с които България ще усвоява средствата от ЕС, съобщи финансовият министър Пламен Орешарски. Той очаква до края на октомври Брюксел да одобри и последните ни две програми - "Транспорт" и "Околна среда". Очаква се страната ни да получи близо 7 млрд. евро.

"До Нова година трябва да усвоим 13 млн. евро", посочва в интервю за вестник "Труд" заместник-министърът на държавната администрация Мария Дивизиева. В интервюто се припомня, че оперативната програма "Административен капацитет" вече е одобрена от Брюксел и по нея ще дойдат 180 млн. евро до 2013 г.

Министерството на държавната администрация е решило програмата да стартира с приоритета за укрепване на структурите на гражданското общество, тъй като те се фокусират върху управлението на човешките ресурси. Министерството е решило да организира и широка комуникационна кампания, за да се информира за готовността на общините и другите ведомства за усвояване на парите. Намеренията са до края на годината да бъдат сключени договори за над 13 млн. евро.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 7 часа

Анализатори очакваха нетна печалба

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

Свят Преди 11 часа

Едното предупреждение е заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 12 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 13 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 14 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Свят Преди 14 часа

Противниците на идеята за пълна конфискация виждат риск от създаване на опасен прецедент

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 15 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 15 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 15 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 15 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 16 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 17 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 17 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 18 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 18 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"