0

С лед като месеци наред слушаше унищожителни критики за САЩ и външната им политика от руския си колега, президентът Джордж У. Буш похвали В ладимир Путин за откровеността и искреността му - с което си навлече критики от някои експерти по Русия.

Похвалите на Буш, отправени в края на кратката визита на Путин в семейното имение на океанското крайбрежие в щата Мейн, са доказателство, че Русия отново е смятана за нация, с която трябва да се съобразяват в Белия дом. Но подкрепата на Буш за Путин предизвика озадаченост у някои експерти по Русия, които смятат, че руският президент неоправдано е възнаграден за поведение, което Западът би трябвало не да насърчава, а да обезкуражава.

"Работата е там, че когато общуваш с един световен лидер, все се чудиш дали казва истината или не", сподели с репортерите вчера Буш. "Аз никога не съм имал този проблем с Владимир Путин. Понякога той казва неща, които не искам да чувам, но поне знам, че винаги ми казва истината", обясни Буш.

По-късно същия ден Путин приравни спазването на човешките права и свободата на словото в Русия със ситуацията в САЩ. "Като говорим за общи демократични ценности, ние се ръководим от идеята и принципа, че те са важни и за вас, и за нас", каза Путин. "Дори и при, да ги наречем, установените, зрелите демокрации, виждаме основно едни и същи проблеми. Това важи и за отношенията с медиите, и за човешките права", добави той. Буш не реагира на очебийното сравнение.

Двамата с Путин имат лични отношения още от юни 2001 г., когато бе първата им среща на върха в Словения. "Погледнах човека в очите и открих, че е много прям и достоен за доверие. Успях да проникна в душата му", похвали се тогава Буш.

През последните месеци Путин сравни САЩ с хитлеристка Германия и заплаши да насочи ракети срещу Европа, ако САЩ настанят противоракетната си система в Полша и Чехия.

Майкъл Макфол, експерт по Русия в Станфордския университет, приветства разговорите между двамата лидери, но призна, че е озадачен от това колко лесно Белия дом е простил и забравил суровата реторика на Путин.

"Той казва всичко това, и за отплата получава покана за специално гости! Вярно, че е по-добре лидерите да си сътрудничат, вместо Путин да заплашва САЩ, сякаш е нацистка Германия, но чак пък изведнъж да станат първи приятели, плаващи в една лодка! Не го разбирам", недоумява той.

По повод сравнението на Путин между руската и американската политическа система, Макфол, който е експерт по развитието на демократичните общества, твърди, че Путин "вероятно е върнал демокрацията назад повече от всеки друг лидер по времето на президентството на Буш".

Сара Менделсън, руски експерт в центъра за стратегически и международни отношения във Вашингтон, заяви, че и тя е изненадана от думите на Буш, че Путин бил откровен и честен.

"Последното нещо, което бих очаквал да чуя от някого за администрацията на Путин са думите истина, чест, спокойствие", вдига рамене Менделсън. Тя е смутена и от коментарите на руския президент за отношенията с медиите. Западни експерти критикуват Кремъл за установяването на контрол над повечето руски големи телевизии, които сега рядко излъчват критични г ласове. Освен това Кремъл така и не разследва както трябва подозрителните смъртни случаи на журналисти, напомня тя.

От гледна точка на Кремъл, топлото посрещане на Путин от Буш е едновременно и резултат от приятелството между двамата, и отражение на възстановената сила и влияние в света на Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза за Асошиейтед прес, че някои от критиците на Русия желаят тя все още да е в "прехода" от съветското си минало. "Но това време мина и всичко се променя", изтъкна той.

Похвалите на Буш за Путин вероятно прикриват някои съмнения. През юни Буш заяви, че напредъкът на Русия към демокрацията е "дерайлирал". Андрю Къчинс от Центъра за стратегически и международни проучвания разказа, че разговарял с Буш преди известно време за политическото бъдеще на Русия. Буш се тревожел, според Къчинс, за отношенията между Кремъл и своите наследници в Белия дом.

Къчинс подозира, че на срещата в Мейн Буш е помолил Путин да говори откровено за предстоящите президентски избори и за вероятната политика на наследника му. "Буш е искал да види как ще се развият нещата с наследяването на властта и изборите в Русия", твърди Къчинс.

Лилия Шевцова от московския Център "Карнеги" смята, че главният стремеж на Буш изглежда е бил да спре влошаването на американско-руските отношения в един критичен момент.

Западът, единодушни са експертите, се нуждае от помощта на Русия по цял куп проблеми с критично значене - от независимостта на Косово до ядрената програма на Иран.

"Дневният ред на срещата изобщо не беше важен. Важен бе фактът, че тя се състоя в разгара на кризата. Целта бе да попречи отношенията от хладни да станат ледени", смята Шевцова.

Според нея и според други анализатори, целта на Путин е била да демонстрира на руските граждани, преди парламентарните и президентските избори през следващите осем месеца, че той е уважавана личност на Запад. Отношението му, според нея, цели да покаже, че той е способен да се опълчи на Запада и пак да бъде уважаван във Вашингтон. "Това е нещо като демонстрация: "Аз съм корав, аз държа здраво юздите, аз съм световно уважаван лидер", твърди тя.

Като първият световен лидер, който телефонира в Белия дом и изрази солидарността си след атентатите на 11 септември, Путин си спечели благодарността на Буш. Руският лидер също така пренебрегна възраженията на своите военни и позволи на американската армия да установи бази в Централна Азия за поддръжка на операциите в Афганистан.

Но отношението му към американската външна политика се промени след започването на войната в Ирак през 2003 г. Той с раздразнение отхвърля западната критика, че Кремъл се опитва да консолидира властта си, като дава заден ход на демократичните реформи.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 4 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 5 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 6 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 7 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 7 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 7 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 8 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 8 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 9 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 9 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 9 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 10 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 10 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 10 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 10 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко