0
Лн но кралица Елизабет Втора благослови кораба "Куин Мери 2" - най-големият пътнически лайнер, строен досега, съобщи Би Ти Ви. На церемония в Саутхемптън кръстницата разби бутилка шампанско в корпуса на плавателния съд, както повелява традицията. Двуседмичното пътешествие с лайнера струва най-малко 4400 евро на човек.

Британското правителство смята, че корабът символизира възраждането на някога славните и величествени презокеански плавания. На церемонията имаше оперни изпълнения, поппесни, благословията на свещеник, фойерверки. Прозвуча и "Одата на радостта" от Деветата симфония на Бетховен.

Мащабна операция по сигурността трябваше да докаже, че са взети всички мерки за безопасност, а водолази огледаха кила на кораба за подозрителни предмети. Тържествата бяха помрачени от трагичния инцидент през ноември, когато при рухването на подвижния мост към борда на суперлуксозния кораб загинаха 15 души.

"Куин Мери 2" е най-големият, най-дългият, най-високият, най-широкият и най-тежкият океански лайнер на света. Той е два пъти по-голям от предшественика си - "Куин Мери", както и от "Титаник". Висок е колкото 23-етажна сграда, а цената му е 900 млн. евро. Лайнерът ще пори водите от Саутхемптън към Ню Йорк и ще превозва до 2620 пътници, които ще се радват на комфорта на 17 палуби и 1310 каюти. На борда има 10 ресторанта, пет басейна, театър и кино, казино.

"Куин Мери 2" потегля на първото си пътешествие - към Флорида, следващия понеделник.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@