0

Кадрите с Том Круз в токшоуто на Опра Уинфри (Oprah.com) през май м.г. повлияха не само на имиджа на актьора - те бяха посочени от "Парамаунт" като една от причините студията да прекрати договора си с неговата продуцентска компания "Cruise/Wagner Productions".

Бурните емоции на кинозвездата, включващи маймунски подскоци по дивана и викове "Обичам тази жена!", бяха изблик на любов към годеницата му Кейти Холмс, която тази пролет роди момиченце от него.

Позакъснелият медиен дебют на малката Сури ще бъде в октомврийския брой на сп. "Венити феър" (VanityFair.com), който излиза тази седмица.

Снимките на тримесечната му дъщеря трябва да реабилитират Круз като щастлив баща и бъдещ съпруг (сватбата се очаква преди края на годината), защото месеци наред жълтата преса зад Океана твърдеше, че връзката му с младата актриса е целяла само реклама на миналогодишните им филми "Батман в началото" и "Война на световете".

Спекулациите продължиха и след появата на бебето, защото представянето му пред света бе осуетено от конкурентната холивудска двойка Брад Пит-Анджелина Джоли, които продадоха официалните кадри със своето новородено срещу няколко милиона долара, дарени за благотворителност.

След като били изпреварени, Круз и Холмс, наричани в пресата с общото прозвище ТомКат, се отказали от снимките, защото не могли да постигнат равностойна сума, твърдят злите езици.

Това обаче предизвика нова вълна слухове: че бебето им не съществува и бременността на Кейти е била инсценирана, че детето има увреждане, заради което не се появява публично и пр.

"Парамаунт" (Paramount.com) обаче мотивираха своето решение и с някои възгледи на звездата относно традиционната медицина, които се дължат на

неговата принадлежност към сциентоложката църква,

към която го привлече първата му жена Мими Роджърс. Според злите езици съпругата на 83-годишния президент на компанията майка "Виаком" (Viacom.com) Съмнър Редстоун се подразнила от упреците на Круз към актрисата Брук Шийлдс, че е лекувала следродилната си депресия с антидепресанти.

Не искам да видя повече нито един филм с него, заявила 42-годишната Пола Фортунато, бивша учителка.

В тазгодишната класация на сп. "Форбс" Круз обаче е най-влиятелната фигура в шоубизнеса въпреки обвиненията на "Парамаунт", че заради публичните му странности касовите постъпления от "Невъзможна мисия 3" са били с над 100 млн. долара под очакваните.

Някои източници са на мнение, че истинската причина за уволнението или напускането на 44-годишния Круз (според версиите на двете страни в спора)

наистина са парите - но като процент от приходите

През 14-годишното си делово сътрудничество с "Парамаунт" актьорът е допринесъл за печалбите им с 32% и филми като "Топ Гън", "Война на световете" и трилогията "Невъзможна мисия". Общо 27-те му филма са събрали около 5,6 млрд. долара.

Отговорът според британския в. "Таймс" се корени в спада на печалбата, което кара киноиндустрията да възприеме по-твърд подход към звездите си.

Кризата не е отминала и "Парамаунт", които изплащат на Круз и бизнеспартньорката му Пола Уогнър 10 млн. долара годишно плюс около 20% от боксофис постъпленията.

Нещо повече - според клауза в договора той не получава хонорар за ролите си, а прибира направо процент от приходите, и то още преди студията да е теглила чертата и да е пресметнала дали е на печалба.

Затова е нормално компанията майка да чувства, че звездата им ги ощетява - особено след като се оказало, че печалбата им от "Невъзможна мисия 3" е по-малка от 25-те процента за изпълнителя на главната роля, които се равнявали на около 75 млн. долара.

Според една хипотеза Редстоун е предложил твърде ниска оферта за подновяване на договора с Круз (2,5 млн. вместо досегашните 10 годишно), която актьорът отхвърлил и с това разгневил ръководството.

"Не мисля, че трябва да поддържаме връзка с човек, който осъществява творческо самоубийство и това ни струва пари. Колкото и да го харесваме в личен план, преценихме, че не трябва да подновяваме договора му. Поведението му напоследък не е приемливо за "Парамаунт", категоричен бе Редстоун пред "Уолстрийт джърнъл".

Холивуд напоследък втвърди отношението и към с други известни имена, припомня "Таймс". "Парамаунт" вече замразиха проекта на Джим Кери "Believe It or Not", в изтекла в медиите докладна записка "Морган Крийк продакшънс" обвиняват Линдзи Лоън, че

се държи "като разглезено дете" и се проявява "неуважително и безотговорно",

а след антисемитските изказвания на Мел Гибсън на пияна глава "Дисни" се отказаха да продуцират тв сериала му за Холокоста.

След като режисьорът на "Страстите Христови" (най-влиятелен в шоубизнеса за 2004-та, също според "Форбс") се извини публично за обидните реплики и отиде да се лекува от алкохолизъм, повечето негови колеги не го заклеймиха, а декларираха, че му съчувстват.

Авторитетни гласове се чуха и в защита на Круз - например от продуцента Джери Брукхаймър, който е работил с него още от "Топ Гън".

Актьорът междувременно не се предава и края на миналата седмица отново предизвика Холивуд, като заведе годеницата си на делова среща с шефа на Yahoo! Тери Семъл в централата на интернет гиганта.

Анализаторите веднага започнаха да пресмятат какъв удар ще направи Том, ако пуска филмите си едновременно онлайн, на DVD, по кината и в платените кабелни канали - което би намалило разходите му с 50%. Революцията обаче се отлага - тези дни той

намери друг източник на финансиране

Начело сред инвеститорите е собственикът на отбора "Уошингтън редскинс" от Националната лига по американски футбол (NFL). Според 2-годишния им договор те ще покриват разходите на продуцентската компания на актьора (под 3 млн. долара годишно за заплати и други офис разходи), а в замяна ще имат привилегията да финансират филмовите му проекти.

Сумата е горе-долу същата, каквато му предлагаше и собственикът на "Парамаунт", а освен това Круз и Уогнър тепърва ще трябва да си търсят разпространител за филмите, отбелязват наблюдателите.

Въпросите около душевното здраве на кинозвездата обаче си остават. Биографите на Том твърдят, че той винаги си е бил малко буен, а психиатрите търсят корените на това поведение още в проблемното му детство.

Роден е на 3 юли 1962 г. в семейство на католици с три дъщери. Баща си Томас, на когото е кръстен, по-късно

описва като "тиранин и мерзавец"

Той бил електроинженер, който трудно се задържал на едно работно място, и докато съпругата му Мери Лий се мъчела да издържа семейството, малкият Том сменил 15 училища.

"Нямах близки приятели. Винаги бях новия ученик в класа, с неподходящи обувки и неподходящ акцент", спомня си той днес.

Бил на 11, когато родителите му се развели и той престанал да използва фамилното име на баща си - Мапотър. Когато се видели пак десетилетие по-късно, Томас-старши гаснел от рак в болница.

На 16 бъдещият актьор постъпил в семинария на францисканския орден в Охайо и смятал да стане свещеник, но година след това се върнал при майка си и нейния втори съпруг.

След травма в коляното се наложило да напусне училищния отбор по борба и бил взет да играе в школска театрална постановка. Тогава установил, че на сцената се чувства "много комфортно".

През 1980 г. пропуснал дипломирането си от гимназията, защото се запътил към Ню Йорк да става актьор. Докато работел като сервитьор и изхвърлял боклука, си дал 10 години, за да пробие.

Успя за по-малко от три - на 19-годишна възраст снима първата си главна роля в "Risky Business" (1984), откъдето е прочутата му сцена по риза, чорапи и слипове.

Въпреки че по онова време бе неуверен в своя сексапил, на 24 сключи брак с осем години по-голямата Мими Роджърс, който продължи едва три години.

Продължи напред, като се снима в някои от най-касовите US филми през 80-те: "Топ Гън" и "Цветът на парите" с Пол Нюмън, "Рейнман" (1988) с Дъстин Хофман, "Роден на 4-ти юли" (1989) на реж. Оливър Стоун.

От католическата вяра се отказа през 1990 г. и прие сциентологията, за която твърди, че го избавила от говорните дефекти на дислексията.

Същата година се ожени за австралийката Никол Кидман, с която се запозна на снимачната площадка на "Days of Thunder". Осиновиха си две деца, но този жест само подхрани

слуховете, че е хомосексуалист

Те съпътстваха брака му с нея през цялото време и макар че Круз успя да спечели съдебните дела срещу клеветниците, се раздели с Никол малко преди 10-годишнината от сватбата. По това време тя беше бременна в третия месец и малко по-късно пометна.

В средата на 90-те вече взимаше по 15 млн. долара на филм, а с "Джери Магуайър" го номинираха за "Оскар" (статуетката за поддържаща роля в същия филм прибра Куба Гудинг-младши).

Междувременно стана първият актьор с пет поредни филма, донесли над 100 млн. долара приходи в кината: "Няколко добри мъже" (1992), "Фирмата" (1993), "Интервю с вампир" (1994), "Невъзможна мисия" и "Джери Магуайър" (1996).

Последва връзка с испанката Пенелопе Крус, с която снима любовни сцени във "Ванила скай". Пресата си поигра с идентичните им фамилни имена, но не задълго.

След като скъса с нея, Круз намери нова любов - доскорошната тийнейджърка Кейти Холмс, популярна най-вече от тв сериала "Кръгът на Доусън", който у нас се излъчваше по Нова телевизия.

Миналото лято MTV му присъди отличието си за цялостен принос в киното, анонсирано именно от нея. Тя се оказа девствена и по-податлива на сциентологията, към която Кидман упорито отказваше да се присъедини.

Тази година се навършват две десетилетия от същинския му пробив на екрана и според онези, които са го срещали на живо, е успял да запази момчешкия си темперамент, но в същото време е развил невероятна интуиция и прави успешни роли, отхвърляни от мнозина.

По неговите собствени думи представата му за щастие е "способността да предизвикаш живота и да преодолееш проблемите". Той ще се смее последен, прогнозира "Таймс".

Съмнър Редстоун обаче също е сериозен противник, твърди в. "Индипендънт". Като президент и основен акционер в третия по големина конгломерат в развлекателния бизнес "Виаком" той е начело не само на "Парамаунт", но и на телевизионната мрежа Си Би Ес, музикалните канали Ем Ти Ви и Ви Ейч Уан, както и на издателството "Саймън енд Шустър".

Завършил е право в Харвард, а по време на службата си през Втората световна война се е занимавал с дешифриране на прихванати японски съобщения.

Наричат го "американския Рупърт Мърдок", а в тазгодишния си списък с най-богатите хора в света сп. "Форбс" го класира на 63-то място. На 83 той всекидневно прави гимнастика, плува редовно и си хапва с мярка - защото "оставени гладни, котките живеят по-дълго, отколкото ако затлъстеят".

Семейния бизнес, който неговият баща започнал от скромна верига киносалони в Масачузетс, ще наследи само дъщеря му Шари (52 г.) - което предизвика сина му Брент да заведе дело за своя пай.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 7 минути

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 11 минути

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 56 минути

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 1 час

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 1 час

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 1 час

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 2 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 3 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м