0

"Паскалев твърди: Първанов иска да смени Станишев", пише "Труд". Той цитира изказване на кмета на Благоевград Костадин Паскалев в телевизионно предаване, че президентът Георги Първанов иска да свали премиера Сергей Станишев.

"По този евродоклад има истерии и очевидно има провеждане на мероприятие, с което сегашният премиер да бъде заменен с друг. Президентът е предприел конкретни действия, с които да замени Станишев, и това не е вътрешнопартиен сценарий на БСП, казал Паскалев.

"Очевидно летните жеги се отразяват различно на различни хора, и очевидно Паскалев е слънчасал", е коментарът от прессекретариата на президента, цитиран от "Труд".

Във всекидневните си разговори президентът и премиерът обсъждат сериозни и делови въпроси, тазсутрешното изказване на Паскалев двамата държавници са подминали с усмивка, заявяват от прессекретариата. "Премиерът пак отрече конфликт с Първанов", продължава темата "Сега". Отношенията между президента и министър-председателя са много добри, категоричен е Станишев.

"Веднъж завинаги, докато работи това правителство, запомнете няколко неща. Нито война, нито противопоставяне, нито заговори може да има между правителството и президентската институция", заявил той и отбелязал, че двамата с Първанов са в постоянен диалог по всички основни проблеми, които засягат двете институции.

"Опозицията и ГЕРБ ли-Те само се надлъгват", посочва пред "Труд" Кирил Добрев, член на ИБ към Висшия съвет на БСП и депутат от левицата.

Никой няма да напусне парламента, защото не знае дали пак ще влезе, забавлявам се да гледам как опозицията се надлъгва - ГЕРБ е съгласна другите десни да излязат от НС, което да предизвика избори, и се надява да ги спечели, но десните се ослушват, защото това им е последното НС, казва Добрев.

Той коментира, че е тъжно, че опозицията разглежда критиката в доклада на ЕК като своя победа, а не като загуба за България.

Според него трябва да се демонстрира воля и държавата в лицето на всички институции да си свърши работата. Той заявява още, че коалицията е стабилна и няма да се поддаде на вътрешни или външни удари.

"ДАНС оневини Юруков", съобщава "Труд". Вестникът пише, че Методи Андреев от Националния съвет на СДС поискал оставката на лидера на партията Пламен Юруков, ако се докажат слуховете, че е бил сътрудник на съвременното контраразузнаване.

Юруков поиска от ДАНС информация дали имат доказателства, че е бил агент на спецслужбите. "При извършена проверка в архивите на бившата Национална служба "Сигурност" и в архивите на ДАНС не се откри наличието на ваша декларация за сътрудничество, както и не се откри наличието на каквито и да собственоръчно или печатно написани от вас материали", е отговорът от ДАНС, цитиран от вестника.

Според "Монитор" "Пъдят Юруков от СДС". В челния си материал изданието прогнозира, че на националната конференция на партията ще бъде поискана оставката на Юруков. "Приемаме устав на СДС и след 3 месеца избираме нов председател", е озаглавено интервю с Владимир Кисьов, председател на групата на СДС в Столичния общински съвет.

На предстоящата конференция щял да бъде приет устав, с който след три месеца ще се избере нов партиен лидер.

По повод скандалите около Юруков Кисьов коментира, че тези, които най-много са го подкрепяли да стане председател на СДС, сега са от първите "лешояди", появили се в медиите. В медиите се въртят всякакви версии, без никой да посмее да покаже документи, отбелязва той.

16 години затвор за сръбския наркобос Будимир Куйович и общо 41 г. за тримата му съучастници българи - такова е решението на окръжния съд в Хасково, съобщава "Стандарт". В сила влиза и условната присъда от 2 г. за Куйович заради незаконно преминаване през границата.

"ОЛАФгофрения завладя българския ум и сърце", коментира в анализ за "24 часа" сценаристът Росен Петров. Той пояснява, че ОЛАФгофренията е "специфично заболяване на централната нервна система, водещо до състояния на болезнен страх от писмени документи на ЕК".

Докладът разкри болезнена истина за реномето ни на хитреци - ние не можем да крадем като хората, на българския елит не му достига компетентност нито в усвояването, нито в присвояването и даже по-наивните румънци се оказаха по-хитри от нас, пише той.

"Инфлацията ни ниска, растежът най-висок", съобщава "24 часа". Страните в Еврозоната имат нисък икономически растеж и висока инфлация, българската икономика обаче се характеризира с намаляваща инфлация и висок растеж, цитира изданието изявление на премиера Сергей Станишев пред депутатите.

Парламентът проведе разискване по питането на лидера на ДСБ Иван Костов как кабинетът бори скока на цените. От целия ЕС цените у нас са най-ниски, отчел премиерът.

Инфлацията надули юли и август 2007 г., но в момента темпът на растежа й се забавя и дори сега е по-ниска от тази в страни като Великобритания, Белгия, Словения, а ръстът и на заплати, и на пенсии я изпреварвал.

"Управляващите борят инфлацията с план", допълва темата" Монитор". След разискванията парламентът е решил, че правителството трябва да внесе до 1 октомври доклад с анализ на причините за нарастването на цените и предприетите антиинфлационни мерки.

"Отварят хазната за пенсии и пътища", пише "Стандарт". Властта започва голямото предизборно харчене, на поредното изнесено заседание на тройната коалиция днес и утре в Банско правителството ще реши колко пари от бюджетния излишък да похарчи, информира вестникът.

Според него двете основни пера, в които ще бъдат налети средства, са пенсии и пътища. Според "Монитор" между 350 и 400 млн. лева ще бъдат отпуснати на НЗОК от излишъка в бюджета и ще отидат за купуване на нова апаратура, повишаване на клиничните пътеки и за стартирането на електронните здравни карти.

"Властта залага 5.1 на сто инфлация догодина", съобщава "Труд". Средната инфлация догодина ще бъде 5.1 на сто, а в края на годината - дори 4.1 процента - това предвижда макрорамката на бюджет 2009 , която кабинетът ще разглежда на изнесеното си заседание в Банско през почивните дни.

БВП догодина ще бъде 71, 230 млрд. лева, икономическият растеж - 6.5 на сто, а размерът на чуждестранните инвестиции - 6.3 млрд. лева, според документа, цитиран от вестника.

Парламентът ратифицира вчера споразумението между България и Русия за изграждане на газопровода "Южен поток" , съобщават вестниците. Съоръжението трябва да бъде готово през 2013 г.

"Еврокомисията спря още 1.6 млрд. евро за България", е челното заглавие на "Сега". Ударът на Брюксел срещу България тази седмица се оказа двойно по-тежък - във вторник страната е била уведомена, че се замразяват 1.6 млрд. евро по една от седемте оперативни програми - "Транспорт", научил вестникът.

Тази сума е извън спрените вече 825 млн. евро по предприсъединителните фондове ИСПА, ФАР и САПАРД, уточнява изданието. "Сега" изчислява, че така сумарната загуба на страната може да надхвърли дори бюджетния излишък, който се очертава да бъде 5 млрд. лева.

"Генерал-губернатор трябва на България", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". ЕС безмилостно ни врътна кранчето, но сумата няма значение - важното е, че Европа предприе панически опит да защити парите си от българските крадци и от това ще изпищят не крадците на милиони, а дребните фермери, допълва той.

Според него очевидно е, че на българската власт не й пука за еврооценките. От ЕС няма как да ни изхвърлят, пари няма да ни дават, но пък в България пари се правят по-бързо, отколкото в Брюксел, смята авторът и предлага ЕС да изпрати един генерал-губернатор.

Един валутен борд не стига, трябва и политически борд, заявява той. Евродокладът е основна тема за "Капитал", който излиза с челно заглавие "Къде сме ние".

Правителството е затънало в недоверие и няма енергия за сериозни реформи, коментира вестникът.

"Правителството вече не може да управлява", заявява пред "Капитал" политологът Иван Кръстев. Докладът на ЕК е критичната точка на една политическа криза, която непрестанно ескалира през последните месеци, смята той.

Според него промяната в България е възможна единствено като резултат от координиран натиск между ЕК и българското обществено мнение.

"Младите избират:богат брак с удобен баджанак", коментира пред "Труд" ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев. Той е поставил през министър Николай Василев искане в номенклатурата на длъжностите в държавата ясно да бъде посочено до какво ниво могат да стигат кадри с бакалавърска степен на образованието и до какво - тези с магистърска.

Това ще подтиква студентите да вземат магистратури - когато виждат, че човек с бакалавърска степен и с добри връзки става началник на отдел, за какво им е да се стараят, обяснява ректорът.

"Рекордно много двойки на изпита по история в СУ", отбелязва "Сега". 78% от кандидат-студентите, избрали да пишат за външната политика на България в периода 1939-1944 г., са скъсани.

Отличните оценки са 80. Тази година на изпита по история за първи път бяха изтеглени две теми за избор.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 7 минути

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 21 минути

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 53 минути

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 1 час

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 1 час

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 1 час

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите

а

Грозни пижами и космати чехли: Младежите в Китай на бунт с "груби" работни облекла

Любопитно Преди 1 час

Защо младежите в Китай се бунтуват четете в следващите редове

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 1 час

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 1 час

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 1 час

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 2 часа

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 2 часа

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния премиер Главчев

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния премиер Главчев

България Преди 2 часа

Плугчиева обяви, че са ѝ били предлагани министерски постове, които е отказала