0

И злязоха от печат спомените на Константин Хаджикалчев (1856-1940), най-богатия българин преди Втората световна война.

Съставител и спомоществовател на мемоарната книга (издателство "Изток-Запад") е неговият правнук Джон Бризби - лондонски адвокат и кралски юридически съветник, притежаващ може би най-богатата в чужбина сбирка с книги за българската история.

Константин Хаджикалчев е предприемчив търговец, изтъкнат политик и щедър дарител. Спомените му хвърлят обилна светлина върху българската история през втората половина на XIX и началото на XX век.

Хаджикалчев, Константин Стоилов и Димитър Греков са тримата държавници, които убеждават Фердинанд да заеме българския престол след абдикацията на княз Александър Батенберг. След 1917 г. Хаджикалчев се оттегля от политиката и се отдава на благотворителност.

"Той е бил човек на много парадокси, и тъй като единствените хора днес, които го помнят, са били деца по негово време, е трудно да си изградим точна представа за неговия характер", пише Джон Бризби в предисловието на сборника със спомени.

"От една страна, още се разказват истории за неговата легендарна стиснатост, от друга страна, знаем за неговата необичайна и постоянна щедрост към различни благотворителни каузи и за неговата роля на основател и дарител на училищата в Троян и в Баба Стана, Троянско, както и на първия дом за стари хора в Пловдив.

От една страна, днес (и по време на комунистическото управление в България) го помнят главно като архикапиталист и монополист на своето време, с несъмнено най-голямото богатство в страната, от друга страна, той е бил революционер в своята младост и член на комитета, който Бенковски основава в Пловдив с намерение да планира Априлското въстание (за участието си в което е арестуван и осъден на смърт от турците).

От една страна, го виждаме на снимки с благо изражение и подчертано невойнствен вид, с оредяла коса и пенсне; от друга страна, знаем, че на полетата на Сливница е бил награден лично от княз Александър Батенберг с най-високото отличие за храброст за това, че под тежък вражески обстрел е пренесъл лично съобщение от квартирата на главното командване до един от фланговете.

Именно тези парадокси (не по-малко от факта, че той е тясно свързан с някои от ключовите събития в укрепването на българската държава) го правят толкова интересна личност", пише Джон Бризби.

Той е син на Лиляна Данова-Бризби, дългогодишна редакторка в българската секция на Би Би Си и експерт към британското външно министерство. В Троян и Троянско фамилията продължава традицията на благотворителността на своя прадядо. На името на майка им се дава стипендия за изявени студенти по публична администрация в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

През 2002 г. в троянското училище "Иван Хаджийски", сред чиийто основатели е и Константин Хаджикалчев, бе открита паралелка за обучение и рехабилитация на деца с умствени увреждания. Част от средствата за изграждането на този център са дарение от Джон Бризби.

Премиерата на книгата е във вторник, 26 септември, от 18 ч. в Софийската градска художествена галерия.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@