0

Сутрин е. Замислено пия кафе и се сещам, че съм забравила да купя минерална вода за майка ми. Тя, майка ми, пие само минерална вода – вярва, че и оказва благотворно влияние. За да избегна спора с нея, започвам да и разказвам какъв кошмарен сън сънувах тази нощ.

Пътувах за някъде с “нещо”. После паднах от “нещото ” и се озовах във водата. Молих се на ум да не се удавя и да стигна до някаква земя преди да стана храна за акулите. Махах с крака и ръце и най-накрая вълните ме изхвърлиха на брега на малко островче. Докато се оглеждах наоколо дали няма диви животни, страхувайки се от срещата с тях, разбрах че тук няма жива душа, само пясък и вода. Осъзнах, че ще бъда Робинзон Крузо, но си казах, че съм чела тази книга и ще се справя, докато ме намерят.

Но как щях да се справя с топлината? Слънцето така силно печеше, сякаш ме изгаряше. Започна да ме измъчва жажда и тръгнах да търся вода. А наоколо пълно с вода, само че солена. Огледах себе си и видях, че дрехите ми са изпокъсали от борбата с водата. Имах нужда от нещо, с което да се покрия, но по брега не се виждаше нищо, което би ми послужило – нито найлонов плик, нито някой парцал. Чистота! Явно тук човешки крак не бе стъпвал.

Замислих се за нашето Черно море и река Дунав - там може да се намери какво ли не: пластмасови чашки, празни кутиени цигари, капачки, шишета, изхвърлени дървета, хартии... А тук нищо такова не се виждаше! Водата беше толкова чиста и прозрачна, че чак дъното на морето се виждаше. Запитах се толкова пагубно ли се отразява човешкото присъствие на околната среда?

Тогава си спомних за изворчето на река Дунав. Бяхме там на екскурзия и се чудихме как може голяма река да има толкова малко и чисто изворче. Стояхме на мостчето, а под нас се виждаха рибите. Екскурзоводът ни обясни, че чужденците уважават водата и околната среда, поддържат ги чисти, събират дъждовните капки, за да си напояват градините, въобще пестят водата и дори монтират по домовете си батерии, които пускат вода, само когато си сложиш ръцете под чучура. Засмяхме се на това - чак пък такава икономия, сигурно нямат достатъчно вода? А в България вода, колкото искаш: море, реки, басейни, минерални извори, които дори лекуват различни болести. Какво ще икономисваме? Ние си имаме много вода...

Слънцето продължаваше да ме изгаря, а аз обикалях малкия остров с надежда да зърна някое изворче или рекичка. Сега разбрах защо това място е пусто и не намирах ни дърво, ни трева, ни животни. Няма ли вода, няма и живот. Останах без сили да вървя, падах, ставах и накрая не можах да продължа. Молих се за вода и си обещавах, че ако намеря, ще я съхранявам и почитам.

Събудих се. Станах и веднага отпих огромна глътка вода. Явно съм била много жадна. Така свърших разказа си за кошмарния сън и видях как майка ми стана мълчаливо и си наля една чаша от чешмяната вода, като внимаваше да не я разлее.

Явно моят сън и беше напомнил, че всяко нещо има край, както и водата може да изчезне, а тя е тази, която ни дава живот и го поддържа. Затова трябва да полагаме усилия да я съхраним.

Помислих си, че много други хора трябва да сънуват същия сън, за да се научат да ценят водата. Нима без нея можем? Но ние, хората, обикновено оценяваме нещата, когато ги загубим. А защо трябва да бъде така? Колко риби трябва да умрат от замърсените води, за да разберем, че сме прекалили и нехаем за това, което имаме? Няма гледка, която би ме натъжила толкова, колкото изхвърлен на брега делфин или мъртва птица на плажа.

Нашето бъдеще е в ръцете ни. Но за тази цел трябва много да се говори, да се включат всички медии, за да променим начина си на мислене и да имаме волята да спазваме нормите и правилата. Не се изискват много усилия, за да се научим да опазваме природата и водата. А как стигнахме до тук? В тези модерни времена вече имаме всичко. Въпрос на възможности е да можем да си позволим това, което желаем. И така се превърнахме в егоисти. Когато имаме най-съвременната техника, забравяме колко са ценни обикновените неща, които природата ни е дала и как без тях нямат значение всички нови технологични изобретения.

Защо например не полагаме повече грижи за нашето Черно море? Не осъзнаваме ли неговото огромно значение? Защо не сме благодарни, че го имаме в границите на нашата малка държава? Благодарение на него хиляди туристи идват в България. А от това се хранят толкова много хора.

Всички чакаме лятото с нетърпение, за да напълним скъпите курорти, но имаме ли културата да се радваме на нашето Черноморие? Плажовете са осеяни с боклуци, а в морето свободно се носят ненужни хартийки и торбички. Тъжна картинка...

Глобални решения за опазването на водата и околната среда не мога да предложа, но като обикновен гражданин, един от многото, виждам как по плажните ивици (и не само) липсват кошчета за отпадъци. Дори и най-съвестният човек ще се измори да обикаля плажа, за да изхвърли ненужен боклук и накрая ще постъпи като всички останали - ще го изхвърли на плажа, а от там вълните ще го поемат...

Най-лесно е да се санкционират хората и да се накажат с плащане на глоби, за да опазват богатството, което имаме. Но в живота до сега съм се убедила в едно – много повече може да се постигне, ако се подходи с добро. Глобите са най-лесния начин да се събират пари, но дали така се постига крайната цел – дали българинът ще стане по-дисциплиниран, дали ще промени съзнанието си, дали ще пази морето, реките? Вярвам, че с добро може да се стигне по-далеч. Ако има обозначителни табели на съответните места, за да ни напомнят, че трябва да пазим това, което имаме, това би събудило съвестта ни. А ако на повече места по плажовете има кошчета за отпадъци, съвестните хора ще има къде да изхвърлят боклука си. Не се изисква огромна инвестиция, нали?

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 2 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 3 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 6 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 6 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 7 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 7 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 8 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 8 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 8 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 8 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 9 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 9 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 9 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 9 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 10 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 10 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen