0

Е дна трета от живота си човек прекарва в сън. Колкото повече остарява обаче, толкова по-малко спи. Сънят е с най-малко времетраене след 60-ата година. И така е при всички човешки същества, без изключение.

Това, което е различното между хората, е начинът на спане.

А той се определя от наследствеността и от темповете на живот. Анкета по парижките улици даде следните изводи за съня при отделните хора. Понякога претоварването през деня води до свръхвъзбуда и прогонва съня. Не рядко заспиването става рано сутринта.

При други случаи, човек се буди през нощта, пие чаша водя или мляко, успокоява се и отново заспива. Някои пък се будят често през нощта. Във Франция 20 % от жените и 15 % от мъжете не спят добре.

Освен това се наблюдава влошаване на тенденцията. Става дума за мащабен обществен проблем с неврологични и психиатрични ефекти.

Доминик Пренге е председател на Федерацията по съня. Според него една част от смущенията в съня са предизвикани от различни психологични и психиатрични разстройства, например при депресия.

Сред 80-те болести, свързани със съня, най-често срещано е безсънието.

Това пък се дължи най-общо на продължително гледане на телевизия и късно хранене. При възрастните хора безсънието се дължи на чисто физически проблеми.

Сара Шовале е на 88 години. Тя има болни стави. Споделя, че заспива много късно- някъде към полунощ. Сънят й е кратък, защото болката се "обажда". От една година се справя с проблема чрез хомеопатични лекарства.

Специалистите по съня смятат, че добрият сън е като доброто хранене. Да спиш лошо значи да живееш лошо, твърдят специалистите. Доминик Пренге съветва на първо място да бъде идентифициран източника за лошия сън. Но причините са доста разнообразни. Все пак една от основните е стреса.

Един от всеки трима германци страда от смущения в съня.

При възрастните хора "белите нощи" са съпътствани с учестено дишане или спиране на дихателните процеси, стягане в гърлото, сухота в устата. Като към това се прибавят и другите здравословни проблеми и изтощение, изходът понякога е смърт.

При такива тежки случаи се налага лекарска интервенция. Специални кислородни маски успяват да накарат възрастните да спят по осем часа, нещо невероятно за повече от тях, като се има предвид, че понякога те заспиват за няколко секунди.

Причините за безсънието при германците са разнообразни. Проучванията, извършени в немската лаборатория за съня, обаче показват, че работата в екип води до нарушаване на нормалния биологичен ритъм на отделния индивид.

Друг източник на безсънието е употребата на медикаменти, дрога, алкохол, кафе. Третата група причинители на безсъние са психологични- стрес, депресия.

Диагностиката се прави в специализирана клиника към Лабораторията по съня. Пациентът прекарва там няколко нощи. През цялото време той е следен от инфрачервена камера и микрофон. Електроди определят церебралната, сърдечна и мускулна дейност. Всичко се записва в компютър, а после се изследва от медицински екип.

Обикновено наднорменото тегло и напредналата възраст са първопричини за безсънието.

В колко часа си лягате? Имате ли кошмари? Как се чувствате сутринта? Успявате ли да починете за няколко минути през деня? Това са въпросите, на които 20 хиляди холандци трябва да отговорят в рамките на проучване на съня.

Проектът се реализира съвместно с няколко европейски университети. Целта е да се установи как функционира биологичния часовник, регулиращ съня. Резултатите вероятно ще помогнат за решаването на много от проблемите, водещи до безсъние.

Ако учените успеят да открият защо част от хората са по-активни сутрин, а други - вечер, ще бъде по-лесно да се изработи терапия за индивидите със смущения в съня, свързани с ритъма им на живот.

Безспорно е, че мозъкът ни играе съществена роля за съня.

Той функционира, образно казано, като централен часовник, детерминиращ периодите за почивка и дейност. Този ритъм обаче е подложен на странични влияния, идващи от вторични часовници, отговарящи на други органи. Търсят се и генетичните корени на видовете сънища.

Всеки втори човек у нас има разстройства на съня, казват лекарите, които се занимават с проблемите на съня.

Безсънието се среща по-често при жените и се засилва с напредването на възрастта. 10 на сто от мъжете страдат от т.нар. сънна апнея, заболяването, което е сериозно, защото е свързано с нарушаване на контрола на дишането. По време на сън човек може да се задуши.

Всяко едно продишване е събуждане и така не може да се стигне до дълбоките фази на съня. Хората, които страдат от апнея не могат да се наспят и са сънливи през деня. Повечето българи не си доспиват.

Работата повече от 60 часа на седмица крие потенциален риск от инсулт или инфаркт само заради факта, че не се спи достатъчно. Всички, които заспиват пред телевизора, или щом помиришат възглавницата страдат от дефицит на съня.

Психоложката Виолета Иванова съветва - "създайте си ритуал преди заспиване, четене приятна книга, слушайте музиката, която обичате." "В никакъв случай хората, които страдат от безсъние не бива да вземат хапчета. В такъв случай чаят от глог или мента може да свърши по-добра работа", съветва д-р Славчева.

Нормалната структура на съня обхваща четири фази общо от около 60 до 90 минути, които трябва да се повторят по 6 до 8 пъти през нощта.

По време на съня, мозъкът анализира информацията, събрана през деня. Ако се събудите 2 часа по-рано, той започва да набира нова информация без да е завършил нощния си анализ. Затова сте със забавени реакции, обяснява лекарят значението и необходимостта на съня.

Оказва се, че ранното ставане е вредно.

Сериозните проблеми със съня настъпват най-вече през пролетта. Тогава идва пролетната умора, адаптирането към по-топлото и активно време. Това довежда до отпадналост, а понякога и до сериозни физиологични и психически проблеми, които повлияват съня.

Сънливостта е по-характерна за тиинейджърите. Те страдат от различни видове хиперсомния, състояние, в което човек може да спи цели 24 часа и пак да се чувстват отпаднал и ненаспал се.

Лекарите смятат, че една от причините е гледането на много телевизия. Гледането на телевизия преди лягане прогонва съня, предупреждава д-р Славчева.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 4 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 8 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 8 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 8 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 9 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 9 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 10 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 10 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 10 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 11 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 11 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 11 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове