0
Н а 66 години бившият цар на България Симеон Сакс-Кобург-Гота, прекръстен Симеон Сакскобургготски, е премиер на своята страна от юни 2001 г. - една ситуация без прецедент в европейската история, пише в авторитетния френски вестник "Монд" Жозе-Ален Фралон. Статията му "Симеон, българинът" бе поместена там на 19 февруари, а тук ви я предлагаме по препечатката във в. "Труд" на следващия ден (излязла със съкращения).

През юни м.г. участниците в конгреса на Движението за паневропеизъм, събрали се в София, се питат по какъв начин Ото дьо Хабсбург, председател на движението и най-възрастният син на последния император на Австро-Унгария, ще се обърне към своето слово към Симеон Сакс-Кобург-Гота, бивш цар на България, станал премиер през 2001 г. след парламентарни избори.

След като започва с "Г-н премиер", съвсем демократично Ото фон Хабсбург продължава с "Ваше величество" и приключва с едно намигване по приятелски:

"А на мен лично ще ми разрешите да го наричам Сър". Залата е огласена от одобрително шушукане: Наследникът на Хабсбургите се измъкна с чест от ситуацията. Това невинаги се получава с други гости на страната, които често приветстват Симеон като цар-премиер. Самият той не им улеснява задачата. Като наследник на монарх Симеон рядко дарява с "господин" или "госпожа". Предпочита да използва направо името или презимето на своя събеседник, когато се обръща към него.

"Ако му се наложи да пише книга със спомени, той може да я озаглави "Мемоарите на един цар" или "Когато бях премиер", иронизира български адвокат положението. Убеден, че историята ще признае един ден, че действията му са точни и правилни, убеден, че трябва да изпълни мисия и саможертва, Симеон не се е отказал от това и е

ядосан на спадащата му популярност

Слаб, с елегантен силует, в елегантен костюм, с много добре поддържана брада, пронизващи очи, говорещ шест езика, между които перфектно френски, той споделя със спокоен глас идеите си, търсейки преди всичко да ги обясни и да убеди събеседника.

"Преди всичко целя да направя най-доброто - казва той. - Аз съм здраво стъпил на земята и гледам на нещата по аналитичен начин." Винаги любезен, предлагащ шоколад на журналистите край него, той въпреки това показва, че някои въпроси го отегчават.

Като въпроса за възстановяването на монархията. "Това не е нито отхвърлено, нито във въздуха, просто това не е в дневния ред." Той обяснява: "Просто не може да се избегне хората да мислят за моите корени. Но аз не го искам."

Наистина

цар ли е още?

През лятото на 1996 г., 50 години след тръгването си от България и шест години след падането на комунистическия режим, той осъществи триумфално завръщане в София, посрещнат от стотици хиляди души. Прекръстен, Симеон Сакскобургготски все още оставаше дискретен за своите намерения.

Цар? Защо не. Той никога не е абдикирал и винаги е смятал референдума през 1946 г. за незаконен. Проблем - само 20% от българите се обявяват за връщане на монархията.

Тогава президент на републиката? Пост, който би му подхождал добре. Но политическите люде, които могат да се кандидатират за него, трябва да са живели през последните пет години в България. Което очевидно не е неговият случай.

Два месеца преди парламентарните избори през юни 2001 г. Симеон се хвърля във водата създава своя собствена партия - Национално движение "Симеон III" (sic!).

Програмата е мъглява, кандидатите - от кол и въже: от манекен до адвокат, от бизнесмен до студент идеалист.

Французинът Жак Сегела, специалист по политически отношения, издига лозунга на предизборната кампания: "800 дни за промяна на живота".

Защо 800 дни?

Отговорът на един журналист в София: "Симеон винаги е работил в бизнессреда, както и много от неговите съветници. Така че 800 дни, изглежда, е времето, необходимо да се ремонтира едно предприятие."

Кампанията е бърза. Двете партии, които се състезават и си поделят властта след идването на демокрацията - либералната десница и бившите комунисти, прекръстени на социалдемократи, вече са накрая на дъха си. Симеон вдига високо ръка и дори печели абсолютно мнозинство.

"Мнозинството от българите гласуваха за него като за нов човек, а не като стар монарх. Неговият успех дойде и защото той пристигна в момент, в който конфликтът между анти- и екскомунистите, течащ като дебат след падането на комунистическия режим, беше загубил своята сила и българите искаха нещо друго", обяснява политологът Антони Тодоров.

Симеон е избран за премиер.

"Не беше много коректно да не приема този пост - казва той. - Можеше да се интерпретира отказът като бягство от отговорностите, като желание да се остане зад кулисите, за да се дърпат конците."

"Получих от много роднини свидетелства, които ме окуражаваха, дори и благодарности. Избирането ми показваше, че личностите, излизащи от кралски семейства, не са само хора на миналото и цветя в салоните", казва Симеон. Той сформира правителство, в което участват и няколко приятели на сина му, финансист в Лондон. На възраст между 30 и 35 години, те нямат, с малки изключения, никакъв политически опит.

"Всяко нещо си има компенсация. Бил съм в изгнание и е имало несправедливости, но в замяна на това получих опит в много сектори, опит, който сега мога да предоставя на моите съграждани", уверява премиерът. По-късно в своята първа реч като министър-председател той отново се връща към 800-те дни и

обещава много

Доста много. Близо 1000 дни по-късно ентусиазмът е спаднал. До такава степен, че ако изборите са организирани днес, неговото движение ще бъде на трета или четвърта позиция. Как да се обясни такова сгромолясване?

Международните експерти при това не престават да изтъкват действията на правителството: слаба инфлация, намаляване на безработицата и др. И това в една държава, която през 1996 г. премина през ужасна икономическа криза, с гладни бунтове, с улици без електричество и с професори, принудени да се хранят в социални кухни. В плюс на всичко това България днес е в НАТО и е пред портата на ЕС.

Друга силна точка - демокрацията изглежда сигурна в България.

Тогава остава разочарованието от неизпълнението на неговите обещания. Нивото на живот остава ужасно ниско, пенсиите - миниатюрни. Последиците: страната се изпразва, най-вече от младите. 1 млн. българи от общо 8 млн. живеят в чужбина.

ООН прогнозира, че България ще остане едва 4-милионна през 2050 г. Корупцията, престъпността се проявяват навсякъде като гангрена на обществото.

При тези трудни условия на живот у доста голяма част от народа съществува мнението, че дори да е законна, "царската реституция" е доста преувеличена. Като в другите източноевропейски държави бившите собственици си върнаха част или всичко, което е било национализирано. Лансирана от "Труд" кампания упреква царя, че прекалено често смесва бившите семейни имоти с такива на държавата.

Всеки ден вестникът разкрива, че този или онзи дворец, тази или онази гора ще бъде върната на царското семейство. Според вестника върнатите имоти са на стойност 200 млн. евро.

Живеещ като спартанец, най-често без своята съпруга - тя предпочита Мадрид, Симеон обитава ловджийска вила, която е била резиденция на комунистическите вождове на няколко километра от центъра на София. Симеон казва, че не разбира този процес и трябва да се обръщат към адвокатите му, когато става въпрос за връщането на имотите.

Но никога не му идва наум да се захване с медиите. "Трябва да призная, че имам много по-малко проблеми с него, отколкото с предшествениците му", казва главният редактор на "Труд" Тошо Тошев.

"Симеон е демократ по рождение", продължава г-н Тошев, сочейки картичката с пожелания за Нова година, която е получил от премиера.

Подобен жест не стига да помири премиера с общественото мнение. То го упреква, че е закъснял да се върне от Мадрид, където е прекарал коледните празници, по време на смъртта на петима български бойци в Ирак.

"Симеон действа като че ли общественото мнение не съществува", споделя един от съветниците му. Той казва: "Ние работим за тази страна, няма нужда да даваме обяснения, резултатите говорят за нас."

Неговите симпатизанти си скубят косите, гледайки го, когато чете по телевизията с равен работен тон, без очарование. Всъщност

без съмнение говори по-лошо български

отколкото френски и испански.

Това не обяснява психологическият блокаж, който обхваща Симеон, когато се обръща към български журналисти, и невъзможността да се изразява разбираемо. За историята ще остане, че сегашният премиер, който не прилича на останалите, е направил възможно България да влезе в ЕС, като й е спестил популистките изкушения, така привлекателни в тези още крехки демокрации.

Вестникът разказва и известния в София виц за неясните отговори на премиера, когато на въпроса: "Г-н премиер, колко е часът", той отговори: "11,15", допълва РФИ-България (RFI.bg). "Е, най-накрая един конкретен отговор", цитира вестникът реакцията на българския журналист.
В името на точността обаче трябва да се каже, че Симеон помогна и за консолидирането на републиката, заключава "Монд".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 4 минути

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 58 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 3 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 3 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет