0
Тм мрежи, радиостанции, списания и вестници изкопават тези дни стари "ексклузивни интервюта" с терорист №1 Осама бин Ладен. На техния фон новите му изявления не преставляват изненада - различно е само името на американския президент. Иначе водачът на "Ал Кайда" продължава да повтаря, че атаката срещу Афганистан е новата кампания на израелското нашествие, а президентът Бwш е титулуван от него "главния кръстоносец".
Виж репортаж на bTV

Ей Би Си пуснаха в сайта си стенограми дори от два разговора - на Джон Милър от 28 май 1998 г. и едно по-късно, но и доста по-пространно - от 22 декември 1998 г., взето от продуцента на "Ей Би Си нюз" Рахимула Юсуфзаи малко след като саудитският милионер бе обвинен за бомбените атентати в две US посолства в Африка.

Във втория разговор, проведен "на тайно място в Афганистан", Бин Ладен заявява, че ние, "световният ислямски фронт за джихад срещу евреите и кръстоносците" (...) се борим за освобождението на всички ислямски земи" и "ако това се смята за престъпление, нека историята ми бъде свидетел, че съм престъпник".

Към интервюто и подробности около срещата на Юсуфзаи с Бин Ладен днес се връща и списание "Тайм", публикувало със съкращения 4-часовия "разговор с терора" през януари 1999 г.. "Той е висок и слаб, облечен в традиционни шалвари и дълга риза, с шал на врата, за да го предпазва от пустинния студ. До него е подпрян автоматът му. Говори меко, на арабски, възхвалявайки Аллаха в почти всяко изречение, но повишава глас всеки път, когато отправя някаква критика към САЩ", пише в репортажа.

Тази медийна изява му била нужна, за да опровергае подозренията, че е участвал в атаките срещу американските посолства в Африка и да разпръсне слуховете, че умира от рак. Откакто американските въздушни удари над Афганистан са го принудили да се крие, той вече не използва и мобилен телефон от страх да не бъде разкрит, разказва списанието. Бин Ладен обаче се намирал в добро здраве, макар да се оплакал от зачервено гърло и болки в гърба. На видеокасетата било запечатано и как ходи с помощта на бастун, но после бодигардовете му изтрили тази част от лентата.

В интервюто Бин Ладен казва още, че придобиването на оръжие за защита на мюсюлманите (включително химическо и биологично) е религиозно задължение, и че досугашните американски бомбардировки над Афганистан и Ирак показали само, че светът се управлява по закона на джунглата. На всяка акция има реакция, подчертава лидерът на "Ал Кайда" и посочва за свои врагове "Америка, Великобритания и Израел". В отговорите му често присъстват изрази като "благодаря на Аллаха", "слава на името му", "нека Аллах ги възнагради" и др. подобни. Той обвинява Организацията за освобождение на Палестина и палестинската власт, че симпатизират на "неверниците", като са се съгласили на мирни преговори, но не са получили в резултат и 1% от правата си. Бин Ладен говори и за плановете за раздробяване на някои ислямски държави като Ирак и Саудитска Арабия, а на въпроса къде ще отиде, ако бъде помолен да напусне Афганистан, отвръща, че не би могъл да предскаже това.

Същият журналист днес си спомня пред "Гардиън" как точно станала уговорката за интервюто. Факсът, подписан от Осама бин Ладен, бил получен по факса в редакцията на телевизията "Ал Джазира" в един неделен ден. По това време кореспондент на "The News" в Пешавар, Юсуфзаи трябвало да стигне до лагера на саудитеца в южен Афганистан, но не бил пропуснат от пакистанските граничари и се наложило ислямските партизани, които били организирали срещата, да го прекарат през браздата нелегално. Те чакали три дни, а на 25 май 1998 г. най-сетне се срещнали с Бин Ладен - благ на пръв поглед човек, който пиел огромни количества вода заради проблеми с бъбреците.

За следващото интервю, на 23 декември, обявеният вече за терорист №1 Бин Ладен поискал официално разрешение от талибанските си покровители, тъй като контактите му с медиите ги дразнели, обяснява журналистът. Той описва Бин Ладен като "учтив, тих, много цивилизован, дори срамежлив" - напълно несъответстващ на представата, налагана тогава за него. Специално внимание Юсуфзаи обърнал на ръцете му - нежни и меки, те издавали или богаташки произход, или ненатоварване на физически труд. Разговаряли цяла нощ и пили чай.

Пред "Гардиън" Юсуфзаи си спомня и за първата си среща с талибанския водач, още преди молла Омар да се запознае с Бин Ладен. Според журналиста нямало потвърждение на слуховете, че Омар е женен за сестрата на Бин Ладен, както и не било вярно, че двамата са близки приятели.

Другият журналист, интервюирал Бин Ладен, е Джон Милър. Пред него саудитският милионер изтъква упадъка на американското правителство през последното десетилетие и неподготвеността на US войниците да водят продължителни бойни действия. Според него в резултат от действията му ислямската младеж престанала да гледа на Америка като на суперсила.

Запитан има ли послание към американците, Бин Ладен казва, че смята правителството на САЩ (и особено администрацията на Клинтън) за "агент, който представлява Израел вътре в Америка", и предупреждава народа на САЩ да си потърси други управници, което да се грижи за техните интереси и да не напада други хора, земите или честта им.

"Ще ги държим отговорни и за атаките срещу символи на исляма, какъвто е шейх Абдел-Рахман, един от най-изтъкнатите ислямски учени. Той е вече над 60 години, сляп е, а Америка не се отнася добре с него", заявява още Ладен и разказва историята на прословутия си автомат "Калашников", за който се носят легенди (че го е придобил в ръкопашен бой със съветски войник по време на тридневна обсада на лагера му).

Журналистът от своя страна го нарича близкоизточен вариант на президента на САЩ Теди Рузвелт, който също израснал в охолство, но отишъл да се сражава на фронта.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 1 час

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 1 час

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 2 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция

Свят Преди 3 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 4 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 4 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 4 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

Свят Преди 4 часа

Повече за мечешкото нападение четете в следващите редове

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

България Преди 4 часа

В момента в страната се наблюдава значително увеличение на случаите на коклюш

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 5 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 6 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 6 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 6 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

<p>Имен ден днес празнуват хората с хубавите имена...</p>

Празнуваме Цветница! Имен ден имат...

Любопитно Преди 7 часа

В този ден честваме тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим няколко дни преди страданията и кръстната Му смърт

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 7 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той