0

К итайският диктатор Мао Цзедун е най-големият масов убиец на XX век, според класация на германското списание "Билд". Списъкът на тираните, отговорни за смъртта на над 130 млн. души, се основава на данни от Организацията за помощ на жертвите на политическата диктатура в Европа.

Политикът, военачалникът и държавникът Мао, смятан за най-важната личност в модерната китайска история, е виновен за смъртта на 50 млн. китайци по време на изкуствено предизвикания глад през 50-те години, както и мъченията и преследванията от 1966 г. до 1969 г. по време на Културната революция.

В Китай той е смятан за най-голям национален герой, докато светът - особено антикомунистическата общественост, го приема като един от най-големите престъпници на миналия век.

На второ място е Сталин. Съветският диктатор носи отговорност за смъртта на 40 млн. души. Като се вземе предвид, че "убийството на един човек е трагедия, а убийството на много хора е статистика", той вероятно е починал с чиста съвест, коментира "Билд", цитирайки известната мисъл на Ерих Мария Ремарк.

Едва трето място заема Хитлер, обвиняван за смъртта на 20 млн. души, вкл. геноцида на около 6 млн. евреи.

Китайският диктатор Чан Кайши е на четвърто място и е посочен като виновен за смъртта на 10 млн. души. Иронията е, че на Запад той е бил честван като един от лидерите на демократичната коалиция, прогонена от Мао на остров Тайван.

Следващ в списъка е Ленин с 4 млн. души на съвестта му. Авторите от "Билд" са поставили на десетото последно място в класацията маршал Йосип Броз Тито, който е погубил живота на 1 млн. души.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@