0

С лучаят с отвлеченият за кратко автобус с пътници по линията София-Варна е основна тема в днешните вестници.

"Луднал отвлече автобус", е челното заглавие на в. "Труд".

Според изданието 33-годишният Мирослав Блажев бил подлуден от бездействието на полицията след жалба, че на 1 август 2008 г. негов познат се опитал да прегази с кола бременната му приятелка.

Според в. "24 часа" обаче такава катастрофа не е имало. Проверка показала, че Мирослав не е подавал жалба, а приятелката му родила момиченце, което било живо и здраво.

Вестникът уточнява, че Блажев е лежал в психиатрия. След преговори с похитителя главният комисар на МВР Павлин Димитров успял да го убеди да се предаде.

"Пълна блокада заплашва България по суша", предупреждава в. "Сега". Пълна изолация заплашва България от следващата седмица, след като български, румънски и македонски фермери започнаха да договорят общи протести с блокади по границите, пише вестникът.

"Възможно е още идната сряда да блокираме границата с Румъния, за да спрем идващите от ЕС евтини млека заради които нашите мандри не купуват българска продукция", обявил пред вестника председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Андриан Цаконски.

Исканията ни с гърците и румънците са почти еднакви и затова трябва да накараме правителствата и Брюксел да ни обърнат внимание, казал той.

Българският премиер Сергей Станишев призова за възможно най-бързо реализиране на проекта "Набуко", който ще доставя газ от Централна Азия за Европа, съобщава в. "Труд".

Станишев припомнил, че след газовата криза между Русия и Украйна се разкриват нови стимули за "Набуко".

След срещата на върха на страните, заинтересувани от проекта, унгарският премиер Ференц Дюрчани поискал ЕС да даде 300 млн. евро за реализирането му, за да се финансира поне началният етап.

Според чешкия премиер Мирек Тополанек обаче съюзът, особено по-големите страни членки, нямали достатъчно силен интерес към бъдещия газопровод.

България опитва да си осигури алтернативни доставки от Азербайджан през Турция, пише вестникът.

"Булгаргаз" започва да преговаря след седмица с азербайджанския оператор "SOCAR" за директна доставка на 1 млрд. куб. м газ годишно от 2010 г.

"Гагаузов прави втори опит да подари терени за голф", пише в. "Сега" от първа страница.

Министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов неочаквано възроди проекта държавата и общините да дадат безплатно терени за изграждането на голф игрища, съобщава изданието.

"БСП зад ГЕРБ с 4 процента. Но е номер 1, ако гласуват твърдите", коментира изданието в рубриката "Анализи".

Едва 4% делят ГЕРБ (24%) и БСП (20%) според проучване на "Галъп", направено в първите десет дни на януари 2009 г.

Но ако на изборите за парламент се явят само най-активните гласоподаватели, а те са една четвърт от имащите право на глас, резултатът щял да е 37% за БСП и 25% за ГЕРБ. Това е един от изводите на социолога Андрей Райчев от сондажа.

ДПС (8%) и "Атака" (6,2%) са другите две сигурни партии в следващия парламент. СДС бил с голям шанс да вкара депутати със своите 2,8%, а ДСБ - 1,9%, стеснявал шансовете си, макар и близо до бариерата. Според Райчев въпреки ниския резултат от 1,4%, НДСВ има голям шанс да успее.

В. "Труд" също се спира на проучването, като отбелязва, че макар правителството да не е особено популярно, само 20-25% от анкетираните искали предсрочни избори. Най-одобряваните политици са Георги Първанов, Бойко Борисов, Стефан Данаилов и Меглена Кунева.

"На вота - без изненади", коментира в материал за в. "Монитор" изследването проф. Михаил Константинов. Подкрепата за основните политически сили остава непроменена вече две години, този случай е уникален за българската, а вероятно и за световната изборна практика, посочва той.

Жълтите вече едва се удържат да не скочат от кораба на управляващата коалиция, коментира в. "Сега" в приложението "Наблюдател".

След 4 години в управлението НДСВ пак заплаши, че най-накрая ще изпълни предизборното си обещание - да не пребивава в една коалиция с БСП, отбелязва изданието.

По отношение на обещанията те са като македонски войводи - забавят, но не забравят, иронично коментира авторът.

В интерес на истината през последните години жълтите често бяха генератор на сериозни идеи, гарант за разумна политика, признава той.

Журналистът обаче е сигурен, че "сегашният решителен бунт на НДСВ" евроизборите и парламентарния вот да бъдат на една дата е продиктуван от чист партиен интерес.

"Не щем командир, нито бащица", категоричен е пред в. "Труд" Николай Свинаров, лидер на БНД. Той отбелязва, че от няколко месеца и БНД, и ДСБ са разбрали, че обединението в център-дясно е необходимо преди изборите.

Обединението, разбира се, ще бъде на база принципи, политически цели и идеи, посочва той.

От БНД не смятали обаче, че лидерството е най-важно в политическия живот и предлагат досегашните партийни лидери и председатели на парламентарни групи да не могат да бъдат ръководители на коалицията.

"СДС и ДСБ опитват да правят хляб от трохи", коментира в интервю за в. "Новинар" социологът Живко Георгиев ("Галъп интернешънъл").

Партиите, които са преки остатъци от масовия някога СДС и нови формирования, породили се от разпада на съюза, вероятно ще продължат да правят опити да се сдружават, то е единственото, което им осигурява политическо оцеляване, отбелязва той.

Но те са изправени пред трудната задача да направят хляб от трохи, допълва социологът. Той констатира още, че огромната част от партиите не желаят под никаква форма да има мажоритарен елемент в изборите.

"При криза покупката на земя не е най-добрата стратегия", твърди пред в. "Класа" Светла Бъчварова, заместник-министър на земеделието. Тя съветва хората от аграрния бизнес да си прецизират бизнесплановете за годината - какво реално могат да очакват и как да минимализират разходите си.

"Може да отворим реактори, ако привлечем реномиран оператор", казва пред в. "Класа" Богомил Манчев, председател на "Булатом".

Според него към процеса на преговори с европейската общност трябва да бъде привлечен голям западноевропейски или задокеански ядрен оператор, който да застане като гарант, че ще се спазват нормите за безопасност и експлоатация на блоковете.

"Брюксел отменя наказателната процедура заради телефон 112", съобщава пред в. "Монитор" Стоян Граматиков, директор на Главна дирекция "Национална система 112".

Според него до края на януари 2009 г. ще бъде официално отменена процедурата за налагане на санкцията срещу страната ни.

Системата работи много добре от гледна точка на техническото й осигуряване, от началото на стартирането й са приети около 2,2 млн. обаждания или средно по около 18 хил. обаждания на ден, информира той.

Президентът Георги Първанов бе произведен във Велик Майстор на чаената церемония в Киото вчера, съобщава "Труд".

Държавният глава заедно с водената от него делегация посети старата японска столица на третия ден от визитата си в Япония.

Според 16-ия велик майстор от школата "Урасенке" Сошицу Сен, който водил чаената церемония, българският президент усвоил най-добре материята от всички президенти, присъствали на церемонията досега.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

Технологии Преди 6 минути

Поне така смятат някои експерти

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Любопитно Преди 1 час

Непостоянното поведение на тези звезди представлявал риск за безопасността на актьорския състав и екипа

Аварийна пързалка на Boeing се откъсна по време на полет в САЩ

Аварийна пързалка на Boeing се откъсна по време на полет в САЩ

Свят Преди 1 час

След като прекарва само 33 минути във въздуха, самолетът каца на международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

Свят Преди 1 час

Тормозът, нараняването, убиването или храненето на диви делфини е забранено в САЩ

"Спи в животински трупове и яде суров черен дроб": 7 актьори, които преминаха границите

"Спи в животински трупове и яде суров черен дроб": 7 актьори, които преминаха границите

Любопитно Преди 1 час

Кои са актьорите, които истински се вживяват в ролите си, четете в следващите редове

Колко струват тестовете за коклюш и могат ли да дадат фалшив резултат

Колко струват тестовете за коклюш и могат ли да дадат фалшив резултат

България Преди 1 час

Диагнозата се поставя както в зависимост от клиничната картина, така и при потвърждение с лабораторни изследвания

Украински танк в района на град Часов Яр обстрелва руски позиции, 29 февруари 2024 година

Унищожават "всичко, което се движи в посока на града“: Яростната битка за Часов Яр

Свят Преди 1 час

Руските войски се опитват да превземат Часов Яр в Донецка област преди 9 май

<p>&quot;Летящи таксита&quot;: Париж обяви мащабни планове за трафика на града</p>

Ще се возим ли на въздушни таксита след два месеца в Париж?

Технологии Преди 2 часа

И дали прословутото Velocity ще дебютира на Олимпиадата през юли

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Любопитно Преди 2 часа

Преместването не е за постоянно

Древна ДНК разкрива мистериозна империя

Древна ДНК разкрива мистериозна империя

Любопитно Преди 2 часа

От едно парченце кост учените могат да извлекат удивителна информация за миналото

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Любопитно Преди 2 часа

Мони Бонбони взе участие в специалния Food Quiz и нека разберем колко добре познава феновете на предаването