0
В Е ЕВЕРНА И ЮЖНА АМЕРИКА:
Аржентина: Единствената южноамериканска държава със специален статут в НАТО изцяло подкрепи Съединените щати в обявената война на тероризма. Аржентина участва с бойно подразделения в операция "Пустинна буря" преди десет години, но все още не е уточнила под каква форма ще предложи поддръжката си на САЩ.
Бахамските острови:Правителството прецени, че на американците сега не им е до туризъм, пренасочи рекламната кампания към Европа.
Бермудите:Предложи безплатни почивки на 100 служители, ангажирани в спасителните операции около Световния търговски център. Министърът на туризма Дейвид Алън заяви, че британските острови са отправили това предложение в писмо до кмета на Ню Йорк Руди Джулиани. (Подобни оферти имало и от островни държави в Карибския регион.)
Боливия: Боливийското правителство излезе с декларация, в която предлага подкрепа на Съединените щати. Повечето боливийци заклеймиха атаките, макар че някои синдикални лидери, включително индианският водач и бивш партизанин Фелипе Куиспе, да заявиха, че дотук е довела "империалистическата" политика на САЩ.
Бразилия: Припомниха, че в Организацията на американските държави подкрепата за САЩ е формалност поради наличието на договора от Рио от 1947 г., според който (подобно на Северноатлантическия пакт) въоръженото нападение над страна от общността се смята за атака върху всички членки. Външният министър Селсо Лафер обяви, че засега подкрепата е на дипломатическо равнище, а не военно, но отказа да уточни дали Бразилия ще се ангажира в евентуален контраудар на американската армия.
Венецуела: Президентът Уго Чавес заяви, че страната, която е членка на ОПЕК, ще направи "всичко възможно", за да гарантира стабилни доставки на петрол. Той призова президента Буш да не започва "Трета световна война", която би могла да дръпне спусъка на глобален, дори ядрен конфликт. Министърът на отбраната Хосе Висенте Рангел каза от своя страна, че Венецуела ще съдейства на военни действия, предвождани от САЩ, но не може да обещае "карт бланш" в евентуален конфликт с мюсюлманските народи, с които Венецуела поддържа контакти заради петрола. Държавният нефтен монопол, който е четвъртият по мащаб доставчик на суров и рафиниран петрол за САЩ, бе поставен под охраната на националната гвардия. "Citgo Corp.", филиал на американска компания, дари газ за 1 млн. долара на Американския червен кръст и събира от клиентите си в газостанциите допълнителни дарения за червенокръстките организации. Междувременно банковите институции проверяват дали 19 души от списъка със заподозрени на ФБР имат сметки в страната.
о-ви Вирджиния: Бе засилена охраната по аерогарите, в огромната нефтена рафинерия в Сент Кроа и на пристанищата за туристически кораби. Спадна притока на американски туристи в курортните селища.
Гватемала: Правителството обяви тридневен национален траур и свали наполовина знамената пред държавните учреждения. Президентът Алфонсо Портильо заклейми атаките в годишната си реч по случай Деня на независимостта в края на трагичната седмица, като заяви, че подкрепя международната битка с тероризма и организираната престъпност.
Гренада: Бе засилена охраната в университета "Сейнт Джордж", където учат много американски студенти. На входа на учебното заведение бе създаден пропускателен пунк, кодати посетителите да оставят по-обемистия си багаж. Жителите на острова събират дарения за семействата на загиналите пожарникари от Ню Йорк.
Доминиканската република: На разпит във връзка с нападенията в полицията са привикани около 60 души, впоследствие освободени. Властите претърсват за веществени доказателства на шест места, но засега разузнавателните служби не са открили контакти на терористичните групи.
Еквадор: Полицейското и военното разузнаване разследват възможното присъствие на терористичната организация на Бин Ладен "Ал Кайда" на територията на страната, заяви външният министър Хайнц Мьолер.
Каймановите острови: Британската територия, където има широк банков сектор, обеща да осигури на американските власти цялата информация, с която разполага относно евентуалното наличие на офшорни банкови сметки, използвани за финансиране на терористичните нападения.
Канада: Ще бъдем част от "глобалния отговор на една глобална заплаха", каза премиерът на страната Жан Кретиен в началото на седмицата след атаките, но засега отказва да прати канадски военни да се участват в наземен контраудар. Опозиционният лидер Стокуел Дей от Канадския алианс заяви, че "ако и когато изникне нуждата от военни действия... трябва да имаме желание и да сме готови да ги осигурим". На 11 септември страната прие над 200 отклонени полета, включително много от десетките хиляди пътници, на които им се наложи да останат в страната почти седмица. Канадски експерти помагат при идентифицирането на телата в Ню Йорк, а премиерът Кретиен посети Вашингтон, за да разговаря с президента Буш за възможна военна подкрепа, която Канада да окаже на САЩ.
Колумбия: Президентът Андрес Пастрана се помоли за жертвите в параклиса в пезидентския дворец. Така както световна напаст като наркотрафика не може да бъде сразена без съдействието на всяка държава, всички нации трябва да имат "споделена отговорност", за да се борят ефективно с тероризма, каза Пастрана. Пожарникарите в Кали и Меделин също излязоха на мирни походи и молитви в подкрепа на нюйоркските огнеборци.
Коста Рика: Външният министър Роберто Рохас обяви три дни след нападенията, че Коста Рика, която председателства в момента съвета на Организацията на американските държави, свиква среща на съвета във Вашингтон, за да анализира въздействието на терористичните актове.
Куба: Кубинският лидер Фидел Кастро заклейми атаките и предложи медицинска помощ на САЩ, но освен това предупреди за опасността да "паднат в капана на желанието" за отмъщение.
Мексико: С пресни спомени от неотдавнашната си визитат във Вашингтон президентът Висенте Фокс заяви, че страната му е "готова да си сътрудничи с всички онези държави, които влязат в предлагания съюз за битка със злото". Външният министър Жоржи Кастанеда от своя страна каза пред мексиканския Конгрес, че Съединените щати "имат всички права и поводи да търсят компенсация" и че "ние не можем да им откажем подкрепата си". Властите проверяват хотелските регистрации и търсят други следи за дейността на "необикновено висок" брой гости от Близкия Изток, които са посещавали тихоокеанските курорти в периода от юли до 6 септември.
Никарагуа: Правителството на страната заяви, че осъжда атаките и обещава каквато помощ трябва в борбата с тероризма в рамките на Договора от Рио за реципрочна помощ между американските държави; бе обещано и нужното съдействие в разследването на трагедията.
Панама: Засили защитата на Панамския канал, американското посолство, нефтените рафинерии и главното летище. Президентът Мирея Москоко изпрати до правителството на САЩ послание с израз на подкрепа и солидарност.
Парагвай: Страната засили контрола по граничния район с Бразилия и Аржентина, който е процъфтяващ търговски коридор, който се населява от значителна арабска общност. Областта в миналото бе подозирана, че се използва и като проводник за сенчести ислямски групировки.
Перу: Президентът Алехандро Толедо изрази подкрепа за Съединените щати срещу "безумните" терористични атаки, които повлияха "не само на Съединените щати, но и на всички демократично мислещи нации по света". Външният министър Диего Гарсия Саян настоя за спешна среща на Организацията на американските държави за приемането на резолюция, заставаща зад всички мерки в битката срещу глобалния тероризъм.
Салвадор: Президентът Франсиско Флорес заклейми нападенията и отмени всички тържества по случай Деня на независимостта. Конгресът на страната обяви тридневен национален траур, а Флорес заяви, че "Салвадор ще стори всичко, което може, за да съдейства (в разследването)".
Пуерто Рико:Американската територия изпрати спасителен екип, който да помага в издирването на оцелели в руините на Световния търговски център, а губернаторката Сила Калдерон замина за Ню Йорк, за да предложи съдействие. В Пуерто Рико започна и дарителска кампания за събиране на средства за семействата на жертвите, а някои пуерториканци развяха американското знаме, за да демонстрират подкрепата си.
Тринидад и Тобаго: The Mighty Sparrow (Силното врабче), легендарният местен композитор на калипсо, написа нова песен, в която заклеймява терористичните атаки в САЩ. В текста се казва, че "без никаква причина те убиваха хора и унищожаваха Манхатън", а на финала са думите: "И помнете, Бог пази Авмерика!". Врабчето, чието истинско име е Слингер Франсиско, наблюдавал нападенията от апартамента си в Ню Йорк.
Уругвай: Външният министър Дидие Оперти заяви, че Уругвай "ще подкрепи колективните решения, които ще бъдат взети, защото осъзнава, че тази агресия е насочена не само срещу Съединените щати, но и срещу начина на живот в нашите държави".
Хондурас: Правителството обяви, че седем централноамерикански държави са си насрочили извънредна среща в Хондурас, за да приемат обща стратегия против тероризма в светлината на атаките срещу Ню Йорк; властите освен това декларираха, че страната им има "голямо желание да участва в борбата срещу тероризма".
Чили: Заклейми атаките и изрази твърдата си подкрепа за Съединените щати, макар да предупреди, че всеки отговор трябва да бъде в рамките на международните норми и да избягва нанасянето на щети върху невинни хора. Чилийската агенция по аеронавтика се съобрази с искането на САЩ на летището в столицата Сантяго да се провеждат по-строги проверки на пристигащите с международните полети от съседните Аржентина, Угугвай и Парагвай, които се прехвърлят на самолети за Съединените щати. Говорителят Рене Серда заяви, че се очакват представители на Федералната авиационна администрация на САЩ, които да помагат при започналите инспекции.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 14 минути

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 11 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 11 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 12 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 12 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 13 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 13 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 13 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 14 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 14 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 14 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 15 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 15 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини