0

Н е може всеки да бърка в масивите на тайните служби, това показва непрофесионализъм от страна на тайните служби, коментира ген. Никола Колев, началник на кабинета на президента, в интервю за "Нова телевизия".

Вчера президентът Първанов каза, че в случая с исканите разпечатки от разговори на депутати се създава психоза за правото всеки да надникне в масивите на МВР и ДАНС, за да разбере какво става с него или с хората около него и запита къде отива идеята за борбата с престъпността и корупцията.

Недопустимо е хора извън тези служби да бъркат в техните информационни масиви, каза ген. Колев, като уточни, че депутатите не бива да ровят в информационните масиви на тайните служби.

Скандалът, който стана с разпечатките показва, че част от народните представители започнаха да се занимават дали са обект или не на службите, отбеляза ген. Колев.

Според него парламентът трябва да направи още една крачка и да каже кои са етажите на властта, които трябва да бъдат проверявани системно и периодично, за да сме сигурни на кого сме поверили управлението на държавата.

Никола Колев посочи, че това не е недемократично и другите държави имат опит в тази насока.

Проверките, които се правят сега ще направят изводите, за да се види какви законодателни промени трябва да се направят, добави той.

За създаването на ДАНС ген. Колев каза, че първоначалната идея на президента е била за създаване на звено, което да се занимава с тежки случаи на корупция.

Тази идея се разшири и се създаде ДАНС, като се взеха звена от различни институции. Реализацията на това не беше осъществена по първоначалната идея. За това нека не приписваме идеята на ДАНС на президента, посочи началникът на кабинета на държавния глава.

Той заяви категорично, че президентът няма да използва политически чадър над никого включително и към бившия министър на вътрешните работи и настоящ депутат Румен Петков. Ген. Колев каза това в отговор на въпрос защо се забавя прокурорската проверка срещу Петков.

Балонът "ДАНС" е спукан, коментира в интервю за Би Ти Ви депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Той бе категоричен, че това е резултат от борбата между лобитата в БСП преди предстоящия конгрес на партията.

"Известно е, че има три лобита в БСП, които се борят помежду си преди конгреса на партията. Това го знаят всички", посочи Атанасов.

Той каза, че "Татяна Дончева е била информирана много преди да обяви за подслушването и тя е предубедена и заинтересована".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@