0

"Борисов ни принуди да увеличим парното", твърди пред "Стандарт" икономическият министър Петър Димитров. Увеличението от 18,7% от началото на годината беше изрично искане на общината, за да стане тя 100-процентов собственик на "Топлофикация".

Държавата трябваше да индексира цената на топлото на всеки три месеца заради цената на газа и, отговаряйки на искането, направихме промяна на наредбата - променяйки цената на газа, на всеки три месеца също да се променя цената на парното, обяснява Димитров.

Но те вече не искат да стават собственици и са възмутени от увеличението от януари. Ето това е популизъм, възмущава се той.

Темата за парното коментира и "Капитал" в материал "Министерство на икономиката и социалните грижи". Със санкция на държавата парното в София си върна старата цена и отново затъва в блатото на дълговете, пише вестникът.

Вместо да разреши проблема с надутите сметки, министерството на икономиката реши да създаде нов проблем и обрече "Топлофикация-София" на загуби. Това ще доведе до трупане на нови дългове към "Булгаргаз", които ще се плащат от всички данъкоплатци през бюджета, отбелязва авторът.

"Опозицията профанизира вота на недоверие", коментира пред "Монитор" председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. Той оценява вота като неуспешен за опозицията и успешен за управляващото мнозинство и правителството.

Найденов отбелязва, че целта на БСП за предстоящите избори е да има най-голям брой депутати в сравнение с другите участници в изборния процес. Това очакване не е плод само на амбиция и излишно самочувствие, основание ни дава и положителната равносметка от досегашния мандат, посочва Найденов.

Само хора с образователна степен магистър ще могат да бъдат депутати от БСП - това е записано в критериите за номинация на народни представители, приети от Националния съвет на БСП.

"Всеки пети социалист в парламента ще е бизнесмен", допълва "Труд". Една пета от червените депутати в следващия парламент да са бизнесмени, решил Националният съвет на БСП. 15% пък ще бъдат специалистите по външна политика и национална сигурност. Предвижда се 15% от членовете на бъдещата парламентарна група да са юристи, както и досега.

"Станишев оцеля във вълчия сървайвър", коментира "Сега". Днес Станишев е преодолял седмия си вот на недоверие, двете най-тежки зими, свързани с ценови ръст на храни и енергия, излезе сух от площадното гражданско недоволство и се спуска безпрепятствено към следващите избори, отбелязва изданието.

Всяка прилика с Жан Виденов се оказа неуместна, това е първото в демократичната ни история правителство на БСП, което изкарва мандата си, констатира вестникът.

"Правителството е опиянено от властта, която има", заявява пред "Класа" Лъчезар Иванов, независим депутат и член на ГЕРБ. Според него вотът на недоверие е имал една основна задача - да се покаже на гражданите, че освен тройната коалиция, има и алтернатива.

"Викат ми Доктора, а обвиняемите - болни", казва пред "Труд" прокурорът Роман Василев. Такъв бил прякорът му още от ученик. Попитан дали не знае начин да спре епидемията сред обвиняемите Василев отговаря, че знае, но не може да я спре, защото не е законодател.

Законодателят би трябвало да преразгледа НПК там, където се говори за "краткотрайно разстройство на съзнанието и друго тежко заболяване, което пречи на провеждането на производството", смята той.

Според него би трябвало да се посочи по списък какво е това "тежко заболяване" и колко време пречи на процеса. Освен това законът казва, че присъствието на обвиняемия по наказателни дела е задължително, отбелязва прокурор Василев. Той предлага в такъв случай да се предвиди възможност при отсъствие на болен обвиняем на негово място в съдебната зала да се явява адвокат.

Над 40 склада и офиси на вносители на китайски и турски стоки контрабанда бяха ударени при операция на антимафиоти и данъчни в Илиянци, научил "24 часа". Акцията продължила няколко дни.

В сряда следобед маскирани спецполицаи и над 80 служители на НАП атакували складове и офиси на араби, българи и китайци на Илиянци. Информацията за операцията, за която съдействала и еврослужбата за борба с финансовите измами (ОЛАФ) е била пазена в пълна тайна. Целта била да се разкрие целият механизъм на контрабандата и митническите измами при вноса на подобни стоки, както и източването на големи суми ДДС чрез фиктивен износ за страни от ЕС.

"През юли ще направим равносметка за България в ЕС", посочва пред "Капитал" говорителят на ЕК Марк Грей. Той обяснява, че февруарският доклад е междинен и в него не се предвижда политическа оценка. Оценките ще дойдат в доклада през лятото, когато се навършват три години от стартирането на механизма за сътрудничество и проверка, който ЕК прилага, отбелязва Грей.

Тогава ще имаме възможност за първи път да погледнем откъде сме тръгнали и да направим сериозна политическа оценка на направеното в България до момента, заявява говорителят на ЕК.

За нас е много важно членството на България да се разглежда в контекста на реалния живот, защото е важно да видим какво донесе влизането в ЕС на страната и защо за останалата част от Европа е важно България да е член на съюза, отбелязва Грей.

Според него за това не се говори. Не се говори за ролята, която се отрежда на България в процеса на преговори за постигане на енергийна сигурност в Европа, политическа стабилност на Западните Балкани и в условията на икономическа криза.

Единственото нещо, което виждаме като дебат в София, са докладите на комисията, забелязва Грей. А какво направи ЕС за България например по време на газовата криза не станало ясно. Какво правим за здравната реформа, за защитата на потребителските права - това са само два примера за ежедневните ползи от членството за българските граждани, посочва той.

"На 77 г. съм щастлив, макар и полусляп", разказва пред "Труд" актьорът Джоко Росич. В трудни моменти човек събира всичко, което носи в себе си, както светлината се събира през лупа във фокус и със силата си пробива хартия, дърво и желязо, разсъждава той. Разбира се, човек трябва да има устои, допълва Росич и казва, че неговите устои е детството му.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Трик на WhatsApp: Как да разберем местоположението на човек, без той да знае

Трик на WhatsApp: Как да разберем местоположението на човек, без той да знае

Любопитно Преди 1 минута

Този метод е удобен за проверка дали даден контакт е там, където обикновено се намира, но не забравяйте и етичните последици

Снимката е илюстративна

ЕС готви санкции за партии, финансирани от Русия

Свят Преди 41 минути

"Тъжно е, че не можем да покажем единен фронт срещу Путин"

<p>Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления</p>

Прокуратурата, ДАНС и МВР създадоха звено за противодействие на изборните престъпления

Избори 2 в 1 Преди 1 час

То ще обменя информация с ЦИК, с областните междуведомствени звена в страната и ще извършва анализ и обобщение на получените данни

Форум по случай 75 години дипломатически отношения между България и Китай

В София се проведе форум по случай 75 години дипломатически отношения между България и Китай

България Преди 1 час

Събитието събра представители на различни политически, икономически и културни среди на двете страни

Избори 2 в 1: Хартиените бюлетини ще са в различни цветове

Избори 2 в 1: Хартиените бюлетини ще са в различни цветове

България Преди 1 час

Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева призова политиците да не рушат доверието в изборния процес

Pixel 8a е новият бюджетен смартфон на Google

Pixel 8a е новият бюджетен смартфон на Google

Технологии Преди 2 часа

Въпреки по-ниската цена, той предлага обновен хардуер и AI

Почина ръководителят на севернокорейската пропаганда

Почина ръководителят на севернокорейската пропаганда

Свят Преди 2 часа

Той е служил и при тримата лидери Ким

Задържаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол

Задържаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол

България Преди 2 часа

Товарната кола е спряна за проверка около 17:15 ч. на пътя Приморско – Созопол от екип на "Гранична полиция"-Царево

Отложиха за неопределено време делото на Тръмп за класифицираните документи

Отложиха за неопределено време делото на Тръмп за класифицираните документи

Свят Преди 2 часа

Датата ще бъде определена с отделно съдебно произнасяне

"Стоманено приятелство": Си Цзинпин пристигна на посещение в Сърбия

"Стоманено приятелство": Си Цзинпин пристигна на посещение в Сърбия

Свят Преди 2 часа

Снощи китайският президент, придружаван от съпругата си, беше посрещнат на белградското летище "Никола Тесла"

САЩ спряха временно доставка на бомби за Израел

САЩ спряха временно доставка на бомби за Израел

Свят Преди 3 часа

Причината е, че страната не е успяла да отговори на опасенията на Вашингтон относно плановете за нахлуване в южния град Рафах в Газа

Почина актьор от "Игра на тронове"

Почина актьор от "Игра на тронове"

Свят Преди 3 часа

Иън Гелдър почина на 74-годишна възраст

Отиде си скулпторът Антон Дончев

Отиде си скулпторът Антон Дончев

България Преди 3 часа

Скръбната вест съобщиха от Съюза на българските художници

Коклюшът у нас: Ръст на заболелите след празниците

Коклюшът у нас: Ръст на заболелите след празниците

България Преди 3 часа

По данни на Министерството на здравеопазването болните са близо 800, повечето от които са деца