0

О бвиненията в пране на пари и приемане на подкуп срещу заместник- изпълнителния директор ДФ "Земеделие" Красимир Неделчев са една от основните теми в днешните вестници. Прокуратурата изнесе данни, уличаващи Неделчев в пране на 357 хил. лв. и подкупи. По-късно министърът на земеделието и горите Нихат Кабил заповяда да прекратят пълномощията му.

"Перем името си пред ЕС с разкрит огромен подкуп", коментира под глава "Сега" и пише, че случаят е разкрит точно седмица преди Европейската комисия да обяви резултатите от мониторинговия си доклад за напредъка на България.

"24 часа" публикува становище на Неделчев, който твърди, че е набеден. Това обявил той в понеделник пред лидери на НДСВ, от чиято квота е бил избран.

В Агенцията за финансово разузнаване има постъпили сигнали за корупционна практика от страна на държавни служители, съобщи директорът й Васил Киров, пише "Новинар".

Главният прокурор Борис Велчев косвено разкритикува методите на МВР за борба с интелектуалните пирати, анализират всекидневниците и цитират думите на Велчев, че наказването на крайни потребители на пиратски филми и музика от интернет е прехвърляне на отговорност.

Според него е трудно да се очаква от един тийнейджър да прави сложни заключения по отношение на авторските права.

Според председателя на Софийски районен съд Иван Колев е политически мит, че делата вървят бавно. Това казва той в интервю за "Сега". Операция "Чисти ръце" може да се окаже лов на вещици, коментира още той.

"БСП вдига летвата за участие в президентския вот", пише "Сега" по повод предложението на левицата участващите в президентските избори кандидати да могат да си възстановяват депозита, ако са получили поне 4% от подадените гласове, а не 1%, както досега.

Изпълнителното бюро на БСП обсъди вчера промени в Закона за избор на президент и вицепрезидент. Сред акцентите в проекта са депозитът да си остане 5 хил. лева, глоби от 2 хил. до 20 хил. лв. за купуване на гласове и от 500 до 2 хил. лв. за гласувалите повече от един път, въвеждането на прозрачни урни и интегрална бюлетина, която ще има полиграфична защита.

Илия Лазаров е избран за главен секретар на СДС на мястото на подалия оставка от поста Иван Колчаков, съобщават всекидневниците.

СДС настоява общият десен кандидат за президент да се излъчи чак през септември, пише "Сега" след заседанието на Националния съвет на сините.

Петър Стоянов е заявил, че не бива да се робува на срокове, а ранното издигане на претендента щяло да го направи мишена.

"СДС търси Борисов за президент", обявява "Новинар" и посочва думите на областния председател на СДС-София-област Валентин Василев, че ГЕРБ трябва да бъде привлечен в работната група на десните партии за издигане на кандидат за държавен глава.

ДСБ настояват министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров да подаде оставка, заради инцидента в пети блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщава "Труд".

"В бюджета няма пари за пенсия от деветдесет лева", извежда на първа страница "Дума" от интервюто си с министъра на финансите Пламен Орешарски. Той обяснява, че бюджетът е разчетен без резерви с общо предназначение. Според него е възможно да има повишение на здравната вноска, но подобна стъпка не е рационална.

"Дневник" разкрива, че историкът и депутат от "Коалиция за България" Андрей Пантев ще е лицето на бъдеща формация "Ляв патриотичен съюз". Новата формация била отговор на БСП към "Атака" и ГЕРБ.

Парламентът да приеме закон, с който да реши проблема за царските имоти, поискаха вчера юристи, участващи в заседание на Гражданския конвент за промени в конституцията, отбелязва "24 часа".

"Сега" тълкува изказване на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Дурау Барозу като намек, че България и Румъния могат да бъдат разделени на финалната права за членството си в Евросъюза.

Имало възможност ЕК да не даде еднозначна препоръка за двете кандидатки. Жозе Барозу е заявил още, че на 16 май със сигурност ще има решение за България и Румъния.

На уводната си страница "Дневник" пише, че ако на 16 май няма дата за членството, приемането ни може да се забави с няколко месеца. "Стандарт" посочва, че според австрийския канцлер Волфганг Шусел приемането ни вече е решено.

"Сега" посочва и думите на външния министър Ивайло Калфин, който казва, че има натиск над ЕК да забави решението си до есента.

Според министър Калфин докладът няма да е приятен, но до отлагане едва ли ще се стигне. Позицията на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева също е, че ни чакат сериозни критики.

Българският премиер Сергей Станишев призова ЕС да не се отнася към българите като "към граждани втора категория", като отложи планираното за 1 януари 2007 г. присъединяване на страната към съюза, пише "24 часа", като се позовава на кореспондента на Асошиейтед прес в София Роберт Вилард.

"Отлагането ще бъде възприето като отхвърляне" на България, е подчертал премиерът пред група чужди журналисти. "Това би било грешка, ние не сме граждани втора категория. Не се опитвайте да ни обидите", е посочил още премиерът.

Позовавайки се на БТА, "Монитор" посочва коментара на председателя на парламента Георги Пирински, който настоява да се избегнат двойните стандарти при оценката на свършеното от България и Румъния.

В интервю за "Труд" министър-председателят на Словения Янез Янша, който пристига днес на посещение у нас, изразява надежда, че България ще бъде приета в ЕС на 1 януари 2007 г.

Когато Европейският съвет реши да приеме България, знаехме, че проблемите ви с борбата с корупцията и организираната престъпност съществуваха и че решаването им ще отнеме време, казва още той.

Позовавайки се на уебсайта "Медиапул", "Труд" пише, че премиерът Сергей Станишев готви промени в правителството в отговор на очаквания критичен доклад на ЕК.

Според електронното издание в края на миналата седмица се заговорило, че БСП, НДСВ и ДПС са готови да отстранят по един свой министър и по двама зам.-министри от ведомство.

Сред спряганите имена били тези на министъра на вътрешните работи Румен Петков, на околната среда и водите Джевдет Чакъров и на правосъдието Георги Петканов или на евроинтеграцията Меглена Кунева.

В четвъртък предстои нов процес срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, задържани от седем години в Либия и обвинени в заразяването със СПИН на либийски деца. Пред Франс прес либийският адвокат на българските медицински сестри Осман Бизанти съобщи, че ще поиска съдът да ги пусне под гаранция, предава "Сега".

2 лв. средно се очаква да струва кубик вода догодина, информират всекидневниците. Това се прогнозира в разчети на Световната банка, които бяха оповестени вчера от зам.-министъра на регионалното развитие Димчо Михалевски.

Средната цена е на база на прогнозите за инвестициите, които трябва да се вложат във "ВиК" сектора.

"Екоминистърът и бизнесът се договориха за такса опаковки", обявява "Сега". Вчера организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки и министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров се споразумяха с фирмите да увеличат инвестициите в разделното събиране на сметта, както и броя на жителите, обхванати в тази система.

България е станала рисково място за чуждестранните инвестиции и се наблюдава влошаване на инвестиционната среда, заяви американският бизнесмен Джон Мензайъс, който работи в страната ни, пише "Монитор".

Той е един от бизнесмените, участвали на работна закуска, организирана от американската търговска камара у нас. На нея присъстваха посланикът на САЩ в София Джон Байърли и вътрешният министър Румен Петков.

"Не само за българите, а и за цялата европейска история Денят на победата над хитлерофашизма означава много и не случайно това е и Денят на Европа", заяви президентът Георги Първанов, след като поднесе венец на Паметника на Незнайния войн, отбелязва "24 часа".

"Дума" публикува снимка на държавния глава как поднася цветя на паметника на Альоша в Пловдив и пише: "Президентът призова да опазим талантите".

Водеща тема в "Труд" е обявяването на 26 май за неучебен ден. 15- годишният ученик от Елин Пелин Цветелин Димитров стана вчера министър на образованието в Деня на училищното самоуправление и разпореди 5 дни ваканция - от 24 май до 28 май. Цветелин издаде заповед, която беше подписана и от Даниел Вълчев.

"Лошите родители" на първокласници ще бъдат лишени от еднократната помощ от 80 лв., съобщават изданията. Вместо тях, социалните работници ще купуват за децата учебници, тетрадки, дрехи и обувки или ще им плащат купоните за стола в училище.

"Ново здравно безумие - болниците на концесия", коментира под глава "Монитор" изказването на министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски, че болниците могат да бъдат давани на концесия. Той даде пример със санаториумите и болниците за рехабилитация, които в момента тънат в мизерия, но допусна концесиониране и на другите видове лечебни заведения.

В голям материал "Сега" пише за предстоящата втора световна среща на българските медии, която ще се състои от 18 до 22 май в рамките на "Българските дни в Чикаго".

Организатори на форума са БТА и медийната общност в града. Темата на тазгодишната среща е "Националната идентичност и ролята на медиите за образа на България по света".

Всекидневниците отразяват изявите на известния бразилски писател Паулу Коелю, който е на посещение у нас. Президентът Георги Първанов му връчи Почетния знак на президента.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 2 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 2 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 4 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 4 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 4 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 4 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 5 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 5 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 5 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 5 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 5 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 6 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 6 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 6 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 6 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 6 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите