0

"Натискат Станишев да реже глави", пише "Стандарт". Според източници на вестника НДСВ и ДПС ще настояват премиерът Сергей Станишев да се раздели с част от министрите заради орязаните от Брюксел 220 млн. евро.

Преди съвета на коалицията във вторник хората на Ахмед Доган ще се съберат, за да обсъдят евентуални уволнения на министрите Пламен Орешарски и Асен Гагаузов, на зам.-министъра Димитър Ивановски и на председателя на вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов.

Преди вчерашното заседание на правителството Гагаузов обясни, че само премиерът Станишев може да иска оставки. "ЕК показва мускули, с които иска да подскаже някому нещо друго", смята регионалният министър. Финансовият министър Пламен Орешарски пък заключи кратко, че темата с оставката му не е актуална, тъй като била на дневен ред преди шест месеца.

"Опозицията се отказа да сваля кабинета", съобщава "Монитор". Опозицията се отказа да сваля правителството с вот на недоверие. Анонсираните в сряда консултации за искане на вот на недоверие към кабинета не се състояха. На срещата се отзоваха единствено инициаторите Яне Янев и Димитър Абаджиев, независимият депутат и член на ГЕРБ Лъчезар Иванов, Борислав Китов от БНС и Иван Колчаков от ОДС.

"Нещо интимно се прекърши в трайната коалиция", коментира "Сега". След спирането на 220 млн. евро от Европейската комисия напрежението в тройната коалиция е обяснимо. Позорът с изгубените милиони е огромен. Нормално е НДСВ и ДПС да се разграничат от БСП най-малко заради имидж. Двете партии не просто са изнервени, но и отказват да бъдат солидарни в провала. Това вече е семейство, което ще изпълни 4-годишния брачен договор, но нещо интимно се е пречупило у партньорите. Държавата загуби не просто пари за пътища. Държавният елит и производните й обръчи губят същинския смисъл от присъединяването на България - парите. А това е като цивилизационен шок, се посочва в коментара.

"Санкциите на Брюксел са в интерес на гражданите и бизнеса", твърди Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. В интервю за "Дневник" той обяснява: "Парадоксално, но дългосрочно санкциите на Брюксел са в интерес на българските граждани и бизнес. Ако не успеем да изградим институции, които работят в интерес на гражданите, няма как да станем развита и богата държава. Краткосрочно е много болезнено, защото спирането на фондовете идва точно когато най-много ни трябват, за да смекчат ефекта от кризата. Отговорността я носят политиците, но цената ще я платят фирмите и гражданите", лаконичен е Прокопиев.

"Брюксел ни даде 267 милиона евро", съобщава "Труд". България ще получи тази сума до края на 2009 г., обеща вчера комисарят по регионалната политика Даните Хюбнер.

Парите са с 88 млн. евро повече от предвиденото като част от увеличените плащания по линия на Кохезонния фонд, Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд заради финансовата криза. С тези пари общите предварителни плащания от европейските фондове за страната ни в периода 2007-2009 г. трябва да възлязат на 635 млн. евро.

"Ще бъда най-щастлива, когато не аз, а България се нареди сред първите пет в ЕС", казва в интервю за "Класа" Меглена Кунева. Поводът е нейната номинация за "Еврокомисар на годината". "За мен самата номинация вече е една победа, едно признание на визията, с която предложих да направя европейския потребител по-видим, гласът му по-чуваем, а самият него - по-ясно осъзнаващ важната роля, която играе на пазара", споделя Кунева.

"Драшков води свидетели да го защитават", пише "24 часа". Бившият зам.-предеседател на ДАНС Иван Драшков, който съди кабинета заради уволнението си, поиска разпит на двама свидетели, които да го защитят. Те ще разкажат как Драшков устно е съобщил на шефа си Петко Сертов, че ще участва в обръщение към президента, премиера и председателя на парламента по повод атаките на депутата Татяна Дончева срещу агенцията.

"С обръщението искахме да защитим авторитета на агенцията, която месеци наред бе атакувана неправомерно и неиздържано, да защитим ДАНС от опитите да бъде вкарана в политически интриги", поясни Драшков.

"Разрешиха на кметове да са партийни лидери", съобщава "24 часа". Тази промяна в Закона за политическите партии бе одобрена от правната комисия вчера. Така се открива възможност Бойко Борисов да стане формален лидер на ГЕРБ. Поправката е внесена от независимия депутат Елеонора Николова.

Освен това държавната субсидия за партиите скача от 2 на 5%, което означава по 11 лева за всеки глас. Партиите ще получават дарения до 10 хил. лева от физически лица. Забранени бяха дарения от фирми, но не и от фондации.

"ДСБ да каже сгреши ли като разцепи СДС", призовава Антонела Понева, депутат от ДСБ. В интервю за "Монитор" тя говори за своите очаквания ДСБ да се върне към началото, за да може да продължи напред. Разговорите за коалиция със СДС Понева определя като дълбоко лицемерни.

"Не можеш да наречеш една формация мъртво тяло, част от статуквото, фасадна демокрация, пропита от клиентела, и след това да подминеш всичко изречено. Ако въобще ДСБ реши, че е било грешка всичко това, значи отваря пътя и трябва да се стреми към коалиция със СДС. Ако се потвърди началото, то значи нямаме работа със СДС".

"Можело да се свият бюджетните приходи", отбелязва "Труд". "Шансът да се свият приходите в бюджета не е малък" - така финасовият министър Пламен Орешарски коментира вчера новината, че бюджет 2009 ще бъде пренаписан между първо и второ четене в парламента. Според депутати разходите и приходите в него ще бъдат намалени с 2 млн. лева, а икономическият ръст ще бъде коригиран на 2% вместо прогнозираните 4,7%.

"Данъчната оценка скача, налогът за сгради не", съобщава "24 часа". Данък сгради догодина ще остане непроменен в повечето населени места. Това решиха вчера депутатите, като едновременно вдигнаха с 50% данъчната оценка на имотите и намалиха ставката, която се начислява върху нея. Те приеха, че коридорът за промилите ще е от 0,5 до 2. Така бламираха бюджетната комисия, която предлагаше горната граница да е 5. Вдигането на данъчната оценка бе обяснено като мярка срещу сивата икономика.

"Парламентът върза ръцете на общините", заявява пред "Труд" Георги Кадиев, общински съветник от БСП в София. Според него всеки общински съвет сам трябва да определи размера на данъците, но ще избира между 1 до 10 промила. В сряда бюджетната комисия в Народното събрание прие от 0,5 до 5 промила, с което данъците стават от 75 до 750 лева.

Това Кадиев нарича неразбиране и недоверие в общините от страна на депутатите. Единствено общината трябва да прецени инвестиционния интерес и благосъстоянието на гражданите.

"При криза не се вдигат данъци", е отговорът на Надя Антонова, депутат от "Коалиция за България". По думите й бюджетната комисия е приела идеята, че на столична община би трябвало да се даде по-голяма възможност да прави политика чрез местните данъци. Но държавната политика е да не се увеличават данъците, особено по време на криза. Приетата окончателно горна граница от 2 промила за данък сгради е гаранция срещу стремежа за по-високи налози и оттам за повече приходи в общините.

"Правителството пусна поскъпване на парното", информира "Труд". Занапред цените на парното ще могат да се променят четири пъти годишно - при всяко поскъпване или поевтиняване на природния газ. Правителството прие това вчера като допълнение в Наредбата за регулиране цените на топлинната енергия. Досега тарифите на топлофикациите се определяха веднъж в годината.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 10 минути

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 43 минути

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 57 минути

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 1 час

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 1 час

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 2 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

България Преди 2 часа

Причината, според недоволните, е изграждане на велоалея, която ще бъде за сметка на десетки паркоместа

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 2 часа

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

Пари Преди 3 часа

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Любопитно Преди 3 часа

Маргарита и Кристиян са гости в новия епизод на подкаста “Един без друг”

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 3 часа

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 3 часа

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 3 часа

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес

Слънце, облаци, дъжд: С какво време започва новата седмица

Слънце, облаци, дъжд: С какво време започва новата седмица

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 16° и 26°

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 10 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес