0

"НДСВ цака БСП и за повишаването на пенсиите", пише на първа страница "Сега". Три дни преди конгресът на БСП да актуализира управленската програма, в която значително място е отредено на социалната политика, НДСВ лансира собствени идеи за увеличение на пенсиите.

Те сериозно се разминават с визията на социалистите. Един от основните приоритети на БСП до края на мандата, който ще бъде обсъден в събота, ще бъде преизчисление на всички пенсии на база осигурителния доход за 2005 г.

Жълтите депутати дадоха вчера мандат на министрите си да подкрепят предлаганото от БСП 10% увеличение на пенсиите от 1 юли, но при условие че от същата дата се намали с 3% осигурителната тежест на работодателите.

Идеите на НДСВ бяха оповестени след вчерашното заседание на жълтата група, от която се чакаше разрешение на конфликтите в партията, породени от манипулациите на извънредния конгрес.

Противно на очакванията обаче царистите загърбиха крамолите и демонстрираха загриженост за управлението на страната.

"Милен Велчев не е питал Симеон за оставката си", съобщава "Дума". В НДСВ още чакат Велчев да си подаде оставката от ръководните органи на партията.

Това стана ясно от изявление на заместник-шефа на групата Борислав Великов след заседание на депутатите вчера. Той беше категоричен, че се иска оставката на Велчев само от ръководните органи на формацията, а не от парламентарната група.

Още не съм взел решение дали да подам оставка, защото не съм се консултирал със Симеон Сакскобургготски, обяви Велчев след заседанието на групата.

"Писатели и съдии в нова дясна партия", отбелязва "Стандарт". Ново дясно Движение за национална демокрация се учредява днес в НДК.

Начело на сдружението ще застане проф. Георги Бакалов. Около 200 представители на академичната общност, бивши конституционни съдии, десни политици и бизнесмени ще го учредят.

"Да върнем каузата на дясното", призовава в коментарната рубрика на "Труд" проф. Георги Марков. Нещата в десницата се развиха така печално, че за жалост опряха до професорите, пише той.

Те са инициатори на дискусия днес в НДК и приканват всички, които се чувстват съпричастни към дясната кауза да се включат. Професорът успокоява хората, свързани със СДС, да не се плашат от бъдещото ново движение или партия, която ще бъде регистрирана.

Тя трябва да стане автентичната българска десница. Така се случи и със "Солидарност" в Полша, както и с първите десни партии в страни от Източния блок.

"Дори ние професорите като историци не искаме да се ровим в близкото минало на десницата. Искаме да продължим напред, но анализирайки горчивия опит. Бъдещето на десницата е обединение", категоричен е Марков.

"СДС ще влезе във властта, ако наесен тръгнат промените", е позицията на Пламен Юруков, представена на страниците на "24 часа". Той е сред участниците в състезанието за лидер на СДС.

Според него мисията на СДС сега е да работи за реформа на политическата система - в България трябва да излязат напред истинските граждански партии, а не от функционерски тип, който беше наложен през последните 50-60 години по формата на БКП.

Идеята е СДС да се превърне в партия на градовете и на дребния и средния бизнес.

"Ангел Александров щял да подаде оставка в понеделник", информира "Труд".

Шефът на НСлС Ангел Александров ще обяви на 18 юни окончателното си решение дали да подаде оставка, както и своите мотиви. Това заяви вчера главният прокурор Борис Велчев.

Оставката се очаква заради скандала между нето и Румен Овчаров. Министър Овчаров отдавна подаде своята, премиерът Сергей Станишев я прие. До края на седмицата Александров е в отпуск.

"Обвинение за валутни престъпления срещу Вальо Топлото влиза в съдебната зала", съобщава "Българска армия". Главният прокурор обяви преди вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет, че някои от делата срещу бившия директор на "Топлофикация-София" са в съвършено напреднал стадий.

Велчев посочи, че делото за валутни престъпления е практически приключило и тече процес на предявяване на обвинението, който трябва да започне утре.

"Ромската интеграция остава на хартия", констатира в коментара си "Сега". У нас интеграцията често означава да даваш, а не да приобщаваш.

Представителите на етноса свикнаха с мисълта, че трябва да получат, а не да търсят начини да бъдат привлечени към ценностите и моделите на поведение в българското общество - да се трудят, да се образоват, да си плащат сметките.

Става въпрос за възможности и за избор, а не за насилствени мерки. Подходът на политиците ни обаче е точно в обратна посока. Припомнят се мерките на социалния министър Емилия Масларова да отнеме детските надбавки, ако ромските деца спрат да ходят на училище.

По темата вестникът включва председателя на фондация "Рома" Антон Карагьозов. "Европа отпуска пари, но до ромите стигат трошици", е озаглавено интервюто с него.

Карагьозов посочва, че през последните 15 години непрекъснато се говори за проблемите на ромите, но няма единна правителствена стратегия за решаването им.

Лошото е, че години наред се правят само изследвания, приемат се програми, но за съжаление тези над 45 документа, приети на различни държавни нива, не се изпълняват. Идва ново правителство и започва нова стратегия.

"1700 лекари от "Пирогов" ще стачкуват", посочва "Труд".

1700 лекари от "Пирогов" са се подписали, че ще участват в ефективната стачка. А целият персонал на болницата е от 2099 души, съобщи вчера д-р Кръстьо Пенчев, председател на стачния комитет в института.

С обявяването на стачката, което ще стане до броени дни, ще спрат плановите операции и приемът. Ще се приемат само болни с опасност за живота и деца.

От 18 май т.г. лекарите и сестрите от "Пирогов" излизат всяка сутрин пред сградата му, за да изразят негодуванието си срещу мизерните заплати, които получават.

"Социалните работници протестират", продължава темата "Труд". Служители от 72 социални дома в страната от вчера започнаха ефективни протести с едночасово прекъсване на работа по обяд. Те искат заплатите им да се увеличат с 20% от 1 юли.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 4 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 9 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 10 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 10 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 10 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 10 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 11 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 11 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 11 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 11 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 12 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 12 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 12 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 12 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 13 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер