0

Макар в съвременния свят жените да имат избор измежду десетки контрацептивни методи, покупката на противозачатъчни хапчета от интернет представлява сериозна опасност.

Рисковете са големи за социално слабите млади жени, на които им липсва образование в сферата на сексуалното здраве.

Във Великобритания едва 49% от младите хора са наясно къде точно се намира местната клиника по сексуалната хигиена. С растящия брой на полово предаваните инфекции се откроява нужда от информираност на младите относно теми като превенция и контрацепция, пише в-к "Гардиън".

"Ударението трябва да се постави върху информацията и достъпа до нея. Младите дами не просто се нуждаят от помощ от чисто биологичната страна на въпроса; те имат необходимост да вникнат в същността на връзката, за да имат възможността да направят информиран избор относно сексуалното си поведение", споделя Сали Копли, директор "Политически проучвания и кампании" в YWCA England & Wales.

"Купуването на хапче онлайн е модерно решение, но не е отговор на растящата ни нужда от различен тип обучение по сексуално здраве и подходящите услуги за съвременните млади дами", твърди той.

"Поръчването им от електронни магазини може да се окаже от полза за много пациенти, като им осигури удобство и достъпност", обяснява Прия Сейпал, ръководител на професионалната етика в RPSGB.

Въпреки това, важно е пациентите да не подценяват проверката на здравословното си състояние.

Докато жените приемат контрацептиви- услуги, измерването на кръвното налягане и следенето на теглото е задължително. Удобоството  се предлага от много аптеки напълно безплатно.

Фармацевтите също така могат да дадат съвет и помощ по отношение на половата хигиена, като препоръчат предотвратяване и лечение на инфекции, предавани по полов път, заключява Сейпал.