0

- Ще поиска ли България американският ракетен щит да се разпростре и над нашата страна?

- Американският ракетен щит е американска програма и пази американската територия. Това е третото измерение на този щит, което според САЩ от тяхна гледна точка би трябвало да стои най-добре в Полша и в Чехия.

Това, което е на България въпросът, е, че тази американска инициатива би трябвало да бъде включена в общата натовска система за сигурност и да не се създават действително различни зони на покриване, защото този щит, който в момента се говори, пази американската територия, но същевременно пази и още редица други страни.

Остават четири страни на практика - Румъния, България и Гърция и Турция, които не са покрити от него, така че...

- Това би означавало, че тези страни стават по-уязвими. Ако някой терорист иска да удари натовска страна, ще удари тези страни.

- Точно така. Този противоракетен щит на практика не е и насочен срещу Русия, той технически не може да спре руско нападение, но той е насочен срещу различни безотговорни терористи, които биха могли да пуснат ракети откъм азиатския континент.

Така че за България е много важно този въпрос да влезе в НАТО и да се обсъжда като обща стратегия, доколкото ние сме член на алианса и бихме искали действително да имаме еднаква степен за сигурност на всички страни.

- Т.е. България иска ракетен щит над територията си?

- България иска да бъде равнопоставена с всички останали страни в рамките на НАТО по отношение на защитата от ракетни нападения.

Сега, има различни видове ракетни нападения. Това се преценява откъде идва опасността, то може да е с балистични ракети, този щит се прави за такива. Могат да бъдат с малък и среден обсег на действие, тогава се правят други защитни мерки.

Но при всички случаи това не е само въпрос на България между другото, това е на страните, които остават извън тази система.

- Каква е позицията на президента и премиера по този въпрос, г-н Калфин, защото вие и министърът на отбраната говорите доста ясно, докато те ще трябва да поставят този въпрос достатъчно ясно на президента Буш утре и вдругиден?

- Аз ви казвам българската позиция, която не е моя лична, и очаквам този въпрос действително да бъде поставен.

Пак казвам, тук не става въпрос да дойдат тук американските противоракетни съоръжения в България.

Става дума въпросът да влезе в НАТО и да се осигури еднаква степен на защитеност на територията на всички страни.

- Т.е. да има натовски ракетен щит над България?

- Сега, натовската архитектура за сигурност не е нещо, което ще се случи в следващата година или две, но по принцип бихме искали НАТО да се грижи за територията на страните си, така че - отчитайки американския щит, където ние нямаме никаква възможност нито да противодействаме, нито да сме съгласни, нито несъгласни, защото не се отнася до нас, - ние искаме там, където имаме глас, в НАТО, този въпрос да се обсъди.

- Какво мислите за идеята на Путин щитът да бъде в Азербайджан, в Ирак, в Турция - той го местеше през двата дни в Германия с различни идеи?

- Сега, разбира се... аз първо се радвам, че президентът Путин е предложил някакъв вариант, защото досега единствено се говореше против тази американска програма.

Между другото имаше един период, в който САЩ предлагаха на Русия - и според мен това би трябвало да продължи, това е вторият момент, който ние ще настояваме пред Буш да е максимално прозрачно и в диалог вкл. с Русия изграждането на тези съоръжения... та ставаше въпрос Русия да участва в изграждането на този противоракетен щит.

Пак казвам, той не е против руски ракети, той технически не може да спира руски ракети, той е за друг вид нападение. Имаше предложение някъде в Кавказ да има един изнесен напред радар.

Разбира се, това, което е предложил президентът Путин, би трябвало да се анализира.

Тук става пак за изнесен радар напред, който създава информация за това, което става на цялото пространство, вкл. и над Русия, и мисля, че Русия би имала интерес от това нещо, но в същото време за самите съоръжения къде да се монтират, в смисъл тези прехващачи на балистичните ракети - аз не съм убеден дали може това нещо да стане тук, но нека изчакаме...

- Да, каква работа ще върши да има противоракетни установки в Азербайджан, това каква работа върши на България?

- Тази противоракетна система се състои от най-общо два компонента. Единият е радар, който показва, ако има изстреляна ракета, и вторият е ракети прехващачи, които са изцяло отбранителни, те не са нападателни, и които се стремят да прехванат над атмосферата тази ракета...

- И да я взривят горе.

- И да я взривят горе, така че през атмосферата не падат, общо взето, и отломки големи, те изгарят просто във въздуха.

Така че смисълът е действително, когато има нападение откъм азиатския континент към или през Европа, тогава да има достатъчно ясна информация. Това е първият компонент, радарният, и аз си мисля, че той би трябвало да бъде и би могъл да бъде изграден заедно с Русия.

Русия също има интерес да знае тази информация, която се получава, и след това да се помисли къде най-добре трябва да се разположат ракети, които да прехванат тези нападателни евентуални ракети.

Пак казвам, това не е американски проект срещу Русия, първо, и второ, това е чисто американски проект.

- А вие искате от американски да стане общо евро-трансатлантически?

- Не, те ще си построят американската система, защото тя е двустранна или това най-малкото е тяхно решение.

Това, което ние искаме, е, след като се изгради тази американска система, тя да стане част от общата архитектура на НАТО, тъй като имаше разговори и НАТО да изгради противоракетна програма, но Америка беше по-бърза от НАТО.

- Добре, а няма ли друга логика? България предоставя съвместни бази на американците. В това очевидно има и елемент на уязвимост от всякакви терористи, които биха атакували тези, които са сътрудници на американците.

Не е ли логично България да постави въпроса американците да разширят своята противоракетна отбрана освен с Чехия и Полша и с България?

- Аз пак казвам, американците пазят тяхната територия. Те не пазят територията на съюзниците си в случая, защото това е двустранен американски проект, и те от гледна точка на тяхната територия изчисляват къде е най-подходящо да се разположат тези съоръжения и България е извън това.

Точно затова ние бихме искали НАТО да се занимае. Между другото имаше едно паралелно проучване за противоракетна система на НАТО, тъй като се оценява, че има рискове (...)

Докато НАТО правеше проучвания, обсъждаше кой би платил (това е един изключително скъп проект), американците направиха собствения си. Така че това, което ние ще искаме, е НАТО действително по-нататък да се занимае и да допълни територията, която е защитена.

- Имате ли политическата подкрепа на левицата, г-н Калфин, за нещата, които казвате? Традиционно левите слушат какво се казва от Русия, реагират болезнено на американски ходове, които се приемат лошо от руснаците, а вие заемате в момента смела позиция, която защитава очевидно българския интерес.

- Ние трябва да съзнаваме, и то непрекъснато, че сме страна - членка на НАТО, в което има колективна отбрана, и когато говорим за натовска защита, ние би трябвало действително да споделяме тези ценности.

Нашият интерес стои именно в защитата от НАТО, защото, ако нещо се случи в страната ни, не дай Боже, то няма да бъде друг, ще бъде по силата на член 5 от договора за членство в НАТО и натовските страни ще ни окажат съдействие.

Що се отнася до конкретния проект, аз пак си мисля - тук някой път се бърка, ние не искаме, пак го повтарям, американската система да дойде в България, защото няма как да дойде.

Те са си направили изчисленията, пазят си системата и т.н., но аз не искам България да е по-малко защитена от всички други страни от Европа от подобни евентуални нападения.

- Чешката министърка на отбраната Власта Паркалова е записала диск с песни във възхвала на противоракетната отбрана...

- Е, това е малко прекалено. Тя ли ги е пяла?

- Не, някакви чешки народни певци.

- А, някой ги е пял друг.

- Ние такива хитри проекти имаме ли при посрещането на Буш да го впечатлим?

- Страх ме е, че няма да го впечатлим точно с такива.

- Какъв е проблемът да не отпаднат визите за българи в Америка?

- Проблемът е чувството - то се засили особено след 11 септември, - чувството в американското общество, че Америка е мишена на терористични актове от всякакъв мащаб, и затова целият визов режим... не само визовият режим, ами ако сте пътувал наскоро и със самолет до Америка, сте видели какво е направо унижение влизането в самолета...

Всички тези мерки за сигурност се взимат по тази причина. Ние имаме подписан... даже първи от Централна и Източна Европа подписахме план за действие за отмяна на визите със САЩ.

Има неща, които ние трябва да свършим, трябва да се издадат паспорти с биометрични данни и т.н., но има един показател...

- Т.е. без паспорти с биометрични данни България не може да очаква отпадане на визите за Америка?

- Не, не може да очаква, но това нещо аз мисля, че... не знам каква е програмата на МВР, до края на годината те ще започнат да издават такива паспорти. То няма да е задължително, разбира се, но този, който...

- Който иска да ходи в Америка, ще си вади...

- Който иска да ходи в Америка, ще си извади такъв паспорт. Но ние ще си свършим нашата част от работата.

Проблемът е, че там има едни критерии, като например този да няма повече от 3% откази за визи или пресрочени визи на българи, които са в Америка.

- Ние на какъв процент сме?

- Ами ние сме на един доста висок процент, който очевидно, че... първо трудно би могло да повлияе правителството върху това, освен това основното е с хора, които отиват в Америка и си пресрочват визите.

Голямата част от тях се връщат обратно. Това са студенти, които отиват на летни бригади, хора, които отиват и виждат дали могат да се пробват да намерят шанса си в Америка.

Но 3% е изключително нисък процент. Това, което може да се направи, е действително да се увеличи.

Ако обобщя, критерии ще има за отпадане на визите, те няма да станат с едно голямо политическо решение изведнъж, но ние бихме искали да има ясен ангажимент, че тези критерии ще бъдат изпълними, и то в близко бъдеще.

Ние ще си свършим нашата част от работата. В Америка би трябвало да се приеме, вече е започнала процедурата в Сената и Конгреса на законодателни промени, и, разбира се, администрацията на президента би трябвало да бъде много активна. Така че ние ще чакаме оттук ангажимент на президента.

- Четох във вестниците, че в американския Конгрес имало и проектозакон за въвеждане на визи за всички граждани на ЕС и заради това пък съюзът се готвел да отговори реципрочно с визи за американците. Възможно ли е това да стане?

- Не вярвам да се случи.

- Добре, а България да въведе реципрочен отговор на Америка?

- Това винаги е възможно, но ние сигурно ще гледаме на себе си, така, много гордо и ще кажем: вижте как въведохме на американците визи.

Само че ще ви напомня, че България е в обратната ситуация в много други страни. Примерно за страните от Западните Балкани, нашите съседи Сърбия, Македония, ние издаваме визи, а български граждани влизат без виза там.

Значи, ако навсякъде така се приема тази реципрочна мярка, тогава и ние би трябвало да бъдем обградени или поне от Запад със страни с визи, така че не е необходимо да показваме мускули по този начин.

По-скоро е необходимо действително да дадем максимални аргументи, аз мисля, че България има (...) действително визите за САЩ в кратък срок да бъдат отменени.

- Какво значи кратък срок? Каква е перспективата от анализа, който вие правите?

- Това няма да бъде месеци, но се надявам между година и две години да може да се случи. Аз пак казвам...

- Президентът Буш спомена до три...

- Ние би трябвало от наша страна също да свършим определен вид дейност. Но рано или късно този процес трябва да започне. В смисъл, когато започнем и тръгнем вече действително в активни действия и знаем къде отиваме, той много по-бързо ще свърши.

- Може ли да бъдат аргумент пред американците базите, които се предоставят за съвместно ползване в България, участията ни в коалициите?

- Базите и участията сами по себе си не, но това е цялото съдържание на отношенията между България и САЩ....

- Може ли да бъде и аргумент от типа "ние пък няма"? Ако вие не махнете визите, ние няма да предоставим базите? Нали, може би така съвсем наивно ви представям какво си мислят много българи, но... които искат да отидат в Америка, без да изживяват всички унижения на посолството в София.

- Ами, ние ще направим всичко възможно и визите са един от основните въпроси, които България ще постави и които ще поискаме от САЩ.

Така че те не трябва да се притесняват, че ще има пасивна позиция, точно обратното. Но това не се случва с някакъв вид изнудване, а още по-малко пък с отмятане от поети вече ангажименти.

- Впрочем Буш ще ходи ли в Безмер? Каквито съобщения имаше.

- Не.

- Освен ако не е военна тайна, нали, никой не казва нищо до последно къде ще бъде Буш.

- Не, не. Няма да ходи в Безмер.

- Според в. "Политика" американският президент щял да пита за пречките пред инвеститорите в България, свързани със забавянето на някои разрешителни. Какъв ще е българският отговор? Впрочем за какви конкретни случаи очаквате да бъдем питани?

- Икономическите отношения са другият основен приоритет, който бихме искали да се развие със САЩ.

Имаме чудесни приятелски стратегически отношения в политическата, във военната област. Икономическата би трябвало да навакса.

Има редица американски големи инвестиции, които идват и в последните години, въобще последните две години мисля, че има силно нарастване на американските инвестиции, които се правят в България.

Има много резерви, разбира се, и в бъдеще. Има някои случаи обаче, които създават въпросителни в американската страна.

Знаете, че единият - той не е конкретен случай, а принцип, който поставя непрекъснато американският посланик в София, - е свързан с ефективността на съдебната система и защитата на инвеститорите, на техните права.

А конкретните случаи са свързани с тези канадски и американски фирми, които проучват и добиват злато в България и които...

- Впрочем вие ръководите работната група по концесиите.

- ... които очакват лиценз от повече от две години, за да продължат работата си. Аз не мисля, че държавата има основание да забави отговора. В смисъл, какъвто и да е отговорът, той трябва да бъде даден и инвеститорите имат право да искат това нещо.

- А какъв отговор според вас трябва да бъде даден след всички анализи, които направихте в работната група, конкретно на "Дънди прешъс метълс"? Питам ви за това, защото тази седмица те обявиха, че ще сезират Европейския...

- Работната група, за която вие споменавате, не се занимава с този конкретен случай. Тя е съставена със заповед на министър-председателя, има три цели. Двете изпълнихме.

Едната беше преразпределение на концесионните такси между общините и централния бюджет, така че общините да могат да получават също в бюджетите си пряко от концесиите, това се случи.

Втората беше определяне на нова тарифа на концесионните възнаграждения за бъдещи договори. И тя вече е такава, че до голяма степен зависи от пазарните цени на подземните богатства, които се изваждат, много по-справедлива е.

И третата задача е подготовка на нов закон за концесиите, в момента работим по нея. Така че тази група не се занимава с конкретния случай.

Конкретният случай е в Министерството на околната среда и водите. Разбирам, че министър Чакъров е казал, че иска да го внася на съвет на коалицията, в смисъл този въпрос от експертен се превръща в политически очевидно.

- Добре, де, и Буш ви пита, утре вечер на вечерята ви пита какво правим с "Дънди" и вие му казвате "ами, Чакъров", нали... в смисъл България какъв отговор има?

- Не, ние не му казваме "Чакъров", правителството не може да се крие зад един от министрите си. Действително това е проблем, който действително трябва да намерим начин да бъде решен максимално бързо.

Пак казвам, какъвто и отговор да дадем, ние трябва да го дадем. На инвеститорите.

- Но няма да кажете вие в каква посока сте склонен да мислите. Отказ или удовлетворяване на исканията на...

- Аз не съм склонен да изземам функциите на колегата ми.

- Какво ще поиска България от Буш по либийския казус?

- По Либия ние имаме една много ясно заявена политическа подкрепа. Спомняте си в края на 2005 г., когато президентът Първанов беше в САЩ, след срещата президентът Буш каза: "Ние искаме сестрите да се върнат вкъщи веднага".

Тази подкрепа продължава, нея я има на всички равнища, които досега контактуваме със САЩ. Тя е много ясно заявена и пред либийската страна.

Това, което би могло да стане допълнително - освен, разбира се, запазване на тази силна политическа подкрепа, - е свързано с участие в тези усилия, които основно ЕС в момента прави, за консолидиране на достатъчно убедителен пакет от мерки, вкл. политически, по отношение на Либия, който би направил възможно съгласието на семействата да не търсят от медицинските сестри някаква отговорност.

Между другото, от страна на ЕС има значителни усилия и в момента, даже аз очаквам в съвсем близките дни, да не кажа часове, и допълнително развитие в това отношение.

- Впрочем днес информационните агенции цитират излизащия в Глазгоу в. "Хералд", позоваващ се на близкоизточни източници, че либийските власти са обсъждали с Великобритания прехвърлянето на атентатора от Локърби Абделбасет Али ал Меграхи в Либия, където да доизлежи остатъка от присъдата си в замяна на освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар. Известни ли са ви такива преговори?

- Такива преговори няма. Двата случая са изцяло различни. Аз продължавам да твърдя, че случаят с българските медицински сестри няма нищо общо с Меграхи, който е в затвора за атентата в Локърби. Над Локърби по-точно.

Така че преговорите, които са водени от Тони Блеър с Кадафи, по-скоро са стигнали до подписване на принципно съгласие за подписване на споразумение за правна помощ.

Между другото ние имаме такова с Либия. И при отсъствие на смъртни присъди ние по силата на това споразумение ще поискаме прехвърлянето на сестрите в България.

А Великобритания няма. Това, което те са се договорили, е принципно да започнат работа по подписването на такова споразумение.

Едва след подписването му либийците биха могли да поставят въпроса за Меграхи. Но пак казвам, че не би трябвало да се прави връзка между тези два случая.

- Добре, вие какво очаквате, като говорите за близките часове даже? Много различни дипломатически източници говорят за края на германското председателство като срока, в който ще се разреши въпросът? Какво точно ще се случи?

- Аз в близките часове не очаквам да се реши случаят, а да имаме нови доказателства и новини за усилията, които се правят от страна на ЕС по този въпрос.

За разрешаването на случая не бих сложил срок. На всички ни се иска той да е максимално бързо и ви уверявам, че правим всички усилия и сме мобилизирали целия потенциал, който бихме могли да мобилизираме, сред нашите партньори за максимално активна и масирана работа с Либия.

- Т.е. от Буш няма да бъде искан твърд курс спрямо Либия.

- Политическа подкрепа има. Ако имате предвид под "твърд курс" Буш да наложи ембарго, икономическо, върху Либия...

- Ами, например... както казват на американски инвеститори да не ходят при други диктатори по света и такива, които газят човешките права заради подобни или сравними случаи с нашия... Така да направят с либийците.

- Ако се върнем малко назад, допреди няколко години Либия беше страната под ембарго. Това ембарго беше отменено...

- По наше предложение.

- То беше наложено от ООН. С участие на българското правителство тогава. Аз действително не мога да разбера този ход, но както и да е.

Това ембарго е отменено заради това, че Либия е прекратила разработката на ядрени оръжия при нея. Така че икономическото ембарго не съществува, него го няма. И го няма, защото е постигната договореност.

Освен отмяната на тези мерки тогава са постигнати договорености по изплащането на компенсации за Локърби, за взрива в дискотеката "Лабел" и за взривяването на самолета на Ю Те А във Франция.

За съжаление в този пакет тогава не е включен случаят с българските медицински сестри.

- Споменахте, че очаквате и президентът Буш да постави въпроса за бавното правосъдие и защитата на инвеститорите в България...

- Не, не съм казвал че очаквам той да го постави. Казвам, че американският посланик го поставя като един от потенциалните проблеми пред американските инвеститори.

- А какво ви кара да мислите, след като и в Америка отчитат този проблем, че докладът на Европейската комисия за България по този въпрос ще бъде положителен? И че няма да има предпазни клаузи за българските съдебни решения?

- Значи, тук има два въпроса. Единият е свързан с бизнес средата и бизнес средата във всяка страна би могла да се подобрява. Тя има различни компоненти, единият от тях е защитата на правото на собственост и ефективността на съдебната система.

Под съвсем друг ъгъл и от съвсем друга гледна точка гледа докладът на Европейската комисия. Там имаме шест показателя, които са конкретни в областта "Правосъдие и вътрешни работи".

България трябва да убеди своите партньори, че тези въпроси са окончателно решени, за да отпадне този механизъм.

Аз мисля, че не само нямаме основания за притеснение от лошия вариант, налагането на предпазна клауза, но би трябвало действително и да поставим въпросите за отпадане на някои от тези показатели. Разбира се, по други би трябвало допълнително...

- Какво, какви показатели да отпаднат?

- Ами, те са шест, сега... ще говорим с Европейската комисия за нашето предложение. Не бих искал в детайли да влизам, но ще ви кажа за първия примерно.

Първият е промени в конституцията. И тези промени в конституцията бяха направени, и то бяха направени съгласувано с експертите на Европейската комисия, които, така, грубо казано, ги харесват. Те смятат, че те са в правилната посока.

Но в същия този критерий пише и "създаването на инспекторат". Пък създаването на инспектората следва от приемането на Закона за съдебната власт, който е вече в парламента, но това е вторият критерий.

Така че тук е въпрос на... четене на тези критерии. Според мен има основание първият критерий действително да се търси да отпадне, а може би и някои от другите.

- Какво ще кажете на онези, които намират ограниченията пред софиянци заради Буш за прекомерни, за дразнещи?

- Аз мисля, че смисълът, политическият, на посещението на американския президент в България действително си струва затруднението от един ден, на практика на жълтите павета в София.

- Какъв е политическият смисъл?

- В никакъв случай не мисля, че това би трябвало да бъде основание за обявяване на почивен ден. Това би...

- Защо?

- Това би създало много повече хаос в страната. Първо, защото, пак ви казвам, зоната за сигурност, която ще бъде затворена за един ден, това са жълтите павета в София.

Ще ви напомня, миналата година правихме една голяма среща на външните министри на страните от НАТО в София. С много добра работа на общината и на полицията преди това това беше един от най-спокойните дни в София.

Хората използваха повече градския транспорт. Превозните му средства бяха увеличени и в София имаше, в центъра на София, много по-малко коли. Мисля, че спокойно това нещо може да се случи и сега. Политическият смисъл на посещението на...

- Е, то, ако е толкова добре, дайте тази Буш-система, която сме въвели, да си стане постоянна в София.

- Вие не мислите ли, че колите са повече в центъра на София? Мисля, че всеки, който виси с часове по задръствания, го вижда това нещо. Но така или иначе това са ограничения... неудобства, притеснения действително, които софиянци ще понесат в рамките на един ден.

Политическият смисъл е значим. По отношение на темите, които ще обсъждаме - освен двустранни, имаме и много многостранни теми, които ни интересуват, вкл. и Западните Балкани, Косово и т.н.

По отношение на възможността много ясно да поставим въпроса за визите, да поставим въпроса за американските инвестиции, да поставим въпроса за сестрите. Така че, мисля, че действително си струват тези неудобства.

Още един път искам да поднеса извинения на тези, които ще ги изпитат. Те действително са направени така, че да засегнат минимален кръг от български граждани.

- Доколкото вие сте връзката с американците като външен министър при организацията на това посещение, предполагам, че сте информиран за този македонски студент, който заплашил по интернет от България Буш. Сериозна заплаха ли е било това или просто израз на протест, да кажем?

- Аз не знам доколко една заплаха може да се приеме за сериозна...

- Написал, че Буш ще пострада по време на присъствието си на Балканите, даже не е казал, че в България ще пострада.

- Да, той и в Албания ще бъде за три часа. Така че...

- При нас ли ще стои най-много?

- Не. Най-много стои - но там са посещение в две страни, - около 30 часа, в Италия, но там посещават Италия и Ватикана. Има среща с папата.

- А, т.е. ако ги разделим, значи при нас е най-много.

- Е, не бих, не бих изчислявал в часове къде е най-много. Но въпросът е, че всяка подобна заплаха... разбира се, службите за сигурност имат своите механизми да анализират рискът какъв е.

Доколкото разбрах, същият този човек не за пръв път отправя подобни заплахи. Така че, естествено, е да се вземат мерки.

- Кога ще видите Буш за първи път? Вие...

- На стълбичката на самолета утре вечер (в неделя - бел.ред.).

- Вие го посрещате... по протокол.

- Така е в протокола, да.

- Да, а срещите с президента и премиера са след това...

- На следващия ден.

- Те няма да бъдат на летището.

- Не.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 10 минути

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 27 минути

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 2 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 3 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 3 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 3 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 4 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 12 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 13 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 14 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 15 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“