0

Д елото срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар в Либия е акцентът в днешната преса. "В съда всяка седмица" е заглавието на първа страница в "24 часа" върху снимка от съдебната зала, където пазач охранява клетката с българките.

Адвокат Ялнъзов изненада съдиите с компактдиск за свръхсекретно СПИН дело в Бенгази от 90-те години, който доказва невинността на нашите, отбелязва изданието.

Всички ежедневници съобщават, че съдът вече ще заседава всяка седмица, за да не се бави процесът. Следващото заседание е насрочено за 20 юни, посочва "Труд".

Двата най-тиражни всекидневника поместват материали на пратеника на "24 часа" на делото в Триполи Георги Милков. Акцентът отново е върху свръхсекретния диск, който доказва, че заразата от СПИН е плъзнала преди постъпването на българките в болницата в Бенгази и ги оневинява.

"Сега" публикува материал на пратеника на БТА в Триполи Николай Желязков, в който се посочва, че адвокатите на българките ще внесат писмени показания на българин за мъченията на медсестрите.

Смилян Тачев е ключов свидетел, тъй като е очевидец на изтезанията на сънародничките ни в първите месеци след ареста им на 9 февруари 1999 г., се отбелязва в статията.

Нови експертизи и свидетели потвърждават мъченията, добавя и "Монитор", а "Новинар" подчертава: "Делото в Триполи не започна по същество".

"Само "зелените" се опитват да разделят България от Румъния" извежда "Сега". Вестникът посочва, че само групата на "зелените" в Европейския парламент ще настояват в днешния дебат за България и Румъния да се подчертае разлика в напредъка на двете страни като кандидатки за ЕС.

"Стоянов кани Борисов да издигнат общ президент" извежда "Новинар". Аналогично е и заглавието в "24 часа": "СДС кани Борисов да издигне Стоянов".

Посочва се, че според приета вчера декларация на сините участието на Петър Стоянов в президентския вот през есента е "единствено възможно при осигуряване на максимално широка подкрепа".

Като стъпка в тази посока СДС организира утре втора среща на осемте преговарящи за общ десен кандидат. На нея е поканен и Бойко Борисов.

Предстоели и срещи с други формации, като Съюза на репресираните, "Новото време", "Ред, законност, справедливост". Ежедневниците напомнят и позицията на ДСБ, ДП и БЗНС на Анастасия Мозер, които са против включването на други партии и Борисов в преговорите.

"СДС вкарва Борисов в играта за президент" е заглавието на материала в "Труд". Вестникът помества и коментар на социолога проф. Петър-Емил Митев за президентските избори.

По думите му Георги Първанов печели с идеята за сметище на столицата. Идеята беше дадена в понеделник на среща при президента.

Петър-Емил Митев прогнозира също, че дистанцията между СДС и ДСБ ще продължава да расте. Така както се развиват събитията в дясното политическо пространство, кандидатурата на Петър Стоянов е най-силната на този етап, смята той.

Според мнението на политолога Евгений Дайнов, поместено на същата страница в "Труд", с мощта на Генерала (Бойко Борисов - б.ред.) десните ще се възродят.

"Стоянов се натисна на Бойко, Костов ги поряза" извежда "Стандарт" и добавя, че лидера на ДСБ Иван Костов помагал на Георги Първанов. "Борисов и Първанов - удобните съперници" е заглавието на коментара във всекидневника. Според автора война между двамата ще завърши с пирова победа.

Изтъква се, че столичния кмет е най-непредсказуемият играч в политическия ни покер. Той ще продължи да флиртува с десните до ноември, но поне засега е по-вероятно да заложи на комбина с Първанов, отколкото на война с него, заключава авторът.

"Президентско-кметската кръчма" е анализът в "Сега". Разсъжденията са върху въпроса: "Ще изтрае ли до изборите кръчмарският тандем "Аз на тебе, ти на мене" между Първанов и Борисов?"

Според "Монитор" НДСВ умува дали да не издигне за президентските избори кандидатурата на бившия председател на Народното събрание проф.Огнян Герджиков.

В интервю за изданието заместник-председателят на НДСВ Николай Свинаров коментира, че лидерът на партията Симеон Сакскобургготски е омерзен, за да се кандидатира за президент.

Свинаров казва още, че ако Бойко Борисов участва в изборите и стигне до балотаж, жълтите ще го подкрепят.

"ДПС раздава служби на свои "комсомолци"" информира "Монитор", а в подзаглавие допълва, че хора на Доган "печелят" конкурси в екоинспекция.

В дописката пише, че в регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Шумен върви процес на подчиняване на инспекцията на ДПС. Сигнал за това подал бившият младши експерт във ведомството инж. Юлиян Милушев.

Сред основните акценти в пресата е и докладът от приключилата проверка за работата на прокуратурата през последните 5 години.

Докладът посочва, че определени прокурори са бавели дела или са оказвали влияние при един или друг случай. Резултатите от проверката са предоставени на главния прокурор Борис Велчев.

Интервю с него по темата помества "Труд". Нямам колебания, всеки ще си понесе заслуженото. Всеки прокурор, нарушил закона, трябва да знае, че ще отговаря за действията си, предупреждава обвинител №1.

"Половината прокурори са газили закона по заповед" - разкрива пред "Стандарт" ръководителят на групата ревизори в прокуратурата, която е написала доклада за забавените и скрити дела.

Няма лов на вещици, но няма и да крием виновните, твърди пред вестника Камен Ситнилски.

Според "Дневник" в прокуратурата очакват оставки и наказания. Анализът в броя е озаглавен: "Повтарящият се сюжет в прокуратурата". В него се припомня, че преди 7 години е била направена същата проверка със същите резултати.

"И шефът на ВКС с "Чисти ръце"" - под това заглавие "Сега" информира, че председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров и неговите трима заместници са обявили в интернет имотите, с които са се сдобили по време на мандата си.

Те направили това в последния ден от срока, даден от Висшия съдебен съвет.

"Гафовете като PR на един министър" е темата на "Дневник". Материала е посветен на изявите на вътрешния министър Румен Петков. В левицата недоумяват как Румен Петков прави каквото си иска и това не застрашава позициите му, посочва изданието.

За водеща тема "Сега" и "Стандарт" са избрали новината, че Столичната градска прокуратура поиска 7 години затвор за бившия столичен кмет Стефан Софиянски заради сделката за Халите.

Кметът занижил 400 пъти цената на обекта при създаване на смесеното дружество с "Аштром", извежда и "Монитор" на първа страница. В последната си дума бившият кмет не се признал за виновен. Присъдата ще бъде прочетена днес, пише "Сега".

Всекидневниците информират и за проверката за дейността на фирмите, които почистват столицата. С близо 300 хил. лв. е ощетена Столичната община в полза на фирмите, спечелили концесията за чистота, осведомява "Сега".

"Боклукчиите крадат със скорост милион на месец" отбелязва с уводното си заглавие "Монитор".

Под заглавието: "Дубайци" грабят българи по интернет" "24 часа" разказва за различните подходи, с които измамници измъкват пари и лични данни от наивници чрез интернет.

"Да купиш Световното" е материал в "Труд", посветен на търговията в Германия в дните на Мондиал 2006. "Което не става с много пари... може да стане с... малко пари. Човек може да купи световното за жълти стотинки. И да си го вземе у дома. Да започнем от супермаркета" - така започва разказът на пратениците на вестника в Германия.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 5 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 5 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 7 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 7 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 7 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 8 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 9 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 9 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 9 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 9 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 10 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 10 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 10 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 11 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 11 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко