0

И ма една дума, която в България никой представител на официалната власт никога не би казал на глас. Също като в "Хари Потър", където името на основния злодей Валдемор всява такъв ужас, че за него се говори с Ти-знаеш-кой.

Нашият зъл дух се казва девалвация. Защото се смята, че това ще е краят на валутния борд - най-хубавата и автоматично задвижваща се магия от всички, които са спохождали България през последните 18 години.

Не случайно най-силният аргумент, който правителството допреди седмица имаше срещу масовото удвояване на учителски заплати, беше именно, че това ще срине борда.

Защо говорим за страшни неща?

Заклинанията на кабинета не са съвсем безпочвени, въпреки че заплатите в образованието сами по себе си не са генерална заплаха за стабилността. Вестникарските заглавия от последната седмица "Иде криза" и "4:1 лев за евро" се появиха по повод учителите, но имат по-дълга "опашка".

Ето какво беше натрупването на новини напоследък. Глобалната финансова криза даде повод на някои анализатори, включително от Европейската банка за възстановяване и развитие, да предположат, че тя ще засегне страните от Централна и Източна Европа, които ще претърпят спад на инвестициите. Подобна прогноза разпространи наскоро и звеното за икономически изследвания Economist Intelligence Unit.

От друга страна, годишният доклад за инвестициите на Конференцията на ООН за търговия и развитие и Международния валутен фонд дават много добри оценки за бъдещето пред България.

По-сериозни съмнения започнаха да се изказват, след като на 1 октомври на закрита конференция във Франкфурт Бини Смаги, член на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ), говори за опасностите пред източноевропейските страни с валутен борд или фиксиран курс - Литва, Латвия, Естония, България.

Точно заради фиксирания курс номиналните лихвени проценти в тях са близки до европейските, а реалните (намалени с инфлацията) понякога са негативни. В същото време ръстът на тези икономики е много по-висок, отколкото в еврозоната. Така достъпът до пари става твърде лесен и инфлацията по-трудно може да бъде контролирана.

На същата конференция Юрген Щарк, колега на Смаги, предупреждава, че в балтийските републики и България се натрупват големи дисбаланси, които могат да доведат до кризи. Това поставя под съмнение доколко устойчиво тези държави ще успяват да догонват стандартите в ЕС.

Щарк има предвид високата инфлация, кредитния бум и големите дефицити по текущата сметка на платежния баланс (подробности на стр. 14-15). Заключението му е, че тези проблеми няма лесно да бъдат разрешени с присъединяването на страните в еврозоната и че е по-добре да не приемат общата валута прекалено рано.

Тези две изказвания на представители на ЕЦБ пък предизвикаха различни спекулации. В свой анализ по темата датската Danske bank даже задава въпроса не е ли това начин на ЕЦБ да каже на балтийските републики и България, че е време да изоставят фиксирания курс.

Това обаче звучи страшно там, където доверието в курса е религия.

На глас по забранената тема

Въпреки подозренията на експертите от Danske bank няма данни да се смята, че с изказванията си представителите на ЕЦБ намекват за отмяна на валутните бордове. Такъв извод трудно би могъл да бъде направен и от пълните им речи на конференцията (ecb.eu).

По неофициална информация дори се е наложило подозренията да бъдат опровергани от Европейската централна банка в двустранни разговори със засегнатите страни. (Впрочем Danske bank е известна с апокалиптичните си твърдения, които редовно се оспорват от различни влиятелни институции.)

Въпреки опитите на "Капитал" да получи коментар от Юрген Щарк по темата, от пресофиса му казаха, че не е политика на членовете на борда на ЕЦБ да влизат в медиен диалог.

Позицията на БНБ е не по-малко категорична от всеки друг път - бордът остава до приемането на еврото, валутният курс не се променя. Има няколко основателни причини това да е така.

Основната е, че макар и да орязва инструментите, с които държавата може да смекчава евентуални кризи, фиксираният курс гарантира доверие към системата - от там стабилност и растеж. Което се потвърждава и от сравненията между държавите с борд и останалите от Източна Европа.

Могат да се срещнат твърдения, че ако курсът се освободи и плавно девалвира, това може да направи по-конкурентен износа на българските стоки, а така ще се стимулира производството и ще се подобри салдото по силно отрицателния търговски баланс на страната.

Но преобладаващото мнение на икономистите е обратното - че заради големите чуждестранни инвестиции през последните години левът може и да поскъпне спрямо еврото. Донякъде в подкрепа на това са показателите за реален ефективен валутен курс на лева (спрямо кошница от валути на основните търговски партньори).

Според изчисленията на централната банка и Агенцията за анализи и прогнози към правителството няма основания да се смята, че в момента левът е надценен.

Не на последно място, той е дотолкова добре покрит с валутен резерв при сегашния курс, че дори утре всички да поискат да заменят парите си в евро, ще могат да го направят.

Още по-дълъг път към еврото

Ако пътят на България към евросъюза беше дълъг, на пътя към еврото засега не му се вижда краят. Това поне е сигурен извод от изказванията на европейските централни банкери. Преди три години официалната цел на БНБ беше общата валута да замени лева накъде около 2010 г. Последните настроения в ЕЦБ обаче замразиха всякакви прогнози.

Подобна е ситуацията и други две страни кандидатки за еврото с валутен борд - Литва и Естония. Преди година ЕЦБ отказа да пусне Литва в еврозоната, аргументирайки се с минимално отклонение от инфлационния критерий.

Перспективите за Естония също не са ясни, въпреки че страната е най-близко до европейските стандарти (68% от БВП на глава от населението спрямо средното за ЕС, при 37% за България).

В неофициални разговори с репортери на "Капитал" високопоставен представител на Естония коментира, че несигурността кога ще бъдат включени в еврозоната не действа добре за доверието. Ако продължава така, ще сме принудени да обявим, че не искаме евро и сами ще защитаваме валутния си борд, коментира източникът пред "Капитал".

България също е в ситуация на дълго очакване. За разлика от балтийските републики страната ни все още не е влязла във валутния механизъм (ERM 2), който задължително предшества присъединяването към еврозоната. В рамките на поне две години държавите, включени в механизма, трябва да подържат валутния си курс спрямо еврото в коридор от +/-15%, като България е обявила, че ще държи лева фиксиран по сегашния курс.

Единственият критерий, на който страната ни засега не отговаря, е именно инфлацията, която до края на септември е 13% на годишна база (11% според начина, по който се измерва в Евростат).

Българските власти са убедени, че тя ще спадне до приемливи нива още през следващата година. Според източници, близки до ЕЦБ, обаче в банката има гласове, които засега не подкрепят влизането на България във валутния механизъм.

Неяснотата за това кога ще започне официалният път към еврото поражда дискусиите за лева. Всъщност при сегашното състояние на икономиката огромният валутен резерв и високото ниво на чужди инвестиции, няма основания за притеснения.

Въпросът е какво ще стане след още 5, 6 или 10 години - колкото и да са необходими на ЕЦБ да прецени, че България е готова за еврото. Тоест до планирания край на валутния борд

Какво правим дотогава?

Проблемът е, че развитието на рисковете и "дисбалансите", посочени от Щарк, трудно може да се прогнозира за толкова дълъг период.

Големите въпросителни пред дългосрочната стабилност са как да се ограничава инфлацията, как да се запазят чуждестранните инвестиции и как не на последно място да се подържа доверието към лева. Очевидните отговори са малко изтъркани и за добро или лошо зависят от политиците - добра бизнес среда и много конкуренция. И (с голямо извинение за 18-годишното клише) реформи в тромавия публичен сектор. Там се крият двата големи коза:

- Оптимизирането на разходите ще позволи допълнително да се свие данъчно-осигурителната тежест, включително върху труда, което е важно за дохода от инвестиции.

- Съкращаването на неефективността ще прехвърли човешки ресурси към частния сектор, където липсата на хора вече създава натиск заплатите да се вдигат по-бързо от производителността. Защото това звучи като инфлация. И тук е обяснението за нежеланието на правителството да вдигне поголовно и двойно заплатите на стачкуващи в сектора образование, след тях в здравеопазване и всички други...

Малко е разочароващо, но след въвеждането на валутния борд втора подобна автоматична магия не се е явявала. Дори опазването му от лошите сили, които незнайно защо не трябва да се казват на глас, зависи от неговите създатели.

Отново като в "Хари Потър" - след известни съмнения и спекулации самата Дж. К. Роулинг направи избора дали да го убие или да го спаси.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 30 минути

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 34 минути

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 1 час

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 2 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 2 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 2 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 2 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 3 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 3 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 3 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 3 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

<p>Слънцето ще се покаже в петък, ще вали ли през уикенда</p>

Облачността се разкъсва в петък, какво ще е времето през почивните дни

България Преди 3 часа

Минималните температури ще са между 3° и 8°