0

Ф ренският президент Никола Саркози обяви редица мерки за контролиране на сексуални престъпници, които стигат до химическа кастрация на педофили.

По думите на президента през 2009 г. в Лион ще започне да работи специална охранявана болница затвор за такива хора. Те ще бъдат принудително настанявани за лечение там и няма да могат да напускат, докато специална лекарска комисия не прецени, че не са опасни за обществото.

Сред най-крайните мерки, споменати от Франсоа Саркози, е химическото кастриране на педофили, които "изразят съгласие да бъдат лекувани".

Държавният глава свика правителствено заседание по темата за сексуалните престъпления, след като миналата седмица 5-годишният Енис бе отвлечен и изнасилен от 61-годишния педофил рецидивист Франсис Еврар.

Еврар е излязъл от затвора на 2 юли след излежаване на 18-годишна присъда. Освен това той е притежавал виагра по предписание на един от лекарите в затвора, което предизвика обществен скандал във Франция.

На пресконференцията Саркози заяви, че е поискал от министъра на правосъдието Рашида Дати да подготви текст, който да наложи въпроса за намаляване на присъдите да бъде разглеждан към края на излежаването им, а не в началото.

"Не казвам, че няма да има никакъв педофил навън, а че сексуалните престъпници ще излизат от затвора само при две условия: излежаване на присъдата и преглед на всеки един от тях от медицинска комисия, за да се види дали са опасни или не", обясни той.

Тези мерки трябва да залегнат в закон за затворите, който ще бъде разгледан в парламента през ноември.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@